x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un an de la iadul din Maternitatea Giuleşti

Un an de la iadul din Maternitatea Giuleşti

de Andreea Sminchise    |    15 Aug 2011   •   21:00
Un an de la iadul din Maternitatea Giuleşti

Pe 16 august 2010, salonul de Te­rapie Intensiva nou-nascuti al Maternitatii Panait Sarbu din Bucuresti a luat foc in urma unui scurtcircuit. Trei dintre cei 11 bebelusi internati acolo au murit pe loc din cauza arsurilor. Alti trei si-au pierdut viata in urmatoarele zile la Spitalul 'Gri­gore Alexandrescu', pentru ca organismul lor, oricum insuficient dezvoltat, n-a putut lupta cu traumele provocate de flacari si fum. Cinci copii au supravietuit datorita eforturilor medicilor de la Grigore Ale­xandrescu. La un an de la tra­gedie, procesul merge din amanare in amanare. Parintii bebelusilor supra­vietuitori nu vor sa-si mai aminteasca prin ce-au trecut si spera doar ca justitia sa-i pedepseasca pe vinovati.

In urma anchetei desfasurate la Maternitatea Giulesti, procurorii Marius Iacob si Remus Budai de la Parchetul General au trimis in judecata spitalul si cinci persoane considerate responsabile de producerea incidentului si de moartea copiilor: asistenta Florentina Carstea, dr Bogdan Marinescu – directorul spita­lului de la acea vreme, dr Adrian Ioan Toma – seful sectiei de Neonatologie, Vasile Dima – seful serviciului tehnic si electricianul Gigel Oprea.

Saptamani in sir dupa incendiul de la Giulesti, singurul lucru cert era ca asistenta care trebuia sa supravegheze copiii lipsea din salon. Motivele si timpul pe care aceasta l-a petrecut departe de locul unde trebuia sa fie, conform fisei postului, au fost motiv de interminabile speculatii. Dupa ce au analizat imaginile de pe camerele de supraveghere din spital si au audiat martorii prezenti in acea zi la etajul II al maternitatii, anchetatorii au reusit sa reconstituie firul evenimentelor.

In seara de 16 august 2010, asistenta Florentina Carstea se pregatea sa incheie o tura de garda de 12 ore, care incepuse in acea dimineata, la 7:00. In jurul orei 18:00, parintii bebelusilor internati la Terapie Intensiva le-au facut ultima vizita din acea zi. Pentru trei dintre familii avea sa fie ultima data cand isi vedeau copiii. Dupa aproximativ 20 de minute, parintii au parasit salonul. La 18:24, Florentina Carstea a iesit din salonul de Terapie Intensiva si a intrat alaturi, in salonul de cezariene. Asistenta care era de serviciu acolo, Dana M., le-a spus anchetatorilor despre colega sa ca venise sa-i ceara servetele de hartie pentru a merge la toaleta. Inregistrarile de pe camera de supraveghere arata ca asistenta a stat la Cezariene 4 minute, dupa care a mers la toaleta, de unde a iesit dupa un minut.

Insa nu s-a intors la Terapie Intensiva, ci a intrat din nou la colega sa, care, intre timp, coborase la sala de nasteri. De aici, printr-o usa comuna, Florentina Carstea a patruns in salonul Nou-nascuti, unde s-a intins la vorba cu asistenta de serviciu, Clementa F. Aceasta din urma le-a declarat anchetatorilor ca discutia cu Florentina Carstea a fost despre relatiile tensionate pe care le avea cu asistenta de la Cezariene si despre faptul ca intentiona sa se mute de pe acea tura. Trecusera mai mult de 12 minute de cand Florentina Carstea parasise salonul de Terapie Intensiva atunci cand liftiera spitalului, Rodca P., iesita din ascensor la etajul II ca sa ia aer, a simtit miros de fum si a auzit zgomotul de foc mocnit ce venea din incaperea bebelusilor nascuti prematur. Femeia a declarat ca nu a putut intra in salon pentru ca nu avea cartela de acces si, pentru ca nu a vazut pe nimeni pe hol, a coborat pe scari sa anunte ca 'arde la copii'. Imediat dupa, medicul rezident Maria B. a iesit din camera de garda sa verifice starea nou-nascutilor de la Terapie Intensiva.

