La 30 octombrie anul acesta, la ora 15:00, Gheorghe Pintilie s-a urcat la Iaşi în trenul accelerat ce mergea spre Timişoara. Urma să schimbe trenul la Simeria şi să se îndrepte spre casă.
A doua zi, soţia sa l-a aşteptat în zadar la gara din Petroşani. Seara a anunţat Poliţia că soţul ei a dispărut. Oamenii legii au făcut investigaţii, însă bărbatul nu a fost găsit până azi.
Toată vara, Ghiţă, cum îi spuneau soţia şi sora, a muncit în satul natal, Popeşti (Iaşi), la câmp. A ajutat la adunatul strugurilor şi a adus acasă fânul, apoi, când a venit frigul, şi-a făcut bagajul şi s-a pregătit să plece spre Petrila, unde îl aşteptau soţia şi fiica de 8 ani.
"În dimineaţa plecării a vorbit cu mama, a sunat-o de la ţară, pentru că el nu are telefon mobil, şi a asigurat-o că vine", spune fiul, Ionuţ Pintilie, student în Bucureşti, la Facultatea de Construcţii.
DRUMUL
Bărbatul a luat un autobuz din sat până la Iaşi, cale de vreo 35 de kilometri. Şoferul autobuzului îl cunoştea şi a povestit ulterior că Ghiţă a luat un taxi din staţia de autobuz până la gară. Deşi distanţa nu era mare, bărbatul avea bagaje grele: "Ducea două genţi de voiaj mari şi o geantă mai mică. În cea mică avea într-o cutie de plastic şniţele de pui, şuncă de casă, o sticlă cu cafea, o pâine, mere pentru fată, două sticle de 2 litri cu vin, o ciocolăţică pentru cea mică. În genţile mari îi pusesem patru păsări, fasole, usturoi, ceapă, două cartoane cu ouă, zarzavaturi, pătrunjel, mărar", spune sora sa Silvia Panait. Ea a fost cea care i-a pregătit bagajul, dar şi ultima dintre rude care l-a văzut înainte de dispariţie.
PRIMELE CĂUTĂRI
Soţia sa, Maricica, l-a aşteptat la 7:00 dimineaţa în Petroşani. A stat să treacă şi următorul personal, dar el tot nu a venit. Seara a sunat la Poliţia din Petrila, dar poliţiştii i-au spus că e prea devreme să îl dea dispărut. "Poate are o aventură", i-au spus femeii. A doua zi, ea a mers la Poliţie şi a făcut o plângere. "Mătuşa din Galaţi era la Popeşti şi a încercat să facă plângere şi la Poliţia din Popeşti, dar de acolo i-au zis că Poliţia din Petrila trebuie să facă treaba", spune Ionuţ.
El a mers acum două săptămâni la Simeria şi, împreună cu un prieten, a lipit în oraş şi în gară afişe. A vorbit cu Poliţia TF din Simeria şi a lăsat 30 de afişe pe care poliţiştii urmau să le dea şefului de tren pentru a fi împărţite. Ca să-şi găsească tatăl, a pus afişe şi în Cluj, Alba, Paşcani şi Iaşi.
MARTORII
Pentru că a folosit cuponul de pensie atunci când şi-a cumpărat biletul, poliţiştii au aflat că bărbatul a ocupat locul 43 din vagonul 6, la clasa a doua. De asemenea, au fost găsiţi şi o parte dintre călătorii care s-au aflat atunci în acelaşi compartiment.
"Unii dintre călători l-au văzut până în Paşcani. Spun că până la un punct a stat liniştit pe banchetă, apoi a început să se plimbe pe culoar. El avea mai multe bagaje, dar se pare că partea cu vinul a luat-o cu el. Unii dintre martori au continuat călătoria, alţii au coborât la Paşcani, şi după Paşcani nu mai ştim nimic de el. Mai avem de identificat doi martori", spune comisarul Ştefan Săuleac, de la Serviciului de Investigaţii Criminale din Iaşi.
Silvia Panait, sora din Popeşti, ne-a povestit că de la Poliţie i-au spus că o doamnă, care îşi luase bilet Iaşi – Paşcani, a declarat: "Cu certitudine acest domn a fost în vagon". Tot ea ar fi spus că, de la Iaşi la Paşcani, Ghiţă ar fi stat pe hol şi ar fi băut apă.
