BUSH A DAT PELUZA CASEI ALBE PE FALEZA DE LA NEPTUN
A trecut şi partea de vizită oficială a prezenţei preşedintelui SUA în România. Cu dulcegării şi mulţumiri adresate României, cu dialoguri complice purtate cu omologul său român, Traian Băsescu, dar şi cu punctarea celor mai importante teme care vor fi abordate la Summit-ul NATO de la Bucureşti. Totul, într-un decor bine ales. Dar care nu ne-a ajutat să scăpăm de vizele de călătorie în SUA. Bucureşti, Neptun, vraja mării...
● 16:20 Alarma cu bombă în zona Lujerului
● 13:12 Hamid Karzai: Talibanii care nu comis acte teroriste şi nu sunt din al-Qaida pot reveni la viaţa civilă
● 13:06 AFP: NATO continuă să se extindă, în pofida încheierii Războiului Rece
● 12:22 Un oficial participant la summit-ul NATO, transportat la spital pentru că i s-a făcut rău
● 12:15 Avionul jurnaliştilor americani, menţinut la sol pentru inspecţii de securitate
● NATO nu face opere de caritate
• Planuri - Încă 150 de militari români în Afganistan
• Macedonia, lăsată la uşa NATO • Ucraina şi Georgia, fără MAP
A trecut şi partea de vizită oficială a prezenţei preşedintelui SUA în România. Cu dulcegării şi mulţumiri adresate României, cu dialoguri complice purtate cu omologul său român, Traian Băsescu, dar şi cu punctarea celor mai importante teme care vor fi abordate la Summit-ul NATO de la Bucureşti. Totul, într-un decor bine ales. Dar care nu ne-a ajutat să scăpăm de vizele de călătorie în SUA. Bucureşti, Neptun, vraja mării...
● 16:20 Alarma cu bombă în zona Lujerului
● 13:12 Hamid Karzai: Talibanii care nu comis acte teroriste şi nu sunt din al-Qaida pot reveni la viaţa civilă
● 13:06 AFP: NATO continuă să se extindă, în pofida încheierii Războiului Rece
● 12:22 Un oficial participant la summit-ul NATO, transportat la spital pentru că i s-a făcut rău
● 12:15 Avionul jurnaliştilor americani, menţinut la sol pentru inspecţii de securitate
● NATO nu face opere de caritate
• Planuri - Încă 150 de militari români în Afganistan
• Macedonia, lăsată la uşa NATO • Ucraina şi Georgia, fără MAP
"Bună ziua", ne-a spus ieri George W. Bush la conferinţa de presă susţinută împreună cu omologul său român, Traian Băsescu, pe o pajişte de lângă plaja vilei Nufărul din Neptun. După aproximativ o jumătate de oră de discuţii bilaterale, şefii celor două delegaţii – română şi americană – şi-au mulţumit reciproc pentru cooperarea fructuoasă în varii domenii, în sânul NATO.
Cu câteva minute înainte de apariţia celor doi preşedinţi, doi aghiotanţi americani au săltat steagurile României şi ale SUA de pe podium. Privelişea a fost, în fine, eliberată, lăsată în splendoare ei. Şi Marea Neagră mai expusă, pentru a-şi vrăji oaspeţii.
Undeva în spatele nostru, pe treptele vilei Nufărul din Neptun, şi-au făcut apariţia, la 13:35, Bush şi Băsescu. Au făcut o plimbare de câteva minute în jurul lacului din faţa Nufărului, admirând cele trei lebede tăcute şi discutând între patru ochi, probabil chestiuni importante, şi-abia apoi s-au îndreptat spre locul amenajat pentru conferinţa de presă. Dintr-o altă parte a clădirii şi-au făcut apariţia şi soţiile preşedinţilor – Laura Bush şi, respectiv, