Avocatii lui Dominic de Habsburg au aruncat o noua perdea de fum asupra celui mai mare tun imobiliar din ultimii ani, rascumpararea retrocedarii Castelului Bran la un pret de aproape trei ori mai mare decat cel preconizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
"Castelul lui Dracula", o afacere imobiliara secretizata
Avocatii lui Dominic de Habsburg au aruncat o noua perdea de fum asupra celui mai mare tun imobiliar din ultimii ani, rascumpararea retrocedarii Castelului Bran la un pret de aproape trei ori mai mare decat cel preconizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).
Firma Rubin Meyer Doru&Trandafir, reprezentata de avocatul Corin Trandafir, intentioneaza in mod evident punerea in intarziere a ministerului, care are drept de preemtiune la cumpararea castelului, prin posibila neacceptare a ofertei de 25 de milioane de euro, pe care o pregatea ministrul Adrian Iorgulescu.
Prin lege, MCC este obligat sa-si exercite dreptul de preemtiune, dar daca oferta este respinsa de urmasii Habsburgilor din considerente de subevaluare, atunci castelul iese pe piata imobiliara nationala si internationala la vanzare libera. A fost oferit chiar Consiliului Judetean Brasov, la pretul de 60 de milioane de euro, bani care ar fi creditati de o banca din Austria, intr-o formula de leasing financiar intins pe zece ani, cu un avans platibil in primii doi ani de 2,7 milioane de euro. In acest scop, avocatii cu pricina au vehiculat nume celebre precum Abramovici, dar si Ion Tiriac, care s-ar fi declarat interesati de cumpararea castelului, dar mai ales a mitului lui Dracula la preturi care ar depasi suma de 60 de milioane de euro. Nu au prezentat in acest sens si ofertele scrise ale acestora.
NEGOCIERI. In conferinta de presa de ieri, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a prezentat copertile planului de afaceri "Castelul Bran", propus de avocatii Habsburgilor, care contine chiar montajul financiar, dar a fost impiedicat ulterior telefonic de acestia sa-l faca public. "Nu inteleg de ce nu doresc avocatii sa asiguram transparenta tranzactiei. Eu am dorit sa publicam oferta lor, dar avocatii sunt impotriva si nu am ce face, nu o pot da publicitatii fara acordul lor. Pe de alta parte, noi nu am primit decat acest plan de afaceri, mi s-a spus ca oferta propriu-zisa este alta, desi eu cred ca, daca ne-au propus niste cifre, acestea reprezinta o oferta. Ne vom deplasa in Austria la negocieri, in cazul in care Ministerul Culturii nu-si exercita dreptul de preemtiune. Am avut o intalnire cu premierul Tariceanu si cu ministrul Adrian Iorgulescu, iar premierul a decis ca toate negocierile se vor purta in trei, ministerul, Consiliul Judetean Brasov si Dominic de Habsburg. Personal, eu prefer sa preia MCC acest castel, iar noi sa-l administram. Pentru noi este un efort prea mare, dar pentru minister nu", sustine Cancescu.
Prin urmare, MCC isi manifesta dreptul de preemtiune printr-o oferta mult mai mica decat pretentiile proprietarilor castelului, urmand ca, de comun acord cu Consiliul Judetean Brasov si sub directa supraveghere a Guvernului, sa se deschida calea ofertei de vanzare cu 60 de milioane de euro catre Consiliul Judetean.
VALORIZARE. Aristotel Cancescu a mai precizat ca "in cazul acestui castel, principala afacere o reprezinta importanta istorica si brandul «Castelul lui Dracula», nu valoarea cladirii in sine, cum sustine ministrul Iorgulescu, care valorizeaza peretii castelului la maximum 15 milioane de euro. In toata lumea, mitul Castelului lui Dracula, de la Bran, este pe primul loc in brandurile romanesti, urmat fiind de Nadia Comaneci. La Los Angeles, in incinta Studiourilor «Universal», exista un castel aproape identic cu acela de la Bran, ca si la Disney World din Orlando. Daca o banca austriaca, la montajul financiar propus de firma bucuresteana Solonto Consult (contactata de avocatii proprietarilor - n.r.), evalueaza la minimum 60 de milioane de euro valoarea castelului in scopul acordarii creditului, inseamna ca acest castel intr-adevar atat face. Acum, cu proasta administrare care este in prezent, Castelul Bran realizeaza 1 milion de euro pe an, dar aceasta cifra poate creste de cinci ori cu o buna administrare. In opt-zece ani se poate achita un leasing de 60 de milioane de euro doar din veniturile asigurate din exploatarea obiectivului, aspect de care trebuie sa tina seama MCC. Oricum, mai dureaza cateva luni pana vom parcurge toate etapele, in final fiind necesara o hotarare de guvern. Prefer insa ca MCC sa cumpere castelul, dar daca nu se va intampla acest lucru, Consiliul Judetean va decide, sper, mentinerea sa in patrimoniul judetului Brasov, proprietarul Castelului Bran dinainte de 1920". Suspect este faptul ca firma de avocati nu a inaintat inca nici o oferta Ministerului Culturii, care are drept de preemtiune la cumpararea castelului, preferand discutiile, chiar in scris, cu Consiliul Judetean Brasov, care este dispus sa dea de aproape trei ori mai mult pe Castelul lui Dracula. Suspecta este si graba cu care avocatii Habsburgilor au secretizat negocierile, realizand ca prima oferta scrisa trebuia facuta MCC. Ministrul Adrian Iorgulescu s-a declarat chiar nemultumit ca explozia pretului de vanzare a Castelului Bran poate ingreuna negocierile cu Regele Mihai I, in cazul rascumpararii Castelului Peles.
Citește pe Antena3.ro
|
|