x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urmasele lui Picasso

Urmasele lui Picasso

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Alexandra Nechita a uimit lumea artei inca de cand era doar un copil. Fermeca prin inocenta si prin forta desenelor de pe panzele ei. Genialitatea fetitei se impleteste astazi cu dorinta tinerei Alexandra de a fi un Mesager al Artei.

"Alexandra este un miracol pentru Romania"

RAZVAN BELCIUGANU

In 2000, la Galeria "Modern Maters" din San Francisco, aproape de Insula Alcatraz, Alexandra a expus cateva lucrari. In galeria de alaturi era organizata o expozitie a lui Pablo Picasso. Profesor fara voie, marele maestru al picturii mondiale, legitima astfel renumele romancei de 15 ani pe-atunci, de "micuta Picasso". Inca de la primele expozitii, criticii de arta au remarcat de la fetita Alexandra un inventar, dar si o sinteza a miscarilor artistice ale secolului al XX-lea si cubism, si suprarealism, si futurism.

"Mozart cu pensula"

Alexandra Nechita este tot mai cunoscuta pe tot globul pentru panzele sale, astfel ca tablourile ei au ajuns atat in colectii publice, cat si particulare, precum cele ale majestatii sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a imparatului Akihito al Japoniei. Astfel, Romania a ajuns sa fie cunoscuta cultural nu numai prin Brancusi sau Eliade, Cioran si Eugen Ionesco. I s-a mai spus "Mozart cu pensula", iar mass-media americana si occidentala, ca CNN, ABC, CBS, NBS, Newsweek, Gala, Sunday Times, People, Vanity Fair, a invitat-o in emisiuni si au gazduit-o in paginile ei.

Valoare pe piata artistilor

Mediatizarea micutei a starnit nu numai laude, ci si critici, considerandu-se ca fetita s-a "copt" din punct de vedere artistic fortat si pentru a da satisfactie financiara eventualilor interesati. Evident, discutiile pornesc de la sumele care sunt platite de colectionari din cele patru colturi ale lumii pentru o pictura a Alexandrei. In mod obisnuit, pe piata tablourilor, o panza a sa valoreaza intre 75.000 si 100.000 de dolari, iar grafica sa "face" cam 15.000 de dolari. La ultima sa expozitie, tablourile ei s-au vandut cu sume intre 3.000 si 150.000 de dolari.

Dar Alexandra si-a vazut de lumea ei dominata de curcubee si de ingeri. "Imi place sa pictez imagini ale pacii, armoniei rasiale, imagini de familie si subiecte de viata, de toate zilele, orice se poate intampla in mod obisnuit", acesta este crezul artistic al adolescentei care astazi este Ambasador al Pacii, in numele Natiunilor Unite.

"Ador curcubeele"

Cand termina o panza, uneori, Alexandra Nechita obisnuieste sa scrie cate o poezie. Si in versuri, ca si pe panza, Alexandra "pune" lumina. "Ador curcubeele. Dintotdeauna m-au fascinat, fara chiar sa stiu de ce sunt divine. Incercati sa priviti curcubeul prin ochii unui copil... pentru ca asa poti calatori spre locuri magice. Curcubeul te atrage prin culori. E surprinzator cum apare pe cer, dupa ploaie. De mica imi placea sa inchid ochii si sa-i cer sa-mi indeplineasca mici dorinte, care, ulterior, chiar se implineau. Mai tarziu l-am rugat sa-mi trimita un fratior sau o surioara. Am crescut, dar pentru mine bucuria curcubeului a ramas aceeasi. Il privesc cu aceiasi ochi de copil." Fascinata de spectacolul vietii, Alexandra isi transpune visele in intretaieri de gand puternic colorate. O ajuta in a aseza pe panza candoarea sa, muzica ce o asculta in surdina. A fost mai intai cea clasica, astazi CD-ul "invarte" formatia ei favorita, Coldplay, dar si Radiohead si Bjork. Acum isi concentreaza toata puterea sa creatoare pe realizarea unei sculpturi-gigant de 35 de metri inaltime.

"Sunt mandra ca romanii sunt talentati"

Alexandra Nechita vorbeste acasa romaneste, desi e plecata de cand ea avea doar o luna si jumatate. Parintii ei i-au insuflat atasamentul fata de valorile Romaniei. In urma cu patru ani, Alexandra si-a expus o parte din lucrari la Palatul Cotroceni. Presedintele de atunci, Emil Constantinescu, a fost mai mult decat impresionat: "Mi-am dat seama ca Alexandra Nechita este un miracol pentru Romania". De altfel, a si venit in Romania, ultima data chiar in luna februarie a acestui an. Ajunsa la locul nasterii sale, la Vaslui, Alexandra a vizitat Scoala nr. 8, care-i poarta numele, si a fost incantata de lucrarile expuse, in cinstea ei, de elevii romani. "In State, din pacate, au disparut spiritul artistic si sensibilitatea in randul tinerilor si ma bucur ca aici acest lucru se pastreaza. Sunt lucruri frumoase si nu pot decat sa fiu mandra ca tinerii romani sunt talentati", a apus atunci parca mai increzatoare in forta artei.

