x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un parfum pentru Mata Hari

Un parfum pentru Mata Hari

de Magda Cristina Ursache    |    03 Feb 2012   •   21:00
Un parfum pentru Mata Hari

Frumoasa olandeza Margaretha Geertrude Zelle a fost un spirit rebel inca din adolescenta. Exmatriculata de la scoala unei manastiri pentru seducerea directorului institutiei, la numai 16 ani, doi ani mai tarziu face o casatorie scandaloasa cu Campbell Macleod, un varstnic ofter scotian din armata olandeza, mare amator de aventuri amoroase si alcool. Dupa doar sapte ani de casatorie si moartea suspecta a primului lor copil, Margaretha divorteaza, isi lasa al doilea copil, o fata, in grija fostului sot si pleaca la Paris, locul in care devine legendara Mata Hari. Ea invata dansurile orientale si se hotaraste sa se reinventeze.

Pretinde ca este fiica unei indience care ar fi murit la nastere si creeaza un spectacol incendiar, care soca audienta prin nuditatea totala a dansatoarei, adunand o multime de admiratori dintre cei mai de vaza oameni ai Europei. Din acest motiv, dupa intoarcearea sa la Paris, dintr-un turneu european, in 1915, autoritatile franceze cred ca este agent al ofiterilor germani si e acuzata de spionaj impotriva Frantei. Dorind poate sa-si dovedeasca nevinovatia, ea se ofera sa actioneze ca agent secret si sa obtina informatii de la Berlin. Doi ani mai tarziu a fost acuzata ca este agent dublu si condamnata la moarte in urma unui proces controversat. Dovezile istorice spun ca nu ar fi fost un agent dublu, ci mai degraba tapul ispasitor pentru moartea a zeci de mii de soldati francezi.

A fost o legenda in viata si a devenit una si mai mare dupa moarte, dupa ce Greta Garbo a imbracat sofisticate haine exotice si a interpretat rolul faimoasei dansatoare.

Aceasta poveste fabuloasa l-a inspirat pe parfumerul Dawn Spencer Hurwitz sa creeze o un parfum ce incearca sa descrie, prin fragrante seducatoare, viata acestei femei controversate. Outlaw Perfume Mata Hari. Este un amestec de arome fructate, cu tonuri secundare grele, anima­lice, care recreeaza cumva fragrantele inceputului de secol XX si dau impresia unui parfum clasic si select. Este o fragranta misterioasa, care reuseste sa combine, intr-un amestec de emotie si senzua­litate, o multime de ingrediente. Parfumul se deschide cu o nota citrica, de bergamota, urmata de o aroma de fructe si mirodenii orientale si note finale lemnoase, insa ultima, chiar ultima fragranta – care dainuie si dupa ce femeia misterioasa s-a departat – este cea de mosc. Nici unul dintre ingrediente nu este chimic, totul este luat din natura si sta marturie ca parfumeria naturala, ca cea de acum un secol, da clasa aromelor fabricate.

Mata Hari este, precum personajul al carui nume il poarta, un parfum puternic, bogat, senzual si misterios, sexy si evocator, care recheama lumea secolului trecut.

×
Subiecte în articol: fun jurnalul de duminică