x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tudor Giurgiu, demisie patetică din fruntea TVR

Tudor Giurgiu, demisie patetică din fruntea TVR

de Victor Ciutacu    |    05 Mai 2007   •   00:00
Tudor Giurgiu, demisie patetică din fruntea TVR
Sursa foto: Marin Raica/

Presimţind că raportul de activitate va fi respins de comisiile de specialitate ale Parlamentului, regizorul de succes n-a ratat ocazia de a se mai prezenta, incă o dată, pe post de victimă a tuturor conspiratorilor.

Tudor Giurgiu a demisionat ieri atăt din funcţia de preşedinte-director general al TVR, căt şi din Consiliul de Administraţie. Presimţind că raportul de activitate va fi respins de comisiile de specialitate ale Parlamentului, regizorul de succes n-a ratat ocazia de a se mai prezenta, incă o dată, pe post de victimă a tuturor conspiratorilor.

Intr-o scrisoare patetică şi autovictimizatoare, trimisă şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, Tudor Giurgiu spune că-i lipseşte motivaţia de a continua şi recunoaşte că se indoieşte că ar mai putea garanta independenţa editorială a televiziunii publice.

LAŞITATE. In aceeaşi tentă de laşitate de care a dat dovadă din momentul in care Jurnalul Naţional a dezvăluit dezastrul financiar in care actuala conducere a infundat TVR, el invocă "mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi" (fără insă a le nominaliza) declanşată impotriva sa, precum şi faptul că i s-ar pregăti "exterminarea" de către opoziţie, fosta conducere a TVR şi sindicate. Nu in ultimul rănd, acesta acuză, dar tot nu dă nume, ziarişti care inainte ar fi colaborat cu TVR şi care acum l-ar ataca pe motiv că n-ar mai avea emisiuni. Unicul regret declarat al acestuia, reiese dintr-o scrisoare deschisă a acestuia, este că nu a stopat birocraţia din instituţie. Giurgiu consideră că nu merită să-şi sacrifice "liniştea familiei pentru un ideal pe jumătate frănt, schimbarea la faţă a Televiziunii Romăne", şi invocă proiectele in calitate de regizor sau producător, "pe care le-am neglijat sau stopat, pentru că toată atenţia şi energia au fost indreptate asupra misiunii pe care o aveam de indeplinit".

EL, UNICUL. "Am decis că este timpul să mă intorc la lucrurile care cred că mă reprezintă cu adevărat şi care mi-au implinit cariera, refuzănd să mai continui un mandat care nu cred că mai are şanse să se implinească potrivit aspiraţiilor iniţiale. Am regretul de a nu fi reuşit să fac tot ce mi-am propus la TVR şi, din păcate, nu cred că vreun alt succesor va reuşi pănă ce legea de funcţionare a SRTv nu se va modifica şi se vor limpezi astfel chestiuni esenţiale discutate pe larg in media in ultimii doi ani", işi incheie Giurgiu scrisoarea de demisie.

Incă preşedinte, fiindcă a dat un preaviz de 30 de zile, Tudor Giurgiu omite, in textul demisiei sale, să facă vreo referire la clientela (inclusiv din media) care a prosperat in mandatul său, la afacerile cel puţin dubioase derulate de TVR cu ştiinţa sa (uneori şi cu acordul său scris) sau la situaţia financiară dezastruoasă - pierderi şi datorii ieşite din scadenţe - a instituţiei, toate prezentate in premieră de Jurnalul Naţional şi dezminţite constant de PDG-ul instituţiei din Calea Dorobanţilor.

VARIANTA BRĂNDUŞA MIRON
"In cazul in care raportul de activitate al TVR ar fi aprobat, se va proceda doar la desemnarea unui alt membru al Consiliului de Administraţie in locul domnului Tudor Giurgiu. Dată fiind situaţia din TVR, care a culminat cu demisia domnului Giurgiu, este puţin probabilă adoptarea raportului de activitate", a precizat Bogdan Olteanu. Postul din CA va fi ocupat de membrul supleant Brănduşa Miron. Apoi, membrii CA trebuie să facă o propunere Comisiilor de cultură ale Parlamentului, pentru un nou preşedinte al CA al SRTv. Această propunere trebuie validată de cele două Comisii de cultură şi apoi de plenul Parlamentului. Tudor Giurgiu a fost validat de Parlament in funcţia de preşedinte-director general la sfărşitul lunii iunie 2005.