CV - Alexandra Nechita

  • S-a nascut la Vaslui, la 27 august 1985, si a parasit Romania, impreuna cu parintii sai, care s-au stabilit in Los Angeles, pe cand avea doar un an si jumatate

  • A inceput sa deseneze la doar 2 ani

  • Prima sa expozitie a avut-o la 8 ani, in salile bibliotecii scolii la care era eleva in acel moment, dupa ce profesorul sau a ramas uimit de exceptionalele picturi ale fetitei

  • Picturile sale sunt vandute in intreaga lume la sume de chiar 100.000 de dolari si se gasesc atat in colectii publice, cat si particulare, precum cele ale majestatii sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii si a imparatului Akihito al Japoniei

  • Scoala nr. 8 din Vaslui ii poarta numele

  • Este studenta la University of California din Los Angeles, unde studiaza Artele plastice cu specializarea secundara Istoria artelor

    "Pictura e o joaca"

    EUGENIA MIHALCEA

    Prima data a folosit albastru de Prusia. La 4 ani, cand s-a manjit de sus pana jos cu una dintre culorile tatalui ei. Roxana Adriana Donisanu, nascuta la 31 mai 1983, la Bacau. "Picteaza inainte de a invata sa scrie si sa citeasca", dupa cum este caracterizata de tatal ei. La inceput a folosit culori pe baza de apa, apoi a trecut la culori in ulei si panze de mari dimensiuni. "Din cate imi amintesc avea niste cartoane in dulap acasa pe care le-a dus la scoala, directorul le-a vazut si de acolo a inceput totul...", spune tatal Roxanei despre primele "tablouri" ale fetei.

    PRIMA EXPOZITIE. Era in clasa a IV-a la Scoala "Miron Costin" din Bacau, unde a si terminat gimnaziul. Olimpica nationala la Biologie, Roxana este acum studenta la Facultatea de Medicina din Cluj. Locul I la Olimpiada luat in clasa a XI-a i-a si asigurat intrarea la facultate fara concurs.

    JOACA. In anul 1996 a fost primita in "Fundatia Nationala Henry Coanda" pentru sprijinirea tinerilor supradotati din Romania, iar intre anii 1994-2002 a deschis 14 expozitii personale in galerii de arta din tara si in strainatate precum: Bucuresti - Galeriile Bancorex, Pitesti - Galeriile Bancorex, Targu-Mures - Galeriile UAP, Cluj - Galeriile Universitarilor, Bacau - Muzeul de Arta, Iasi, Buzau, Brasov, Galeria Filart Bacau, Murcia.

    "Cu 3-4 ani in urma a si vandut cateva tablouri cu 500 de dolari", isi aminteste Adrian Donisanu, pictor si el, dar asa, mai comercial, dupa cum spune.

    DESPRE EA. "Pictura este o joaca nemaipomenita. Eu cand ma joc, doar sunt copil... alti copii se joaca de-a mingea, de-a hotii si vardistii, fac partide de carti sau de sah. Eu pictez. E un fel de a ma destainui oamenilor din jurul meu. Multi tineri de varsta mea tin jurnale personale in care-si scriu ceea ce sunt ei, dar jurnalul meu este pictura pe panza... eu redau tot ceea ce simt. Panzele redau toate framantarile mele din aceste zile, cand incep sa cunosc viata si oamenii", declara Roxana in 1996, la a doua ei expozitie.

    Acum, studenta la Cluj, Roxana este mai mult preocupata de medicina. Dar nu a abandonat pictura. Acasa, la Bacau, o asteapta atelierul, sevaletul si culorile...

    CV - Roxana Adriana Donisanu

    A participat la mai multe concursuri nationale si internationale obtinand mai multe premii.

  • 1994 - Premiul Special "Crucea Rosie"

  • 1995 - Premiul 3 "Forma si culoarea in natura"

  • 1996 - Premiul I International "Floris Juventutis" Belgia

  • 1996 - Premiul I national Bididia - Tulcea

  • 1997 - Premiul I "Iulian Antonescu"

  • 1997 - Premiul I Bididia - Tulcea

  • 1997 - Premiul I International "Opeen Doors", Giurgiu

  • 1998 - Premiul de Onoare "Chitibus", Targu-Mures

  • 1998 - Premiul Special "Open Doors"

    Foarte multe din lucrarile sale se afla in prezent in muzee din tara, precum si in colectii particulare din SUA, Franta, Canada, Spania. De asemenea a mai obtinut premiul I in 1999 la Olimpiada Nationala de Biologie.

    SUMAR EDITIE DE COLECTIE

    Copii geniali ai Romaniei

    Livada cu o mie de glasuri

    Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

    Desface probleme, dar si face

    Ana: matematica pura

    Tabla de sah este toata lumea lui

    Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

    Copilaria ca antidot

    Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

    Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

    Urmasele lui Picasso

    Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

    Programatorii mileniului

    Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

    "Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
  • ×
    Subiecte în articol: special premiul