x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un an fără Ion Dolănescu

Un an fără Ion Dolănescu

de Luminita Ciobanu    |    19 Mar 2010   •   00:00

A trecut un an de când Ion Dolănescu a pornit în lumea fără dor, lăsând lumii dorurile adunate într-o zestre de cântece.

S-a născut la Perşinari-Dâmboviţa, în miez de iarnă, la 25 ianuarie 1944. A avut o copilărie grea. Lăcrima ori de câte ori îşi amintea de sărăcia anilor de după război. Cântecul popular i s-a cuibărit în suflet încă din primii ani ai vieţii. Avea doar un firicel de glas şi voia să umple satul cu el. Ştia doar o strofă dintr-un cântec pe care abia aştepta să-l glăsuiască nevestei şefului de post, în timp ce în cuptor i se rumenea propria pâinică.

Anii au trecut, iar Ion Dolănescu a devenit unul dintre cei mai iubiţi interpreţi de muzică populară. Maria Tănase i-a călăuzit primii paşi în carieră. Dragostea pentru cântec se contopise însă cu propria-i fiinţă. Bucura inimi, făurea vise, alina doruri. La spectacolele sale nu era loc de aruncat un ac, iar apaluzele nu mai conteneau. A înregistrat peste 1.000 de cântece în care a aşezat şi bucurie şi tristeţe, tot ce i-a fost dat să trăiască!

La 19 martie 2009 Ion Dolănescu a scris ultima pagină din cartea vieţii. Nu-i spuneţi adio. Ascultaţi-i cântecele! A sădit în ele frumuseţi nebănuite!

×
Subiecte în articol: special