Vizita lui Franco Frattini la Bucu-resti a prilejuit un val de aprecieri hiperbolice la adresa guvernarii de dreapta din Romania, si in special a ministrului Monica Macovei.
ANALIZA
Vizita comisarului european Franco Frattini, la Bucuresti, a prilejuit o noua cascada de aprecieri hiperbolice la adresa guvernarii de dreapta din Romania, orientare politica din care face parte si domnia sa, aprecieri cu care ne-am mai intalnit, fara a le regasi, intocmai, in rapoartele Comisiei...
Ca intr-un vodevil cu alura de opera bufa, fara nici o legatura cu povestea gandita de Shakespeare, undeva, pe ulitele Veronei, si nici cu destinul tragic al lui Radames, din opera lui Verdi, mandolina zdranganita a lui Don Franco de UE a fost atractia saptamanii. S-a chinuit sa picure lacrimi de admiratie in inima doamnei Macovei, eroina neprihanita a luptei anticoruptie din Romania. La 13 martie 2006, bravul vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru justitie, libertate si securitate, Franco Frattini nu a precupetit nici o lauda la adresa acestei providentiale "salvatoare" a neamului romanesc!
Suava, cum o stim, clipind languros din gene, stimata doamna ministru a declarat, conform Rador, pentru TVR 1, aceasta televiziune "Romantica", pe bani publici, ca "este extrem de incurajator ceea ce am auzit astazi de la comisarul Frattini" (TVR 1, 13 martie 2006, ora 19:15). "Curat" incurajator!
CARE PARLAMENT, CARE DEMOCRATIE? Tunand si fulgerand impotriva Parlamentului Romaniei, care si-a permis sa nu execute, intocmai si la timp, indicatiile augustului ministru de Justitie in problema ordonantei DNA, Frattini declara, pentru Cotidianul din 13 martie 2006, ca "cei care joaca acest joc extrem de straniu se joaca cu viitorul tarii" si ca "este absolut nebuneste sa te joci cu viitorul tarii si cu aderarea ei (...)"! Asupra acestor declaratii incredibile, din partea unui demnitar al Uniunii Europene, la adresa legislativului unei tari in proces de aderare la UE, nemaiintalnite in intreaga istorie a institutiei comunitare, Frattini nu a ezitat sa revina, conform comunicatului oficial al Guvernului Tariceanu, din 13 martie 2006, cu nonsalanta pozand in niznaiul autentic:
"Nu pot si nu doresc sa ma amestec in activitatea Parlamentului, care este simbolul suveranitatii acestei tari. Am spus ca o parte foarte importanta a viitorului acestei tari este in mainile Parlamentului. Prin aceasta, vreau sa spun ca Guvernul si tara au nevoie de sprijin politic, pentru a realiza acest important pachet de reforme!".
Ca sa vezi! Frattini devenise, subit, un sustinator frenetic al Parlamentului roman! Emulul si creatia lui Berlusconi, membru al partidului Forza Italia, omul cu "aspiratii foarte inalte, care lucreaza tacut, in spatele usilor construindu-si cariera" si care nu a fost "niciodata un politician de mare profil sau care sa fi avut initiative sau care sa se fi distins in vreun fel" (dupa cum il descria Robert Leonardi, de la London School of Economics, pentru BBC, la 4 noiembrie 2004), pur si simplu uita ca "injurase" Parlamentul Romaniei, in chiar aceeasi zi, cand se intalnea cu seful Guvernului roman!
Nici o problema, distinsa doamna Macovei, incantata ca Frattini recitase partitura convenita probabil impreuna, chiar daca o repudiase apoi fara remuscari, s-a bucurat ca o scolarita sprintara, in platoul televiziunii "prea de multa vreme independente", TVR 1, palpitand de vitalitate si mandrie "antiparlamentara", asa cum ii sta bine PD-istului autentic si democrat:
"Da, a condamnat atitudinea Parlamentului, eu as spune a unor grupuri politice din Parlament, pentru ca am vazut clar, cel putin in 3 episoade, in ultimul timp, ca majoritatea vointei politice din parlament, atat din Camera, cat si din Senat, au fost mai putin incurajatoare in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei". (Rador, TVR 1, 13 martie 2006, ora 19:15).
Coplesit de "succesele" uriase ale doamnei Macovei in reformarea justitiei, Frattini a pogorat asupra ei toate laudele din dotare, conform comunicatului oficial al Guvernului Tariceanu din 13 martie 2006:
"Obiectivul nostru comun este pe de o parte sa imbunatatim capacitatile judecatorilor si procurorilor din Romania si, pe de alta parte, sa imbunatatim increderea opiniei publice in magistrati - cheia succesului in acest domeniu. Doresc sa va spun ca din nou doamna Macovei este pe drumul cel bun spre indeplinirea acestui obiectiv".
