RECOLTA 2004
Vinul spumant muscat de Bucium era prin anii â80 nelipsit de la petrecerile romanilor. Astazi, cand spui "bucium" te gandesti mai degraba la instrumentul de suflat decat la un nume de vin. Podgoria aflata pe plaiurile Iasiului inca de pe vremea lui Stefan cel Mare incearca in 2004 sa-si recastige faima de altadata. La Bucium se culeg strugurii ca pe vremea lui Stefan cel Mare. Cu mana.
IRINA MUNTEANU
O tiganca arsa de soare asteapta la poarta fermei viticole "Visani", Bucium, microbuzul care o va duce acasa. Ii stau alaturi fetele ei, una de 14 si alta de 18 ani. In jur, alte zeci de muncitori, toti cu plase de rafie pline. Palmele le sunt negre, hainele curate. Au in buzunar cate un milion jumatate, unii doua milioane de lei, cateva zeci de kilograme de struguri in plase, asta le-a fost plata pentru doua saptamani de munca la culesul viei. Au muncit 12 ore pe zi, liber duminica, 120-150 de galeti de struguri. Au primit cate 2.000 de lei de fiecare galeata culeasa, mancare de trei ori pe zi. "E bine asa. Cred ca stau acasa o saptamana si ma intorc aici. Acasa nu avem pamant", ne spune femeia.
MOMEALA PRETULUI MIC. Anul acesta, la podgoria Bucium din Iasi se vor obtine 10-11 tone de struguri la hectar. Adica 6-7 tone de vin, mai mult cu 20% decat anul trecut, pentru ca a fost mai cald si a plouat mai putin. Societatea exporta 25% din cantitatea de vin obtinuta. Restul ajunge pe piata romaneasca, in Moldova, Dobrogea, Banat si Bucuresti. O productie prea mare de struguri inseamna o calitate mai scazuta a vinului, iar cei de la Bucium spun ca tin la calitate.
Vinurile Bucium vechi, imbuteliate in sticle de 0,75 l, se vand in Franta, SUA si China. Pretul lor este cuprins intre 200.000 si 3 milioane de lei. In Germania ajunge vinul nou, care se vinde in vrac. "Pretul pe care-l obtinem este mai mic asa, dar la sticla am gasi mai greu clienti, piata este plina." Cei de la Bucium nu-si permit deocamdata sa ceara prea mult pe litrul de vin. In tranzactiile mari, in care vand in vrac, pretul pe litru de vin este de 15.000-16.000 de lei. Strategia lor este sa atraga clientul printr-un pret mic, sa devina cunoscuti si ceruti de client, ne explica Panaite, un fost inginer mecanic, care detine 80% din actiuni.
EDUCATIE
"Vrem sa invatam omul sa recunoasca un vin. S-a ajuns la preferinta pentru vinurile dulci pentru ca zaharul ascundea defectele vinului. Cunoscatorul va prefera un vin sec" - Catalin Grecu, director comercial BuciumSARACI
"Bem vinuri demiseci pentru ca vinul sec trebuie sa ai si dupa ce sa-l bei. Romanul, prin saracia lui, se duce spre o bautura pe care poate sa o bea si pe nemancate" - Gheorghe Anghel, directorul combinatului viticol BuciumIN VRAC
"In Germania ajunge vinul nou, care se vinde in vrac. Pretul pe care-l obtinem este mai mic asa, dar la sticla am gasi mai greu clienti, piata este plina" - Daniel Panaite, director general BuciumINVESTITII
Vinurile de Bucium erau cunoscute pe piata romaneasca prin anii â70-â80. Societatea Bucium se chinuieste sa le relanseze acum, la un an de la privatizare. Dupa 1989, proprietarii au investit intr-o linie de imbuteliere de vin spumant, in utilaje. Au cumparat magazine pentru desfacerea produselor. Daniel Panaite se tot se gandeste sa apeleze la fonduri SAPARD, doua milioane de euro, pentru retehnologizare. Gheorghe Anghel, 71 de ani, directorul combinatului viticol, raspunde cu "da" la intrebarea daca au investit in oameni. Nu stie sa spuna cum, se lasa un moment de tacere. Il intreb daca i-au tri-mis in strainatate, la specializare. Anghel preia ideea, incantat de gaselnita: "I-am trimis in Franta, la simpo-zioane".VILE IN VIE
O vie traieste si da randament timp de 30 de ani. La Bucium sunt vii vechi de peste 50 de ani. In 1995 s-au plantat 20 de ha cu traminer, sauvignon si cabernet sauvignon. Societatea a avut 1.050 de ha, din care au ramas 550 ha in urma retrocedarilor. E posibil sa mai dispara inca 300-400 de ha in acelasi mod. Putini dintre cei care si-au primit terenul au lasat vie pe el. Ca teren de constructii este mult mai rentabil. Nu i-a impiedicat nici drumul prost asfaltat sa-si faca o casa acolo. Printre vii si iarba, pe dealurile insorite de la Bucium au aparut zeci de vile. Incet, incet podgoriile se defriseaza, lasand loc unei noi zone rezidentiale a Iasiului. RABDARE. Cu cat sunt culesi mai tarziu strugurii, cu atat iese vinul mai bunCitește pe Antena3.ro


