x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Videanu tratează cu ruşii pe la spatele UE

Videanu tratează cu ruşii pe la spatele UE

de Adriana Duţulescu    |    19 Mar 2010   •   00:00
Videanu tratează cu ruşii pe la spatele UE
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

După ce anul trecut Emil Boc a semnat pentru înfiinţarea gazoductului Nabucco, care exclude Rusia de la aprovizionarea cu gaze a UE, Adriean Videanu negociază acum cu ruşii pentru proiectul South Stream. Băsescu spune că România a refuzat să semneze pentru South Stream. Comisia Europeană susţine Nabucco.



În contextul în care chiar ieri în Parlamentul European Comisia pentru Industrii şi Energie a adoptat Directiva privind securitatea asigurării cu gaze, care prevede că proiectul Nabucco este singurul care întruneşte criteriile Uniunii Europene, România încearcă să îşi dea seama pe mâna cui să meargă: pe a ruşilor, care vor să construiască South Stream, sau pe a europenilor, cu gazoductul lor?

"România rămăsese ultima din statele care au semnat pentru gazoductul Nabucco. România a refuzat să semneze pentru alternativa la Nabucco", a declarat luni Traian Băsescu, la Cotroceni, fără să numească exact alternativa refuzată, dar făcând aluzie clară la proiectul ruşilor, South Stream.

"Am rugat partidele politice să grăbească ratificarea acordului pentru proiectul Nabucco. România rămăsese la un moment dat singura ţară care susţinea Nabucco şi a refuzat să semneze variante alternative la acest proiect, iar astăzi suntem singura ţară care nu a ratificat memorandumul interguvernamental cu privire la Nabucco, ceea ce reprezintă un semnal destul de în neregulă cu privire la opţiunile noastre pentru Nabucco", a spus Băsescu.

Şi ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat ieri că România sprijină implementarea proiectului Nabucco şi transportul de gaze pe ruta Azerbaidjan - Georgia - România.

Declaraţia lui Băsescu şi cea a lui Baconschi vin după anunţul făcut joia trecută de Adriean Videanu despre discuţia cu vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, pentru a stabili o întâlnire între reprezentanţii Ministerului Economiei şi cei ai companiei ruseşti, pentru a negocia intrarea României în proiectul South Stream.

"Am avut miercuri (10 martie - n.r.) o discuţie telefonică cu vicepreşedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev. În funcţie de agenda celor două părţi, vom stabili când va fi următoarea întâlnire", a spus Videanu. Acesta a precizat că ministerul a trimis miercuri ultimele două detalii solicitate de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, legate de proiectul gazoductului South Stream.

Videanu declara în urmă cu două săptămâni că Transgaz, în calitatea ei de societate comercială, a fost invitată de Gazprom să participe la proiectul gazoductului South Stream, precizând că Guvernul României nu a primit o scrisoare în acest sens. La 17 februarie, o delegaţie a gigantului Gazprom a sosit la sediul Ministerului Economiei, pentru a discuta cu Adriean Videanu despre proiectul gazoductului pe care ruşii îl finanţează.
Principalii investitori în proiectul South Stream sunt concernul rus Gazprom şi grupul italian Eni.




BOC A SEMNAT PENTRU NABUCCO
Semnătura premierului Emil Boc se află, încă de la 13 iulie 2009, pe acordul interguvernamental semnat la Ankara de România, Bulgaria, Ungaria, Austria şi Turcia pentru realizarea gazoductului Nabucco, menit să reducă dependenţa UE faţă de Rusia. Nabucco va aduce gazul de la Marea Caspică spre Europa, ocolind Rusia. Principalii finanţatori vor fi Banca Europeană pentru Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi International Finance Corporation (IFC), braţul investiţional al Băncii Mondiale. Compania Transgaz va asigura interconectarea cu gaz pentru Bulgaria şi Ungaria şi deţine deja 16,67% din acţiunile Consorţiului Nabucco Gas Pipeline International GmbH, alături de OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria) şi Botas (Turcia).


Comisia Europeană nu vrea South Stream
În Parlamentul European s-a dezbătut chiar ieri, în cadrul Comisiei PE pentru Industrii şi Energie, o Directivă privind măsurile de asigurare a securităţii aprovizionării cu gaze, care spune că Nabucco este singurul proiect susţinut de UE şi singurul care îndeplineşte criteriile de independenţă faţă de gazele ruşilor. Mai mult decât atât, comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger (membru al PPE), a avut săptămâna trecută, la 10 martie, la Strasbourg, o întâlnire informală cu parlamentari din Comisia PE pentru Energie, în cadrul căreia le-a comunicat că UE nu ia în calcul proiectul South Stream.

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a declarat pentru Jurnalul Naţional că Oettinger a subliniat faptul că proiectul Nabucco este singurul pe placul Uniunii. "Cea mai importantă declaraţie a domnului Comisar Oettinger a fost cea legată de proiectul Nabucco, acesta susţinând că, deşi investiţia necesară acestui proiect este una considerabilă, proiectul Nabucco este singurul proiect european ce corespunde cerinţelor de siguranţă prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz ale Europei.

Pe această temă, domnul Oettinger a anunţat în premieră o conferinţă ce va avea loc în iunie şi care va reuni toate părţile implicate în proiect, atât furnizorii şi investitorii privaţi, cât şi statele membre, urmând a fi dezbătute etapele demarării proiectului. Domnul comisar Oettinger a specificat că proiectul South Stream nu se află în atenţia Comisiei", a explicat europarlamentarul Ioan Enciu. De altfel, acesta a depus mai multe amendamente în Comisia de Industrii şi Energie a PE prin care a propus ca proiectul Nabucco să fie grăbit de CE.

×
Subiecte în articol: special videanu south stream negocieri