Din dreptul scarilor a observat ca pe sub usa iesea fum gros si a alergat pana acolo. Cand a realizat ca e vorba despre un incendiu a sunat la 112. Apelul de urgenta a fost inregistrat la ora 18:36. Abia cand cadrele medicale au inceput sa se agite pe hol, asistenta Florentina Carstea a iesit din salonul de Nou-nascuti sa vada ce se intampla. Nu a intervenit insa in nici un fel. La fel cum nu au facut-o nici unul dintre cei adunati in fata usii.

Pompierii au ajuns la Maternitatea Giulesti la ora 18:43 cu trei autospeciale de stingere, una de interventie si salvare si o unitate mobila ATI de la SMURD. Trei dintre cei 11 bebelusi internati in salonul de Terapie Intensiva nu au mai putut fi salvati. Ceilati opt au fost transportati la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu', unde au intrat in grija unei echipe medicale conduse de directorul spitalului – prof. dr Dan Enescu. In zilele ce au urmat, alti trei bebelusi si-au pierdut viata.

Asistenta Florentina Carstea a fost acuzata de ucidere din culpa si cinci infractiuni de vatamare corporala grava din culpa. In sarcina sa, procurorii au retinut ca, desi in fisa postului avea prevazuta 'suprave­gherea permanenta a bolnavilor', femeia a parasit salonul de Terapie Intensiva. 'Din cuprinsul decla­ratiilor existente la dosarul cauzei, precum si din procesele-verbale de redare a interceptarilor unor convorbiri telefonice rezulta ca asistentele erau constiente de faptul ca nu trebuiau sa paraseasca in mod nejustificat salonul de Terapie Intensiva, iar atunci cand motive justificate ar fi impus parasirea salonului (cum ar fi, spre exemplu, mersul la toaleta) trebuiau sa anunte un alt cadru me­dical care sa le inlocuiasca', se arata in rechizitoriu.

Dupa ce au analizat ima­ginile de pe camerele de supra­veghere, procurorii au realizat ca asistenta a mai lipsit din salon, in aceeasi zi, in jurul orei 17:08, timp de 14 mi­nute. 'In ceea ce priveste in­cadrarea de ucidere din culpa si cinci in­frac­tiu­ni de vatamare corporala grava din culpa, care i se retine inculpatei Cars­tea Florentina, trebuie mentionat ca diferenta de tratament juridic in raport cu ceilalti invinuiti sau inculpati, persoane fizice (carora le-a fost re­tinuta neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave), are la baza urmatoarea premisa: persoana care avea obligatia sa nu paraseasca salonul era cea care ar fi putut constata incendiul inca din primele faze ale declansarii si ar fi putut cel putin limita consecintele acestuia', mentioneaza anchetatorii.

Expertiza tehnica efectuata de INSEMEX Petrosani la cererea Parchetului General a stabilit ca incen­diul a pornit din cauza unei prize ale carei elemente de contact erau uzate si care s-a supraincalzit si a fost intretinut de oxigenul eliberat in exces de cele trei incubatoare din incapere.

Unul dintre electricienii spitalului, Gigel Oprea, acuzat acum de neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave, a declarat anchetatorilor ca a verificat instalatia electrica din salonul de Reanimare copii chiar cu trei zile inainte de incident. 'Mentionez ca nu am constatat nici o defectiune la nici una dintre prizele pe care le-am verificat', a spus electricianul in declaratia pe care a dat-o la Parchet. Colegul sau Gabriel I. le-a marturisit procurorilor ca 'nu s-a notat nicaieri interventia pe care am efectuat-o la salonul de Terapie Intensiva. Nu se obisnuia sa se faca un raport scris la cele constatate(...)'. In actul de acuzare, anchetatorii mentioneaza ca 'avand in vedere ca, la data de 13.08.2010, invinuitul Oprea Gigel a efectuat activitatile de verificare a prizei fara a constata slabirea lamelelor de contact bipolar, rezulta ca aceasta lucrare a fost facuta in mod superficial si, prin urmare, rezulta neglijenta sa in raport cu producerea incendiului din 16.08.2010'. Din verificarile efectuate in documentele spitalului a reiesit ca nici unul dintre electricieni nu era autorizat din punct de vedere al sanatatii si securitatii in munca.

• Cititi maine: Cum a incercat con­ducerea spitalului sa acopere lipsa unor documente punand angajatii sa le semneze retroactiv si in ce stadiu se afla procesul.

×