x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ungureanu, banii înapoi!

Ungureanu, banii înapoi!

10 Feb 2013   •   23:20
Ungureanu, banii înapoi!
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images
Jurnalul Naţional îi solicită fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu să returneze sumele cheltuite pentru protocol pe parfumuri, creme, ţigări şi fripturi
Politica are memorie scurtă: în urmă cu câteva zile, “premierul de 80 de zile” Mihai Răzvan Ungureanu critica de la tribuna Parlamentului bugetul pe 2013 pe motiv de prea mult “socialism”.
Liderul Forţei Civice uită însă cum guvernul său de dreapta avea acum un an “emoţii pozitive” despre reîntregirea salariilor şi returnarea contribuţiilor de sănătate reţinute ilegal pensionarilor, dar se codea să le pună în practică, în timp ce era ţinut în puful bugetar de Regia Autonomă a Protocolului de Stat (RA-APPS).
“Ne aflăm după 22 de ani din nou în socialism. În doar câteva luni, Guvernul a reuşit să crească cheltuielile curente la peste 92% din totalul cheltuielilor. (...) În ’93 cheltuielile curente acopereau 85% din totalul cheltuielilor. Am ajuns exact în direcţia de care fugeam în ’89, direct în socialism”, declara liderul Forţei Civice. Nici usutori nu a mâncat, nici gura nu-i miroase.
 
Exotism bugetar: vită Kobe da, pensii ba
Nici usutori nu a mâncat, nici gura nu-i miroase. Iată o listă cu excentricităţile de protocol care se desfăşurau la Guvern în timp ce protestatarii îngheţau în Piaţa Universităţii la ­20 de grade: vită Kobe ­ cea mai scumpă din lume (3.500 lei pe kilogram); whiskey Lagavulin de 1.718 lei sticla, dar şi produse de igienă personală ca deodorante Armani Code şi Neo by Givenchy; Eau florale ­ Petale de rose lotion naturelle; cremă de faţă Clinique; Aftershave Apivita Men’s care balm moisture and soothes; unguent oftalmologic Alcon Tobrex; BioRepair ­ Zahncreme sau apa de urechi Odol Extra Fresh. Lista parfumurilor este şi ea lungă: Givenchy pour homme blue label aftershave; Lalique White, eau de toilette pour homme; parfumul Roadster by Cartier, Fahrenheit by Dior şi încă un Givenchy, de data asta modelul Play. Alături de acestea se află mai multe sortimente de apă de toaletă: Mont Blanc Hommo Exceptionnel sau Hugo Boss. Nu lipsesc nici loţiunile de corp L’Occitane şi cremele de mâini Apivita şi  Clinique. Stop sign Hand repair.
Şi nu se opreşte aici: găsim şi seturi de forfecuţe şi unghiere, plasturi, şerveţele Puff, şampoane, săpunuri, baterii de vinuri sau cartuşe întregi de ţigări, în condiţiile în care fumatul în instituţii publice este interzis de lege.

Scrisoarea deschisă a unei profesoare

Reacţia românilor la acest desfrâu nu a întârziat să apară. S-au făcut donaţii de creme şi unguente, iar MRU a rămas în memoria colectivă drept premierul “Unguent”. “Întrucât constat că dumneavoastră (şi colegii dumneavoastră) aţi folosit banii din aceste tăieri salariale în beneficiul personal, achiziţionându-vă prin fondurile de protocol obiecte şi materiale pentru igiena intimă, medicamente pentru tratarea unor boli cauzate de şezutul îndelung în fotoliu (cum ar fi crema Bepanthene şi pudra Baneocin, adresate în special bebeluşilor, pentru iritarea fesieră), ori ţigări şi băuturi scumpe, mă consider jefuită în acest mod trivial de dumneavoastră, mai trivial decât a făcut-o un hoţ de rând, care mi-a taiat în urmă cu ceva timp geanta în tramvai, sustrăgându-mi ultimii bani pe care îi aveam.”
Aşa îşi începe Elena Stancu, profesoară cu o vechime în muncă de 22 de ani, scrisoarea deschisă  publicată în luna septembrie 2012 şi dedicată fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu.
“Nesimţirea dumneavoastră mă jigneşte şi umileşte profund şi nu înţeleg de ce, din banii mei de profesor care munceşte cu profesionalism şi dăruire pentru copiii acestei naţii, din banii mei de mamă care-şi creşte singură un copil cu şi aşa destul de multe greutăţi, trebuie să vă plătesc dumneavoastră gelul de duş, parfumul, crema pentru iritaţii, forfecuţele de unghii, ţigările de foi şi vinurile scumpe, vita Kobe şi alte delicatese şi răsfăţuri cu care vă îmbuibăţi”, mai scrie ea.
Profesoara se referă la cei un milion de lei cheltuiţi pe “protocol” pentru cheltuieli care mai de care mai exotice. Suma este echivalentul a 1.377 pensii medii, dacă e să ne luăm după statisticile Ministerului Muncii.

MUR a pasat vina la RA-APPS
Ungureanu a evitat mult timp să comenteze lista cheltuielilor de lux încercând să arunce tema în derizoriu: “Să nu discutăm prostiuţe. Probabil că cineva trebuie să explice acest lucru. Nu semnez eu deconturile”, spunea MRU în prima intervenţie pe acest subiect. În cele din urmă, MRU a emis un comunicat de presă în care afirmă că “lista prezentată nu reprezintă o cerere a primului-ministru ca persoană, ci ceea ce a considerat RA-APPS că trebuie să comande pentru acoperirea activităţilor de protocol”. Desigur că nu el făcea notele de comandă, ci funcţionarii statului...
Însă MRU nu a explicat cum pot fi considerate şampoanele şi săpunurile drept protocol; SGG îşi imagina cumva că primul-ministru urma să îi spele pe cap pe preşedinţii şi premierii străini sau le va tăia unghiile?
Întrebat de reporteri dacă a folosit produsele de igienă personală comandate, el a spus că nu şi a cerut RA-APPS într-o solicitare publică să clarifice aceste aspecte. Nici clarificarea nu a venit şi nici Ungureanu nu a explicat până în aceste momente cum de a tolerat aceste excese bugetare la o instituţie a statului în timp ce oamenilor li se predica austeritatea.
În aceste condiţii, Jurnalul Naţional îi solicită lui Mihai Răzvan Ungureanu returnarea sumelor cheltuite de stat pentru obiectele de igienă personală!

×
Subiecte în articol: mihai razvan ungureanu