x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vasiliscul şi aspida"

"Vasiliscul şi aspida"

de Miruna Pasa Petru    |    Monica Andrei Capatos    |    09 Apr 2008   •   00:00
"Vasiliscul şi aspida"

Privire ucigătoare de vasilisc, influent, genial, malefic, seducător şi machiavelic în acelaşi timp. Aşa l-a descris Ioana Maria Vlas pe fostul său şef Sorin Ovidiu Vîntu imediat după ce a ieşit din arest. A fost nevoie de trei ani petrecuţi pe fugă şi de alţi cinci în spatele gratiilor pentru ca "mama FNI" să intuiască toate feţele ascunse ale lui Vîntu.AUDIO Phoenix -"Vasiliscul şi aspida"


AUDIO Phoenix -"Vasiliscul şi aspida"
Privire ucigătoare de vasilisc, influent, genial, malefic, seducător şi machiavelic în acelaşi timp. Aşa l-a descris Ioana Maria Vlas pe fostul său şef Sorin Ovidiu Vîntu imediat după ce a ieşit din arest. A fost nevoie de trei ani petrecuţi pe fugă şi de alţi cinci în spatele gratiilor pentru ca "mama FNI" să intuiască toate feţele ascunse ale lui Vîntu.


"Mult te rog, îţi fac ispita, vrednic fabulist,/ zi-mi ceva de o Aspida şi de-un Vasilisc. Inima-i răzbită, sufletul ucis/de colţi de Aspidă, ochi de Vasilisc. Ah..." Aşa cânta trupa Phoenix în anii ’70 despre cele două personaje mitologice, Aspida, un şarpe veninos, şi Vasiliscul, un monstru cu priviri ucigătoare. După mai bine de 30 de ani, povestea fantastică reapare în întruchiparea unor personaje reale, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ioana Maria Vlas. "Nu vă puteţi imagina ce privire ucigătoare de Vasilisc are", spunea mama FNI acum două zile despre fostul său şef Sorin Ovidiu Vîntu.


În doar cîteva cuvinte, spuse la puţin timp de la eliberarea sa, Maria Vlas a reuşit să-i facă un portret complet omului de afaceri care a stat în spatele megaescrocheriilor FNI şi FNA.
Şi descrierea nu s-a oprit la asemuirea lui cu un Vasilisc. "Domnul Vîntu poate să manipuleze o ţară. Pe domnul Vîntu nu-l poate manipula nimeni. Ştie foarte multe despre toată lumea. Şi nu e o exagerare", a adăugat Vlas.


OMUL DIN UMBRĂ. Mama FNI n-a ezitat însă să descrie şi calităţile care l-au făcut pe Vîntu să scape basma curată din afacerea prăbuşirii fondurilor. "Vîntu m-a sedus realmente. M-a convocat la el în birou şi, în cinstea mea, s-a îmbrăcat în costum. Mi-a zis: «Ştiţi că eu am o firmă de valori mobiliare». I-am zis, ştiu. «Da, dar ceea ce nu ştiţi este că nu o pot conduce pentru că am făcut puşcărie. Vreţi să faceţi împreună cu mine din Gelsor cea mai mare firmă din România?», mi-a spus. O asemenea abordare simplă şi tranşantă m-a sedus pur şi simplu. Este un mare psiholog domnul Vîntu", şi-a amintit Maria Vlas despre momentul în care a ales să meargă pe acelaşi drum cu omul de afaceri.


Chiar şi după atîţia ani, mama FNI îl defineşte pe Vîntu ca pe un tip genial şi extrem de influent, care a căzut tot timpul în picioare, chiar şi atunci cînd părea că nu mai există nici o ieşire. "Domnul Vîntu e cu banii, eu sunt cu faţada. Îl felicit pentru ce soluţii ingenioase a găsit şi cât de bine a putut să se acopere. Jos pălăria în faţa domnului Vîntu. Este foarte greu ca să facă cineva o astfel de mişcare şi să reuşească. A lucrat tot timpul prin interpuşi, prin intermediul lor a fost şi investitor în fond, iar aceştia au cîştigat pentru domnul Vîntu nişte bani foarte buni."


