x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tunul de la Bran - Specula pe bani publici

Tunul de la Bran - Specula pe bani publici

de Libiu Mateescu    |    10 Ian 2007   •   00:00
Tunul de la Bran - Specula pe bani publici

Avocatii lui Dominic de Habsburg au aruncat o noua perdea de fum asupra celui mai mare tun imobiliar din ultimii ani, rascumpararea retrocedarii Castelului Bran la un pret de aproape trei ori mai mare decat cel preconizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

"Castelul lui Dracula", o afacere imobiliara secretizata
Avocatii lui Dominic de Habsburg au aruncat o noua perdea de fum asupra celui mai mare tun imobiliar din ultimii ani, rascumpararea retrocedarii Castelului Bran la un pret de aproape trei ori mai mare decat cel preconizat de Ministerul Culturii si Cultelor (MCC).

Firma Rubin Meyer Doru&Trandafir, reprezentata de avocatul Corin Trandafir, intentioneaza in mod evident punerea in intarziere a ministerului, care are drept de preemtiune la cumpararea castelului, prin posibila neacceptare a ofertei de 25 de milioane de euro, pe care o pregatea ministrul Adrian Iorgulescu. Prin lege, MCC este obligat sa-si exercite dreptul de preemtiune, dar daca oferta este respinsa de urmasii Habsburgilor din considerente de subevaluare, atunci castelul iese pe piata imobiliara nationala si internationala la vanzare libera. A fost oferit chiar Consiliului Judetean Brasov, la pretul de 60 de milioane de euro, bani care ar fi creditati de o banca din Austria, intr-o formula de leasing financiar intins pe zece ani, cu un avans platibil in primii doi ani de 2,7 milioane de euro. In acest scop, avocatii cu pricina au vehiculat nume celebre precum Abramovici, dar si Ion Tiriac, care s-ar fi declarat interesati de cumpararea castelului, dar mai ales a mitului lui Dracula la preturi care ar depasi suma de 60 de milioane de euro. Nu au prezentat in acest sens si ofertele scrise ale acestora.

NEGOCIERI. In conferinta de presa de ieri, presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, a prezentat copertile planului de afaceri "Castelul Bran", propus de avocatii Habsburgilor, care contine chiar montajul financiar, dar a fost impiedicat ulterior telefonic de acestia sa-l faca public. "Nu inteleg de ce nu doresc avocatii sa asiguram transparenta tranzactiei. Eu am dorit sa publicam oferta lor, dar avocatii sunt impotriva si nu am ce face, nu o pot da publicitatii fara acordul lor. Pe de alta parte, noi nu am primit decat acest plan de afaceri, mi s-a spus ca oferta propriu-zisa este alta, desi eu cred ca, daca ne-au propus niste cifre, acestea reprezinta o oferta. Ne vom deplasa in Austria la negocieri, in cazul in care Ministerul Culturii nu-si exercita dreptul de preemtiune. Am avut o intalnire cu premierul Tariceanu si cu ministrul Adrian Iorgulescu, iar premierul a decis ca toate negocierile se vor purta in trei, ministerul, Consiliul Judetean Brasov si Dominic de Habsburg. Personal, eu prefer sa preia MCC acest castel, iar noi sa-l administram. Pentru noi este un efort prea mare, dar pentru minister nu", sustine Cancescu.

Prin urmare, MCC isi manifesta dreptul de preemtiune printr-o oferta mult mai mica decat pretentiile proprietarilor castelului, urmand ca, de comun acord cu Consiliul Judetean Brasov si sub directa supraveghere a Guvernului, sa se deschida calea ofertei de vanzare cu 60 de milioane de euro catre Consiliul Judetean.

