x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special TVR: de la ceaţa din 1990 la ceaţa din 2012

TVR: de la ceaţa din 1990 la ceaţa din 2012

de Sebastian S. Eduard    |    22 Ian 2012   •   16:57
TVR: de la ceaţa din 1990 la ceaţa din 2012

La 15 ianuarie 1990, Televiziunea Romana refuza sa transmita mitingul opozitiei din Piata Victoriei si isi retragea carele de transmisie, pe motiv ca… este ceata. Motivul hilar a intrat in istorie, si iata, la 22 de ani dupa, istoria se repeta.

Joi dupa-amiaza, postul public de televiziune nu a transmis imagini de la mitingul USL de la Arcul de Triumf sau de la ceea ce s-a intamplat seara in Piata Universitatii. TVR a preferat sa transmita in acel interval orar o telenovela coreeana si, culmea, a rezervat spatiul unei dezbateri privitoare la – ghiciti – mitingul din 15 ianuarie 1990.

Postul public de televiziune a motivat ca transmisiile de la amplele miscari de strada din ultimele zece zile au fost reflectate pe TVR Info, post de stiri la care probabil ca nu se uita decat cei din studioul de transmisie. Cu alte cuvinte, televiziunea publica reflecta cele mai importante evenimente ale acestor zile, inghesuindu-le pe un post cu zero audienta, pentru a demonstra o impartialitate in care nu mai crede nimeni.
Cum este posibil acest lucru? Prin complicitatea conducerii TVR si implicit a Rodicai Culcer, directorul Directiei Emisiuni Informative si Sport a carei joaca de-a pensionarea a atins culmi nemaivazute ale tupeului in anul care a trecut...

Totul a inceput de la dorinta evidenta a Puterii de a-si promova "omul" in conducerea Departamentului de Stiri al TVR. Povestirea in care Valentin Nicolau, directorul TVR, primeste o vizita de la Co­tro­ceni, in ianuarie 2005, la numai o luna dupa ce Traian Basescu cas­ti­gase alegerile este savuroasa. Cu cine trebuia schimbat Lucian Sarb? Evident, numai si numai cu dna Culcer.

La putere!
Dar sa derulam pe repede inainte - pentru ca asa se face in televiziune - si sa ajungem in anul 2011. Pentru fiecare dintre noi vine o zi (daca avem suficient noroc si nu ne lasa nervii) cand iesim la pensie. Gresit! Nu pentru fiecare dintre noi. Nu si pentru "Suzana Gadea fara coc" (asa cum ii zicea Liviu Mihaiu). Nu si pentru doamna Rodica Culcer, angajata deja veche a televiziunii...

La sfarsitul lunii mai se stia ca dna Culcer urma sa implineasca varsta legala de pensionare – 59 de ani. Am vrut sa aflam cand urma sa se pensioneze. Raspunsul primit din TVR ne-a lasat perplecsi: "Potrivit Departamentului Resurse Umane al TVR, informatia privind data la care doamna Rodica Culcer va implini varsta de pensionare este una cu caracter personal si ca atare nu va poate fi furnizata". Asadar: "Nu va spunem, nu e treaba voastra".

Intrebari, balbaieli, chichite administrative. Pentru Rodica Culcer mai trece o luna pana cand TVR anunta ca, de fapt, contractul dintre dna Culcer si TVR expira la 30 iunie. fii aceasta, chiar daca in Codul Muncii scrie negru pe alb: contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Aceeasi lege prevede ca Rodica Culcer mai putea ramane in functie maximum 10 zile si nu o luna cat au anuntat mai-marii televiziunii publice. Asadar, un tertip menit sa o tina cat mai mult la butoane pe cea care a depus eforturi considerabile pentru ca regimul portocaliu sa dea bine la popor.

Sefa prin delegatie
Credeti ca acesta a fost finalul? In nici un caz. Exact in ziua incetarii contractului. reprezentantii TVR raspund solicitarii Jurnalului National privind statutul Rodicai Culcer in televiziunea publica dupa 30 iunie. "In conformitate cu legislatia muncii in vigoare, orice persoana, care indeplineste conditiile de pensionare, poate solicita reangajarea prin cumul cu pensia. Este atributul angajatorului sa decida asupra aprobarii unei asemenea cereri. In data de 29 iunie, Rodica Culcer a depus o cerere de reangajare prin cumul cu pensia, care i-a fost aprobata. Din 1 iulie, ea va fi reincadrata pe un post de executie, indeplinind, prin delegare, atributiile de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport, pana la ocuparea prin concurs a acestui post", se arata in raspunsul primit de la TVR.

Si pensie si salariu? Oricine si-ar dori acest lucru, numai ca in scena intra Boc si legile lui amuzante, menite sa ne scoata pe toti din criza. Conform lor, dna Culcer trebuie sa renunte la pensie, pentru ca nu poate cumula. Renunta? Cica da! Noi nu avem dovada ca asa a fost, iar fluturasul...ramane inca bine ascuns in buzunarul dnei...