Sigur, Frattini uitase din nou ca, in acelasi interviu din Cotidianul, lovise adanc in magistratii romani, spre bucuria "exterminatorului" de judecatori corupti, Traian Basescu: "Dar cred ca presedintele Basescu a avut perfecta dreptate in a ridica problema coruptiei judecatorilor. Si nu e o jignire pentru judecatori".
DON FRANCO, UN DON JUAN DE "ACQUIS"? Bravo, Don Franco, aici i-ai incalzit inima "incoruptibilului" de la Cotroceni! Numai ca omul cu familia in PD si sufletul in opera lui Cartarescu cel Necunoscut pana de Curand nu are de unde sa stie ca dumneata, Don Franco, n-ai nici o treaba cu judecatorii din Romania! Dumneata iti faci doar datoria fata de stapanul de la Roma, Don Silvio Berlusconi, cel care tipa pe la toate colturile Cetatii Eterne ca magistratii italieni sunt "boala democratiei noastre" si ca sistemul judiciar italian "trebuie schimbat" din temelii. Tocmai acum, cand procurorii italieni i-au adus noi acuzatii de coruptie in scandalul deja celebru, in care este implicat avocatul britanic David Mills, pentru marturie mincinoasa in favoarea lui Berlusconi (conform rapoartelor Associated Press, din 11 martie 2006). Cine sa-i tina isonul guralivului lider italian, in diatribele sale impotriva magistratilor de pretutindeni, daca nu propria creatie, Don Franco de UE?
In conferinta de presa sustinuta alaturi de Tariceanu, domnia sa a reluat adulatiile la adresa "inegalabilei" doamne Macovei:
"Mi se pare ca domeniul justitiei si afacerilor interne este unul dintre cele mai importante, daca nu cel mai important domeniu, pentru aderarea Romaniei. Iar in acest domeniu s-au inregistrat pana acum progrese uriase, de aceea eu sunt mai mult decat optimist".
Bravo, Don Franco! Grozave aprecieri! Mai ales ca ele veneau dupa reuniunea informala de tip Gymnich a Consiliului UE, de la Salzburg, unde s-au degajat pozitii ale liderilor europeni deosebit de ingrijoratoare la adresa sanselor Romaniei de a adera la Uniune, la 1 ianuarie 2007. Astfel, Frattini proclama la Bucuresti, pe 13 martie, ca "nu are stegulete rosii" si ca este "mai mult decat optimist" in ceea ce priveste domeniile gestionate de domnia sa, in raportul Comisiei din mai 2006, care va indica data aderarii Romaniei la UE! La 11 martie, ministrul de Externe al Frantei, Philippe Douste-Blazy, reprezentantul singurei tari care are puterea de a "cara" politic Romania in UE, declara sec, la sfarsitul reuniunii de la Salzburg, avertizand asupra posibilitatii amanarii aderarii Romaniei la Uniune:
"Comisia face un raport si daca raportul este pozitiv, atunci intra (Romania - nota mea), daca raportul este negativ, atunci asteapta, altfel tot acest exercitiu nu ar servi la nimic"!
De altfel, Frattini nu este la primele fabulatii, extrem de periculoase pentru sansele de aderare ale Romanei la UE! In septembrie 2005, a venit in Romania si a declarat, conform comunicatului oficial al Guvernului roman:
"Referitor la reforma Justitiei, a fost un pachet legislativ foarte important, aprobat in iulie (...). Am impresia ca exista un angajament cu privire la indeplinirea pe deplin a acestui pachet foarte bun, datorita efortului urias si continuu al doamnei Macovei".
Numai ca raportul Comisiei, care a venit pe 25 octombrie 2005, a consemnat numeroase stegulete rosii, chiar in domeniul justitiei! Mai mult, laudata reforma a doamnei Macovei, dupa ce a fost mentionata in raportul Comisiei, a fost urmata de o apreciere absolut uluitoare:
"Totusi, este de larga notorietate ca legislatia Romaniei este deja cuprinzator in concordanta cu prevederile relevante ale acquis-ului comunitar si ca ceea ce trebuie de urgenta este aplicarea legislatiei existente, mai viguros, mai degraba decat a propune noi legi". Adica, reforma lui Macovei era grozava, doar ca nu prea era nevoie de ea!
Dragii mei, sincer, ma tem ca acest Don Franco de UE este mai degraba un Don Juan de "Acquis" al politicii europene, capabil s-o seduca si s-o abandoneze pe biata si feciorelnica Macovei, in cine stie ce capitol al raportului de tara, din mai 2006!