VALORIZARE. Aristotel Cancescu a mai precizat ca "in cazul acestui castel, principala afacere o reprezinta importanta istorica si brandul «Castelul lui Dracula», nu valoarea cladirii in sine, cum sustine ministrul Iorgulescu, care valorizeaza peretii castelului la maximum 15 milioane de euro. In toata lumea, mitul Castelului lui Dracula, de la Bran, este pe primul loc in brandurile romanesti, urmat fiind de Nadia Comaneci. La Los Angeles, in incinta Studiourilor «Universal», exista un castel aproape identic cu acela de la Bran, ca si la Disney World din Orlando. Daca o banca austriaca, la montajul financiar propus de firma bucuresteana Solonto Consult (contactata de avocatii proprietarilor - n.r.), evalueaza la minimum 60 de milioane de euro valoarea castelului in scopul acordarii creditului, inseamna ca acest castel intr-adevar atat face. Acum, cu proasta administrare care este in prezent, Castelul Bran realizeaza 1 milion de euro pe an, dar aceasta cifra poate creste de cinci ori cu o buna administrare. In opt-zece ani se poate achita un leasing de 60 de milioane de euro doar din veniturile asigurate din exploatarea obiectivului, aspect de care trebuie sa tina seama MCC. Oricum, mai dureaza cateva luni pana vom parcurge toate etapele, in final fiind necesara o hotarare de guvern. Prefer insa ca MCC sa cumpere castelul, dar daca nu se va intampla acest lucru, Consiliul Judetean va decide, sper, mentinerea sa in patrimoniul judetului Brasov, proprietarul Castelului Bran dinainte de 1920". Suspect este faptul ca firma de avocati nu a inaintat inca nici o oferta Ministerului Culturii, care are drept de preemtiune la cumpararea castelului, preferand discutiile, chiar in scris, cu Consiliul Judetean Brasov, care este dispus sa dea de aproape trei ori mai mult pe Castelul lui Dracula. Suspecta este si graba cu care avocatii Habsburgilor au secretizat negocierile, realizand ca prima oferta scrisa trebuia facuta MCC. Ministrul Adrian Iorgulescu s-a declarat chiar nemultumit ca explozia pretului de vanzare a Castelului Bran poate ingreuna negocierile cu Regele Mihai I, in cazul rascumpararii Castelului Peles.

AMANARE. Senatorul brasovean Nicolae Iorga nu a cerut inca premierului Calin Popescu Tariceanu sa emita ordonanta de urgenta pentru anularea donatiei Castelului Bran, asa cum promisese, dar a anuntat ca va cere sa se faca public actul de retrocedare a Castelului Bran. "Afacerea pute de la distanta si nu inteleg de ce se deplaseaza unii alesi judeteni in Austria la acea banca ce urmeaza sa crediteze cumpararea Castelului Bran. Din informatiile mele, austriecii nu doresc sa dea banii pentru cumpararea castelului", afirma senatorul. Castelul Bran, donat de orasul Brasov Reginei Maria, care-l intitula "Castelul inimii mele", a devenit astfel terenul unor imense speculatii financiare si imobiliare intre urmasii Reginei si reprezentantii statului.

DIVERGENTE
Cumpararea Castelului Bran de la Dominic de Habsburg, devenit proprietar al domeniului in urma unei cereri de retrocedare, s-a transformat intr-un scandal. Pretul exorbitant cerut de proaspatul proprietar - 60 de milioane de euro - este considerat de Aristotel Cancescu, presedintele CJ Brasov, un pret corect. Ne aflam in situatia curioasa in care un cumparator accepta fara amendamente oferta vanzatorului. Mentionam ca banii pe care dl Cancescu ii ofera cu generozitate sunt fonduri publice obtinute dintr-un misterios contract de imprumut de la o banca austriaca. Ministrul Iorgulescu si liderul local Aristotel Cancescu fac parte din familia politica liberala, dar au pareri divergente in privinta achizitionarii Castelului Bran. Ele au ajuns publice in cursul unui dialog tensionat, gazduit de Realitatea TV. Radu Zilisteanu, expert pe piata imobiliara, considera exagerat pretul cerut pentru Castelul Bran. El a amintit ca recordul mondial al tranzactiilor imobiliare il detine, conform revistei Forbes, vanzarea, pentru 58 de milioane de dolari, a unei cladiri de birouri din Manhattan. Statul trebuie sa faca o evaluare exacta, sa cantareasca bine suma ceruta de familia Habsburg - a opinat Zilisteanu.
EVALUARE
Demersurile privind vanzarea Castelului Bran catre Consiliul Judetean Brasov nu l-au lasat indiferent pe fostul ministru al Culturii, Razvan Theodorescu (foto). Intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati, istoricul declara ca: "Toata problema este faptul ca traim intr-o irealitate si eu sunt obligat moralmente sa spun acest lucru atunci cand este vorba despre sume. Atunci cand s-a pus problema retrocedarii, in 2003-2004, in vremea mandatului meu, discutia se purta in limitele unei rascumparari de 25 de milioane de dolari, adica circa 20 de milioane de euro, si am afirmat atunci ca suma trebuie negociata cu foarte mare atentie de specialisti, nu de catre ministru. Un castel de aceste proportii, de aceste dimensiuni, dincolo de brandurile care se pot lega de el, este, in lumea occidentala a stilului gotic, pretuit intre 5 si 8 milioane de euro si uneori, monumente care sunt mai elaborate decat aceasta cetate, acest fort militar. Doi la mana, trebuie sa se tina seama ca, din 1957 pana in prezent, acolo au fost cheltuite circa 2 milioane de dolari. Suma de 60 de milioane de euro este o suma ireala si atrag responsabil si politicos atentia ca nimeni nu poate cu banul public sa se joace in acest fel".
×