Concurs de... ochii lumii
Se asteapta concursul. Aici nu putem a nu face un comentariu. Cand stii ca iti pleaca un om de pe un post-cheie, faci concursul cu destula vreme inainte pentru ca respectivul castigator sa fie desemnat in timp util. Nu intai propui un provizorat, apoi te trezesti ca trebuie sa faci concurs. Decat daca...vrei sa tragi de timp...

Apele sunt din ce in ce mai tulburate in Consiliul de Administratie al TVR. Numai ca si aici este ca in Parlament. Degeaba o parte dintre membrii o contesta pe Rodica Culcer, "ceilalti" sunt mai multi. Se spun vorbe grele, se stabileste data limita pana la care poate fi organizat concursul: 31 decembrie. Ce inseamna asta? Ca macar Revelionul o va prinde pe dna Culcer in functie.

De la sfarsitul lunii august se tot organizeaza concursul. Vine septembrie, octombrie, suntem la mijlocul lui noiembrie si concursul tot nu se organizeaza. Apar zvonurile. In sfarsit, un anunt ofical: concursul se va tine in perioada 8-31 decembrie. Cu o zi inainte de 8 decembrie – surpriza. Candidatii nu dau navala, asa cum ne-am fi asteptat cu totii, iar conducerea TVR prelungeste cu o saptamana termenul de inscriere.

Explicatia oficiala ca nu sunt candidati este cel putin ciudata in conditiile in care, la data scoaterii postului la concurs, existau deja, neoficial, doi pretendenti: Ada Mesesan, fosta sefa a Biroului de Presa al PDL si membru in CA al TVR, si Andrei Postelnicu, analist economic si jurnalist, fost colaborator la BBC, ca si Rodica Culcer. Surse din televiziunea publica spun insa ca, de fapt, in spatele explicatiilor oficiale privind prelungirea termenului de organizare a concursului pentru sefia fitirilor stau de fapt presiunile Rodicai Culcer, care isi doreste in continuare acest post...

Concurs? Vreau si eu!
Credeati ca le-ati vazut pe toate? Nu chiar, pentru ca la 5 decembrie Rodica Culcer face pasul la care toata lumea se astepta. Trece pe la Resurse Umane si isi depune dosarul...pentru concurs. Pe ultima suta de metri, dna Culcer primeste si un contracandidat, in persoana lui Cezar Ion (angajat al TVR, director al Directiei Editoriale, sustinut tot de PDL). Degeaba o parte dintre cei din Consiliul de Administratie ii cere Rodica Culcer sa renunte la concurs. Si pentru ca totul se termina bine pentru cine crede in Mos Craciun la 19 decembrie ne pumenim cu un comunicat sec: "Va informam ca astazi, 19 decembrie 2011, interviul din cadrul concursului de ocupare a postului de director al Directiei Emisuni Informative si Sport nu a mai avut loc, deoarece comisia de evaluare nu s-a putut reuni in plen. Interviul reprezenta faza finala a concursului. Concursul va fi reprogramat la o data pe care o vom anunta ulterior", transmit reprezentantii Departamentului Comunicare al TVR.

Poveste fara sfarsit
Este anul 2012. Ianuarie. Telenovela continua. "Consiliul de Administratie (CA) al TVR a hotarat astazi, 18 ianuarie 2012, cu sapte voturi "pentru": "incetarea delegarii mandatului Rodicai Culcer pe postul de director interimar al Directiei Emisiuni Informative si Sport". Imediat apare si "erata": "Avand in vedere ca aprobarea "angajarii si concedierii personalului societatii", potrivit art. 28 lit d) din Legea nr. 41/1994, este atributia exclusiva a directorului general al TVR, Alexandru Lazescu a informat Consiliul de Administrati ca votul dat pe aceasta hotarare va fi supus unei analize privind temeiul juridic, in raport cu atributiile Consiliului de Administratie, prevazute la art. 28 lit d). din Legea nr. 41 – 1994.

"C A nu are nicio atributie in ceea ce ma priveste. In numele angajatorului semneaza Alexandru Lazescu (presedintele-director general al TVR, n.r.)", explica prin Mediafax Rodica Culcer . "Daca doamna Juganaru (Anne Juganaru, membru in CA, n.r.) si cei care au votat nu au citit legea, nu este problema mea. Ei pot sa voteze ce vor. Votul este legal, hotararea este nelegala".

Si, pentru ca lucrurile sa fie si mai amestecate si fara echivoc, o zi mai tarziu TVR face o alta comunicare si anuleaza concursul deja demarat pentru ocuparea functiei de director al Directiei Emisiuni Informative si Sport, pe motiv ca interviul (etapa finala a competitiei) nu s-a putut tine. Astfel, TVR va organiza o alta competitie, evident potrivit regulamentului. Data la care se va tine nu a fost comunicata. Numele participantilor nu se cunosc inca. Numai cum se va termina, probabil, se stie.
Rodica, ai legatura.

×
Subiecte în articol: special