CULCER E BINE
"Vreau să vă reamintesc faptul că şi Valentin Nicolau a demisionat in 2005 inainte să cadă raportul in Parlament. Nu ştiu ce are de gănd să facă Parlamentul cu acel raport, care e din punct de vedere financiar şi managerial totuşi un dezastru. In funcţie de ce se va decide şi de ce numiri se vor face, vom şti ce se va intămpla", a adăugat Rodica Culcer, care a mai spus că este in concediu, urmănd să se intoarcă la serviciu peste căteva zile. Şeful departamentului de ştiri al TVR a mai spus că nu vede motive pentru alte demisii la conducerea TVR, deoarece "marile decizii au fost ale lui" (ale lui Tudor Giurgiu - n.r.)
"Cei cu care a făcut unele cheltuieli de care nu era ablsout nevoie - ca să fiu elegantă - au plecat deja. Directorul de marketing a demisionat incă din luna martie. I s-a mai reproşat crearea unui departament de dezvoltare condus de un apropiat de-al său, dar acesta a fost desfiinţat de Consiliul de Administraţie. Directoarea financiară şi-a făcut datoria, anunţănd tot timpul că sunt pierderi şi că sunt bani lipsă. Nu văd de ce ar demisiona", a conchis Rodica Culcer.

Comunicatul lui Tudor Giurgiu
In cursul zilei de astăzi am inaintat Consiliului de Administraţie al SRTv şi Parlamentului demisia mea din funcţia de director general al SRTv, cu respectarea termenului de preaviz de 30 de zile prevăzut de lege.

 Vă mulţumesc pentru colaborarea pe care am avut-o in această perioadă şi vă doresc mult succes in proiectele viitoare.

