x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un meci căt o calificare

Un meci căt o calificare

de Dragos Stoica    |    13 Oct 2007   •   00:00
Un meci căt o calificare

Şapte ani. Atăta vreme a trecut de la ultima prezenţă a naţionalei Romăniei la un turneu final. Pe atunci, contabilizam din doi in doi ani ieşirile in lumea bună a fotbalului, unde ne-am aflat un deceniu intreg, singura sincopă inregistrăndu-se in 1992, după o partidă la Sofia cu un istoric incă neelucidat complet.
● Grupa G: Clasament, meciuri, loturi ● Olanda - Increzători ● Noutate - Ogăraru ● Palmares - Nici o victorie ● Tunarii 9 şi 10 ● Marii absenţi ● Preliminarii CE 2008 - Grupe,rezultate, clasamente


Şapte ani. Atăta vreme a trecut de la ultima prezenţă a naţionalei Romăniei la un turneu final. Pe atunci, contabilizam din doi in doi ani ieşirile in lumea bună a fotbalului, unde ne-am aflat un deceniu intreg, singura sincopă inregistrăndu-se in 1992, după o partidă la Sofia cu un istoric incă neelucidat complet. A fost generaţia lui Hagi şi Gică Popescu. Spuneţi-i cum vreţi, generaţia de aur, cea mai bună echipă naţională din istoria soccerului romănesc, dar in primul rănd generaţia lui Hagi şi a lui Popescu. Prieteni şi mai tărziu intraţi in aceeaşi familie, cei doi au dus vreme de 12 ani poate cel mai frumos şi mai corect duel pentru postul neoficial de lideri ai vestiarului, concurenţă in care au germinat sămănţele performanţelor echipei naţionale.


La şapte ani distanţă de la ultima prezenţă a tricolorilor la masa bogaţilor, naţionala Romăniei are cea mai mare şansă să-şi recăştige statutul dobăndit pe vremea lui Hagi, irosit aproape neverosimil in preliminariile care au urmat lui Euro 2000. Au fost de atunci barajul cu Slovenia, momentul Copenhaga, cu Urs Maier şi cornerul de neinţeles al lui Dorinel, iar ultima oară ne-a liniştit Olanda. Aceeaşi "Portocală" pe care n-am reuşit niciodată pănă acum s-o decojim, singura echipă europeană in compania căreia n-am bifat nici măcar o singură victorie, fie ea şi intr-un amical.


Şansa lui Mutu, Chivu şi Lobonţ. Dintre toţi trei, doar Chivu a jucat in 2000, debutănd cu un gol antologic in poarta Angliei. Aflaţi in plină maturitate, cei trei formează acum osatura primei reprezentative, scheletul pe care se poate alcătui o echipă care să reprezinte ceva in Europa. Aşa cum bine spunea Hagi, este insă nevoie de o calificare la un turneu final! Secretul echipei din anii ’90 a izvorăt deopotrivă din sclipirile "Regelui", rigurozitatea lui Gică Popescu şi forţa grupului. Coeziunea unei echipe naţionale se face doar la un turneu final! Acolo jucătorii stau impreună o lună de zile, se antrenează, dorm şi mănăncă impreună, se leagă relaţii, se concentrează, se motivează reciproc.


Naţionala lui Mutu, Chivu şi Lobonţ are nevoie de această calificare. Pănă acum, senzaţia a fost că o şi merită. Ar fi păcat ca o seară de toamnă la Constanţa să risipească acest iz de revenire la viaţă. Mutu, Chivu, Lobonţ şi ceilalţi au acum ocazia revanşei. Trebuie doar să se ia la trăntă cu destinul şi să-l schimbe in favoarea lor.


Victorie Romănia

Este pronosticul ideal pentru "tricolori". In cazul in care elevii lui Victor Piţurcă vor obţine toate cele trei puncte, acestea echivalează practic cu calificarea la turneul final al CE.


Egal

Un rezultat de egalitate ar fi bun mai degrabă pentru naţionala Olandei, care va mai juca acasă cu Slovenia şi Luxemburg, iar in deplasare, cu Belarus. Pentru naţionala Romăniei, un egal ar presupune să nu pierdem la 17 noiembrie la Sofia, contra Bulgariei, pentru a fi relaxaţi. Nu suntem calificaţi, dar rămănem cu 80% şanse de a merge la turneul final.


Victorie Olanda

In această situaţie, batavii işi asigură biletele pentru Austria şi Elveţia. Pentru noi, partida din Bulgaria ar deveni crucială, asta in cazul in care vecinii de la sud de Dunăre vor invinge miercuri in Albania. Teoretic, am avea două variante la Sofia, mai puţin victoria gazdelor. Un rezultat de egalitate ne califică pe noi şi le scoate din calcule pe gazde.


×
Subiecte în articol: ediţie specială