PRESUPUNERI
Nici măcar bagajele n-au fost găsite. Ionuţ crede că dacă cineva ar fi luat bagajele fără să se atingă de tatăl său i-ar fi teamă să recunoască acum. El a aflat că lucrătorii din IJP Iaşi au vorbit cu controlorii de tren care au fost de serviciu în acea noapte; aceştia au spus că acceleratul era destul de gol şi că nu s-a raportat nici un incident pe tren, nici prin gările pe unde a trecut acesta. "Au spus că există un revizor de cale ferată care verifică linia şi acesta nu a găsit nimic", spune Ionuţ Pintilie.
"Tata nu avea prieteni prin judeţele prin care trece trenul (Iaşi, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Alba, Hunedoara). Are o fire impulsivă, adică dacă un tânăr de vârsta mea ar fi scandalagiu, ar fi încercat să-l domolească şi poate ar fi fost aruncat. E posibil ca în tren să se fi luat cu cineva la ceartă. Sau să fi ieşit să fumeze o ţigară pe scara trenului şi să fi căzut poate într-o râpă, pentru că între Suceava şi Vatra Dornei e o zonă muntoasă."
O SITUAŢIE FINANCIARĂ DIFICILÂ
Gheorghe Pintilie îşi întreţinea întreaga familie din pensia sa. Când avea 21 de ani a venit în Valea Jiului şi acolo a întâlnit-o pe Maricica, din Bacău, pe care a luat-o de soţie.
"A fost toată viaţa un familist, a muncit pentru familie. Cu mama nu se certa. Înainte să sufere de TBC obişnuia să mai bea. Comportamentul lui se schimba când bea. Dar de obicei, când venea acasă băut, mânca şi se punea în pat. Boala s-a declanşat prin 2000, a stat internat la Vulcan în repetate rânduri, iar acum continua tratamentul.
Pe perioada verii nu a băut. Era sociabil, se înţelegea bine cu toată lumea şi nu avea duşmani", îl descrie Ionuţ pe tatăl său. Băiatul are o bursă socială şi lucrează în week-end, dar nu ştie cum se va descurca familia sa fără ajutorul financiar al tatălui.
"De 25 de ani făcea acest drum şi n-a întârziat niciodată. Acum e pensionar, dar a lucrat până acum doi ani miner în Petrila; chiar mă gândeam că în atâţia ani de muncă în mină nu i s-a întâmplat nimic şi acum..."
CERCETÂRILE CONTINUĂ
Familia Pintilie a luat legătura şi cu rudele din ţară, dar nimeni nu a aflat nimic despre Ghiţă. Comisarul Ştefan Săuleac crede că este posibil ca Gheorghe Pintilie să fi coborât singur din tren sau chiar să fi fost ajutat de cineva să coboare, apoi să i se fi făcut rău şi să îl fi luat frigul. Bărbatul avea asupra sa buletinul, dar şi cuponul de pensie.
"L-am căutat şi la ambulanţă, în spital, la centre de primire, nu apare nicăieri. Semnalările la cadavre şi persoane fără identitate se fac mai anevoios, poate dura şi o lună până să apară. Am trimis o notă cu semnalmentele pe tot traseul trenului, dar am lărgit aria şi la celelalte judeţe."
Semnalmente
Gheorghe Pintilie s-a născut la 21.04.1962, în localitatea Popesti, judeţul Iasi. În ziua în care a dispărut era îmbrăcat cu pantaloni raiaţi negri, pulover de culoare gri cu guler visiniu si fermoar si scurtă din piele de culoare neagră cu nasturi. În picioare purta pantofi din piele de culoare neagră, iar pe cap – sapcă de blugi.Semnalmentele pe care le-a făcut publice Poliţia sunt: „Înălţime: 1,80 m, astenic, ten alb, faţă ovală, păr blond tuns scurt, ochi albastri, chelie frontală si parietală. Semne particulare: cicatrice de aproximativ 1,5-2 cm la baza nasului si pe nas, o cicatrice la sprânceana stângă, o cicatrice de circa 5 cm în formă de V cu vârful în sus, pe gamba piciorului stâng“.
Cine poate da informaţii despre Gheorghe Pintilie este rugat să sune la 112, la 0232/30.22.00 – Serviciul investigaţii criminale, sau la redacţie, la numărul 021/318.20.37.
Citește pe Antena3.ro