De asemenea, am comunicat şi demisia mea din funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi de membru in Consiliul de Administraţie al SRTv, care devine aplicabilă de la data expirării preavizului, adică incepănd din 2 iunie 2007. Pe durata termenului de preaviz imi voi indeplini atribuţiile prevăzute de lege şi in contractul individual de muncă incheiat intre mine şi SRTv.
Â
Principalele motive ale demisiei mele, cuprinse şi in documentul depus la Parlament, sunt următoarele:
Â
1. Nu mai am motivaţie pentru a continua. Am acceptat această funcţie pentru că am crezut că pot reconstrui TVR-ul spre a ne apropia de o instituţie media credibilă care să nu mai repete greşelile din trecut. Aceasta a fost provocarea mea, să arăt că „se poate", că TVR-ul poate performa. N-au fost la mijloc banii, nici funcţia, care pentru mine nu are continuitate in viitor. Am o carieră in faţă şi alte planuri cărora mă voi dedica din acest moment. Insă, cred cu tărie că important nu e un om, ci o misiune şi un proiect de preschimbare a televiziunii publice. Sper ca, după plecarea mea, proiectele pe care le-am propus sau iniţiat să fie continuate;
Â
2. Nu cred că mai pot garanta pe viitor independenţa editorială a TVR şi, am mai spus-o, misiunea de post public nu ştiu dacă va mai putea fi realizată atăt timp căt nu există garanţia unei susţineri puternice a postului public şi dacă nu se va trece la reorganizarea televiziunii;
Â
3. Campaniile de presă şi raportul financiar pe 2006 vin ca o minge la fileu pentru opoziţie, care acum pregăteşte „exterminarea" mea. Fostul preşedinte al Senatului, domnul Nicolae Văcăroiu, ii scria, in urmă cu puţin timp, domnului Adrian Păunescu, pe un memoriu trimis de sindicatele din TVR, „să avem in vedere colaborarea cu sindicatele". Nu ştiu despre ce fel de colaborare e vorba, dar nu vreau să mai lucrez intr-o instituţie in care sindicatele fac partizanate cu partidele politice impotriva celor pe care Parlamentul i-a desemnat prin vot să se ocupe de soarta acelei instituţii;
Â
4. Mizerabila campanie de presă din partea unor trusturi şi presiunile la care am fost supus in ultima perioadă. Se prea poate să fi deranjat prea multe fronturi: partide, oameni din interiorul televiziunii, ziarişti care colaborau cu TVR dar care au rămas fără emisiuni, colegi din Consiliul de Administraţie, oameni apropiaţi fostelor conduceri ale TVR etc.;
Â
5. Singurul lucru de care sunt „vinovat" este o dorinţă poate prea mare de a provoca schimbarea la faţă a TVR, pe un termen scurt, cu orice preţ. Din păcate, constat cu tristeţe că nimeni nu e interesat ca TVR să progreseze cu adevărat, să aibă resurse financiare stabile, să se schimbe. Nici politicienii, nici unii angajaţi din televiziune, trusturile de media concurente cu atăt mai puţin. Am senzaţia că la TVR se doreşte să se pună „batista pe ţambal" şi să fie linişte, TVR să nu „deranjeze" şi să nu-şi asume mize majore.
Â
Cred că in cei doi ani pe care i-am petrecut in TVR, televiziunea publică a fost mai aproape ca niciodată de misiunea sa de serviciu public. Respectarea obiectivelor de echidistanţă, imparţialitate şi obiectivitate a fost o prioritate pe care am urmărit-o şi care a fost indeplinită. Am investit in programe de calitate in condiţiile unui buget care s-a axat in continuare pe aceeaşi valoare a taxei tv din 2003. ţintele pe care ni le-am fixat pentru anul 2007, atăt in Strategia generală a SRTv, căt şi in Strategia de programe, nu vor putea fi atinse fără resurse financiare sporite. Asupra acestui lucru am atras atenţia de mai multe ori.
Â
Raportul FreeEx pe 2006 privind libertatea presei in Romănia, dat publicităţii zilele acestea de Agenţia de Monitorizare a Presei, a relevat, de altfel, faptul că „din fericire, televiziunea publică şi-a imbunătăţit vizibil performanţele editoriale, oferind ştiri echilibrate şi de calitate, dar şi programe care justifică rolul de serviciu public". Nu imi pare rău de aceşti aproape doi ani petrecuţi la TVR şi nu cred că ii voi regreta. Le mulţumesc celor din TVR care au avut incredere şi mi-au stat alături, pentru mine a fost important să ştiu că unii dintre adevăraţii profesionişti ai televiziunii mă susţin. Naşterea fiului meu m-a făcut să realizez că priorităţile vieţii sunt altele şi că nu merită să-mi sacrific liniştea familiei pentru un ideal pe jumătate frănt, schimbarea la faţă a Televiziunii Romăne şi transformarea acesteia intr-o instituţie media credibilă, căt şi pentru un „război" care deja nu mai e al meu.
Â
Am decis că este timpul să mă intorc la lucrurile care cred că mă reprezintă cu adevărat şi care mi-au implinit cariera, refuzănd să mai continui un mandat care nu cred că mai are şanse să se implinească potrivit aspiraţiilor iniţiale. Am regretul de a nu fi reuşit să fac tot ce mi-am propus la TVR şi, din pacate, nu cred că vreun alt succesor va reuşi pănă ce legea de funcţionare a SRTv se va modifica şi se vor limpezi astfel chestiuni esenţiale discutate pe larg in media in ultimii doi ani.
Â
Sper ca in acest termen de preaviz de 30 de zile, Parlamentul să voteze Raportul de activitate pe 2005, respectiv 2006, iar in cazul in care le găseşte nesatisfăcătoare să aibă timp pentru demararea procedurilor necesare numirii noului Consiliu de Administraţie şi a noului preşedinte-director general. Afirm aceste lucruri intrucăt am convingerea că o perioadă prelungită de interimat ar putea genera instabilitate şi incertitudine in ceea ce priveşte percepţia şi atitudinea angajaţilor din TVR, provocănd dezechilibre la nivelul intregii organizaţii, atăt din punct de vedere editorial, căt şi financiar şi administrativ. In acest sens aş dori ca Parlamentul să acorde tot sprijinul pentru evitarea unei astfel de situaţii, care nu va aduce in niciun caz beneficii Televiziunii Romăne.

  • TUDOR GIURGIU PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL

  • ×