x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ungureanu a fost propus şef la SIE

Ungureanu a fost propus şef la SIE

de Monica Iordache Apostol    |    27 Noi 2007   •   00:00
Ungureanu a fost propus şef la SIE
Sursa foto: Christian Silva/

Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut ieri publică propunerea pentru şefia SIE: fostul ministru de Externe, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu. Junalul Naţional a deconspirat intenţia şefului statului cu două săptămăni inainte de anunţarea ei.


Preşedintele Traian Băsescu şi-a făcut ieri publică propunerea pentru şefia SIE: fostul ministru de Externe, liberalul Mihai Răzvan Ungureanu. Junalul Naţional a deconspirat intenţia şefului statului cu două săptămăni inainte de anunţarea ei.

Planul preşedintelui Traian Băsescu de a-l numi pe Mihai Răzvan Ungureanu şef peste spioni a fost dezvăluit in exclusivitate de Jurnalul Naţional in urmă cu două săptămăni. La momentul respectiv, Administraţia Prezidenţială a tăcut chitic, neconfirmănd, dar nici infirmănd informaţia. Jurnalul Naţional a aflat că Mihai Răzvan Ungureanu a povestit in cercul unor apropiaţi faptul că şeful statului ii pregăteşte acest post şi, mai mult, că ar fi trebuit să acorde un interviu unui cotidian central in care să fie abordat şi subiectul şefiei SIE. Apariţia publică a acestei informaţii a incurcat, se pare planurile preşedintelui, pentru că interviul a fost anulat. Şeful statului şi-a rezervat insă momentul imediat referendumului pentru a-l prezenta pe Ungureanu ca viitor şef al Serviciului de Informaţii Externe.

PNL, IN CORZI. Astfel preşedinţii celor două Camere parlamentare au primit ieri-dimineaţă scrisoarea şefului statului in care era anunţată propunerea, procedura constituţională impunănd acordul Legislativului, dat prin vot in şedinţă comună. Dintre partide, in cea mai mare dificultate se află PNL, care il antipatizează profund pe Mihai Răzvan Ungureanu, devenit, din membru PNL, apropiat al lui Traian Băsescu. Pe de altă parte insă, liberalii au vrut să defileze cu Ungureanu la europarlamentare, propunăndu-l pe primul loc al listei de candidaţi. Vicepreşedintele Norica Nicolai s-a repezit să declare că Ungureanu este "o opţiune bună" şi că PNL il va susţine. Ceilalţi liberali au avut de inghiţit propunerea, deşi apropiaţi ai lui Tăriceanu se arătau destul de nemulţumiţi că "unii" l-au umflat pe Ungureanu intr-atăt incăt nu-l mai pot contesta acum.

PSD, IN EXPECTATIVĂ. Un partid ale cărui voturi contează la desemnarea in funcţie a lui Ungureanu, PSD, n-a spus nici da, nici nu. Purtătorul de cuvănt al partidului, Cristian Diaconescu, a evitat să precizeze dacă PSD agreează sau nu propunerea, spunănd că este nevoie şi de o evaluare politică. Diaconescu s-a prevalat şi de neadoptarea in Parlament a noii legi a SIE, precum şi de inadvertenţele dintre legea actuală şi Constituţie in privinţa numirii şefului acestui Serviciu. PD a anunţat din start că susţine propunerea şefului statului, ca şi PLD. Preşedintele Consiliului Executiv al PC, Codruţ Şereş, a declarat că desemnarea lui Ungureanu este "inspirată", dar că nu există incă o poziţie oficială a partidului. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a a nunţat şi el că Uniunea l-ar putea susţine pe fostul ministru de Externe pentru a deveni director al SIE.

Nicolae Văcăroiu, surprins

Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu s-a arătat surprins de nominalizarea lui Răzvan Ungureanu pentru postul de director SIE, "pentru că acesta este liberal" şi a arătat că ar fi fost mai utilă desemnarea unuia dintre adjuncţii de la SIE pe acest post. Văcăroiu a primit scrisoarea preşedintelui Băsescu cu privire la desemnare, iar astăzi sau măine, Birourile Permanente ale celor două Camere vor face o şedinţă comună pentru a "intra pe procedură". Văcăroiu consideră că in privinţa lui Ungureanu există "un singur handicap" şi anume că nu are o pregătire in domeniu, iar SIE "este un serviciu cu un specific aparte şi presupune o cunoaştere exactă a atribuţiilor".

  • Dana Piciu

Susţinere amănată, sfat de la Săftoiu

Conducerea PNL a amănat aseară luarea unei decizii in privinţa susţinerii lui Mihai Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, majoritatea membrilor BPC al partidului avănd o atitudine rezervată faţă de nominalizarea acestuia. Decizia a fost amănată la propunerea lui Tăriceanu, argumentul fiind că liberalii ar trebui mai intăi să vadă prestaţia lui Ungureanu la audierea in Parlament, programată la 4 decembrie. Tot aseară, la Antena 3, fostul şef al SIE Claudiu Săftoiu i-a recomandat lui Ungureanu: "Să fugi ca de dracu de poziţia de director la lesă, pe care-l preferă uneori preşedintele in ceea ce priveşte relaţia cu serviciile de informaţii".

monica.iordache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: eveniment ungureanu