x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un an fără "Păsărilă"

Un an fără "Păsărilă"

de Dragos Stoica    |    Vlad Ionescu    |    08 Feb 2010   •   00:00
Un an fără "Păsărilă"
Sursa foto: Zoltan Simonffy/Jurnalul Naţional

În dimineaţa zilei de 8 februarie 2009 lumea sportului românesc intra în stare de şoc. Marian Cozma, unul dintre cei mai buni componenţi ai echipei naţionale de handbal, era înjunghiat mortal într-un local din Veszprem, în timpul unei petreceri organizate de un coleg de echipă.

Marian Cozma a fost genul de sportiv şi de om care ieşea în evidenţă indiferent de locul în care se afla. În primul rând, îţi atrăgea atenţia prin înălţimea sa neobişnuită, pentru că măsura 2,11 metri, ceea ce-i adusese şi o poreclă pe măsură: Păsărilă. Dacă apucai să-l cunoşti, îţi dădeai seama că ai în faţă un om deosebit, sensibil, gata să sară în ajutorul oricui. Îşi iubea familia, părinţii şi cele două surori, îşi iubea nepoţelul, Andrei, pe care dorea să-l facă tot handbalist.

Poate de aceea apropiaţii spuneau despre el că este "un uriaş cu suflet de copil". Ca sportiv, Marian Cozma se putea considera un om împlinit. Campion naţional cu Dinamo, campion al Ungariei şi câştigător al Cupei Cupelor cu MKB Veszprem, formaţie la care se transferase în 2006, participant la Campionatul Mondial din Croaţia cu reprezentativa României. S-a spus despre el că face parte din grupul restrâns de jucători în jurul căruia va fi construită o nouă echipă naţională, iar FC Barcelona îi făcea curte. Zborul său spre piscurile performanţei s-au frânt la doar 26 de ani, în blestemata noapte de 7 spre 8 februarie 2009.

ÎNJUNGHIAT DE TREI ORI
Sâmbătă, 7 februarie 2009, MKB Veszprem avusese un meci în campionat, iar seara întreaga echipă fusese invitată la clubul Patriota de jucătorul Gergo Ivancsik, a cărui soţie tocmai născuse. În club şi-a făcut apariţia un grup 30 de ţigani puşi pe scandal, care au căutat în permanenţă să-i provoace pe handbalişti. Tragedia s-a produs în momentul în care Cozma şi prietena sa s-au dus la toaletă. Marian a fost lovit, apoi scos afară din local şi înjunghiat în inimă cu trei lovituri de cuţit.

El a fost transportat de urgenţă la spital, unde medicii nu l-au mai putut salva. Alţi doi colegi de echipă, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesici, au suferit răni grave, primul aflându-se chiar în pericol să-şi încheie prematur cariera. Vestea morţii lui Păsărilă s-a răspândit imediat, iar suporterii, pentru care Marian era un idol, s-au adunat în faţa clubului la primele ore ale dimineţii. Autorităţile locale s-au temut ca evenimentul să nu degenereze în acţiuni de răzbunare a populaţiei încă şocate îndreptate împotriva ţiganilor, însă lucrurile nu au degenerat.

ULTIMUL DRUM
Marian Cozma a fost adus în ţară de tatăl său, Petre Cozma. Pretutindeni, în drum spre casă, cortegiul a fost întâmpinat de grupuri impresionante de oameni, care au dorit să-i aducă un ultim omagiu lui Marian. Trupul neînsufleţit a fost depus în sala de consiliu a Clubului Dinamo, iar înmormântarea a avut loc la 13 februarie, la Cimitirul Pipera, în prezenţa a peste o mie de persoane, printre care s-au aflat şi colegii de la echipa maghiară.

În semn de respect, Clubul Veszprem a retras tricoul cu numărul 8 al lui Marian Cozma, iar Federaţia Română de Handbal a decis ca Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara să-i poarte numele, la fel şi sala de sport a Scolii generale nr. 30 "Grigore Ghica Voievod", din Sectorul 2 al Capitalei. De asemenea, Strada Nicolae Pârâu, unde a copilărit fostul handbalist, a fost redenumită Marian Cozma.

