x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Candidatul PSD la Primăria Suceava se „purifică” la DNA 

Candidatul PSD la Primăria Suceava se „purifică” la DNA 

de Mariana Zaharia11    |    16 Noi 2023   •   08:20
Candidatul PSD la Primăria Suceava se „purifică” la DNA 

Vasile Rîmbu, fost manager al Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și candidatul PSD la Primăria Suceava, a fost trimis în judecată de procurorii DNA care îl acuză că ar fi încercat să îi încurce pe colegii lor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava  în a cerceta un dosar penal. În replică la trimiterea în judecată, politicianul spune: „Este o emoție a faptului că am lansat candidatura”. Fiica lui Vasile Rîmbu este martor în dosarul tatălui. 

În aprilie 2020, procurorii Anticorupție de la Suceava cereau să poată monitoriza mai multe posturi telefonice. Aveau în lucru un dosar după ce colegii lor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i-au anunțat că managerul unui spital ar încerca să afle ce informații ajung la ei. Cei vizați erau Vasile Rîmbu și Dana Mamciuc, Șeful Serviciului Juridic din cadrul aceluiași spital. Dana Mamciuc urma să răspundă unei solicitări a Parchetului din care să reiasă cine ar fi fost vinovat de infectarea mai multor cadre medicale, dar și a unor pacienți cu COVID19. Rîmbu mai avea o curiozitate legată de obținerea unor fonduri europene în cadrul proiectelor accesate de spital.

Ca să nu meargă chiar el sau să atragă atenția în vreun fel, procurorii spun că Rîmbu și-a trimis fiica la juristă și i-a cerut să înmâneze un bilețel: „două subiecte: unu-i dosărelul penal, unu-i dosărelul cu fonduri” și așa a obținut mai multe informații ce erau departe de a fi publice.

De fapt, de ce anume se temea Vasile Rîmbu? „În interesul soluționării dosarului cu numărul de mai sus, vă solicităm să ne comunicați, în regim de urgență, ordinul de ministru în baza căreia s-a efectuat convocarea pentru data de 23.03.2020, ora 07:30, a întregului personal medical al Spitalului Județean Suceava, indiferent dacă aceste persoane erau confirmate pozitiv pentru infecția cu coronavirus, erau negative sau erau suspecte. 

De asemenea, vă solicităm să ne comunicați cine a efectuat convocarea, modul de convocare, dacă întrunirea a avut loc, locația în care aceasta a fost organizată și lista participanților” – scria în adresa Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava. Datele erau cerute pentru că procurorii suspectau o infracțiune de zădărnicire a combaterii bolilor după ce cineva ar fi chemat la serviciu și cadrele medicale sănătoase și cele infectate. Pe atunci, Rîmbu era managerul spitalului. „Inculpatul Rîmbu Vasile era interesat să cunoască aspectele prezentate de directorul medical în răspunsul dat solicitării organelor de urmărire penală, întrucât acesta putea oferi detalii care ar fi putut atrage inclusiv răspunderea sa penală, având în vedere că ambii au avut un grad de implicare în privința evenimentelor desfășurate la Spitalul Județean Suceava în dimineața zilei de 23.03.2020, cercetate în dosarul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava”, spun procurorii în rechizitoriu. 

 

Vasile Rîmbu: „Cu siguranță, voi fi primar” 

Dosarul politicianului este acum în etapa de cameră preliminară. Pentru prima dată de la apariția acestor probleme, Rîmbu a acceptat să discute despre situația penală despre care nu crede că îi va afecta poziția de candidat la funcția de primar. Se declară nevinovat, deși în fața procurorilor s-a prevalat de dreptul la tăcere.

„Este o emoție a faptului că am lansat candidatura. Trec prin purgatoriu ca să ies mai curat! Eu sunt încrezător în nevinovăția mea. La momentul la care s-au cerut informații, dosarul era in rem (n.r. cercetată fapta, nu o persoană) și eu nici nu visam că o să fiu suspect, inculpat. Am devenit suspect în 16 iunie. Nu i-am chemat eu pe cei pozitivi, doamnă! Bolnavii pozitivi erau gestionați de Direcția de Sănătate Publică, de ISU, îi luau cu izolete și îi internau. Nu știam eu care erau pozitivi, care erau negativi, care erau simptomatici sau asimptomatici. Atunci se dădea și o declarație pe propria răspundere că ai sau nu ai simptome. Trebuia să vină la spital toți cei apți de muncă. Eu, acum, îmi văd de ale mele și sunt determinat, vreau să schimb Suceava și nu mă intimidează nimic. Eu voi fi primar și nu voi semna ca primarul. Fata mea este acum martor în dosar, aștept Camera Preliminară să văd și eu cu cine am, cu cine nu am voie să vorbesc, dacă pot vorbi cu fata, cu nevasta. Nimeni mai presus de mine ca funcție nu a fost audiat în dosarul referitor la răspândirea bolilor, doamnă, deși spitalul, în stare de urgență, nu mai era condus de manager”, a declarat pentru Jurnalul Vasile Rîmbu. 

 

Se gândește dacă va cere strămutare 

Pentru că declarațiile lui Vasile Rîmbu duc la ideea că ar putea fi și o șicană politică, l-am întrebat dacă se simte comod cu faptul că dosarul lui va fi judecat la Suceava. A râs și a spus că dacă simte ceva, va cere strămutarea. Deocamdată, merge pe mâna judecătorilor.

Suceava a fost unul dintre județele cele mai afectate la începutul pandemiei de COVID19. Momentul de la care a pornit ancheta procurorilor este cel în care erau infectați cu virusul 90 de medici și asistente și 60 de pacienți. La Spitalul Județean, la acel moment, angajații trebuiau să vină la muncă indiferent că erau negativi sau pozitivi. 

„Fata mea este acum martor în dosar, aștept Camera Preliminară să văd și eu cu cine am, cu cine nu am voie să vorbesc, dacă pot vorbi cu fata, cu nevasta” – Vasile Rîmbu

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Vasile Rîmbu PSD primaria suceava DNA