TRĂDARE. Un moment relatat de Maria Vlas a fost asocierea dintre FNI şi CEC despre care ea n-a ştiut decît atunci cînd cărţile erau deja făcute. "Aceasta este o altă dovadă a geniului domnului Vîntu." Chiar dacă avea informaţii despre jocurile de culise ale omului de afaceri, Vlas susţine că a făcut greşeala să creadă în el pînă în ultimul moment. "Domnul Vîntu este cel care m-a convins să plec din ţară în 2000, cînd prăbuşirea fondurilor era deja de neoprit. Mi-a spus: «Săraca de tine va trebui să stai plecată un an, doi în străinătate, dar promit că am să-ţi albesc numele şi te vei întoarce cu fruntea sus. Mă jur pe capul copiilor mei."




LIBERĂ LA TEL AVIV

"M-am hotărît să vin singură în România. M-am prezentat la Consulatul de la Tel Aviv, le-am spus cine sînt şi mi s-a spus: «Du-te cucoană acasă, că avem alte treburi de făcut!» Am ieşit în drum şi mărturisesc că m-a apucat un rîs, presupun isteric.Şi mi-am spus: ei bine, acum ce faci? M-am dus la Ambasada României şi le-am cerut să mă trimită acasă. Aşa am venit acasă"

ABANDONATĂ
"S-a mai spus că am stat pe o insulă cu tot confortul şi că un negru mi-a făcut vînt cu o frunză de palmier. Ei bine, nu doresc nimănui să trăiască ceea ce am trăit eu trei ani, cu gîndul la inculparea mea şi la faptul că nimic pe lume nu mă mai poate ajuta"

VINA
"Nu sînt nevinovată în termenul şi în accepţiunea cea mai largăa cuvîntului. Vina mea este că am acceptat şi am mers înainte pe aceeaşi cale. Este o vină foarte mare, moralmente vorbesc. Şi pentru aceasta a trebuit şi chiar am început să fiu pedepsită"
Ioana Maria Vlas




Istoria fondurilor

"Eu am creat Fondul Naţional de Investiţii. Era perfect legal, dar a fost condus prost. În anul 1999, cînd am venit la conducerea SOV Invest, l-am moştenit cu foarte multe probleme pe care am crezut cu toată puterea că le pot rezolva. Dar decizia nu a fost în mîinile mele", susţine Maria Vlas. Deschis în 1995, cu un capital social de 100 de milioane de lei, FNI a părut să fie timp de cîţiva ani şansa de îmbogăţire a multor români. Şi unii dintre ei chiar au reuşit. În decembrie 1999, FNI reuşea să îşi asigure şi cea mai importantă doză de credibilitate: contractul de fidejusiune/cauţiune prin care CEC devenea garantul FNI cu întregul său patrimoniu. Vă mai amintiţi de "Dormiţi liniştiţi, FNI veghează!"? Apoi, în mai 2000, totul s-a năruit. 260.000 de oameni au pierdut banii.

FNA. Fondul Naţional de Acumulare a fost construit în ianuarie 1999. "Acesta va fi un fond destinat celor care se gîndesc la viitor", declara la acel moment Ioana Maria Vlas, preşedintele SOV Invest. FNA şi-a întrerupt şi el activitatea în mai 2000, în urma prăbuşirii FNI. Peste 13.000 de persoane şi-au pierdut investiţiile. În cazul prăbuşirii FNA, Sorin Ovidiu Vîntu a fost iniţial trimis în judecată alături de Maria Vlas. În vara anului 2004, Tribunalul Bucureşti dispunea însă împărţirea cazului în două, iar partea care îl viza pe omul de afaceri s-a reîntors la Parchet, pentru completarea cercetărilor. Şi acolo a şi fost închisă.


×
Subiecte în articol: special maria vintu vlas