La 7 mai 2009, în Ungaria a fost lansat filmul "O ţară înjunghiată în inimă", în care rolul lui Marian a fost interpretat de actorul Czapko Antal, iar meciul de fotbal Ungaria - România, disputat la 12 august 2009, i-a fost dedicat tot handbalistului dispărut.




ŞANDOR E UCIGAŞUL
Săptămâna trecută, Poliţia din Veszprem a anunţat că principalul vinovat în cazul uciderii lui Marian Cozma ar fi Raffael Şandor, care a avut doi complici. Potrivit experţilor şi martorilor oculari audiaţi, Şandor l-ar fi înjunghiat pe Cozma în inimă, dar înainte i-a mai aplicat o lovitură de cuţit şi în rinichi. Pesici a fost înjunghiat de al doilea suspect, Nemeth Gyozo, care l-a lovit şi cu piciorul în cap pe Sesum.

Raffael Şandor este considerat autorul crimei, iar Nemeth Gyozo şi Sztojka Ivan sunt consideraţi complici la omor şi la lovituri cauzatoare de moarte. După asasinat Raffael Şandor şi Nemeth Gyozo reuşiseră să fugă în Austria, unde au fost reţinuţi în mai puţin de 24 de ore, fiind extrădaţi apoi în Ungaria. Sztojka Ivan s-a predat poliţiei la presiunea comunităţii ţigăneşti, iar ulterior au mai fost reţinuţi încă doi suspecţi, Gabor P. şi Csaba B.

 

Statuie la sală
Sâmbătă, 6 februarie, în faţa sălii din Veszprem a fost dezvelit un monument ridicat în memoria lui Marian Cozma. Statuia, realizată din granit şi bronz, are trei metri înălţime şi îl reprezintă pe Marian Cozma în aruncare la poartă. Lucrarea îi aparţine sculptorului Mihaly Gabor, unul din cei mai importanţi artişti plastici din Ungaria, ale cărui opere pot fi admirate la Muzeul Olimpic de la Lausanne, la circuitul de Formula 1 de la Hungaroring sau la Stadionul Puskas Ferenc din Budapesta.

Iniţiativa ridicării acestui monument a aparţinut suporterilor echipei din Veszprem, care, cu sprijinul autorităţilor, au reuşit să strângă din donaţii peste şase milioane de forinţi. La ceremonia de sâmbătă au fost prezenţi Petre Cozma, tatăl lui Marian, surorile fostului handbalist, antrenorul Mocsai Lajos, ambasadorul României în Ungaria, Ireny Comaroschi, precum şi cele mai înalte oficialităţi locale. Site-ul echipei MKB Veszprem a transmis în direct evenimentul pe două canale, pentru suporterii maghiari şi pentru cei români.

 

Concluziile anchetei Poliţiei din Vezsprem
Conform colonelului Derzsy Peter, şeful Criminalisticii din cadrul Poliţiei Veszprem, dosarul întocmit după uciderea lui Marian Cozma a adunat 38 de capitole, în 13.000 de pagini. Au fost audiaţi 700 de martori, au avut loc 57 de interogatorii directe şi 416 persoane au fost supuse recunoaşterii. Au fost adunate 347 dovezi, 60 de specialişti analizându-le. Cercul de suspecţi a adunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior şi în alte 53 de tipuri de infracţiuni.

Autorul crimei este considerat Raffael Sandor, iar crima s-ar fi produs întâmplător. Nemeth Gyozo, şi el învinuit pentru crimă, alături de Sandor şi de Ivan Sztoika, susţinuse în presa maghiară că Marian Cozma s-ar fi aflat la originea declanşării scandalului. "Raffael Sandor, Nemeth Gyozo şi Ivan Sztoika l-au ochit pe Marian Cozma, care dansa cu prietena lui. Marian nu i-a provocat şi nu a fost agresiv! A fost atacat în momentul în care era cu spatele", a declarat Peter Pogany, şeful Poliţiei din Vezsprem.

"Aceşti criminali trebuie să putrezească după gratii. Sunt convins că a fost cineva care le-a dat ordin să-l omoare pe Marian"
Petre Cozma, tatăl lui Marian

×
Subiecte în articol: special veszprem comemorare marian cozma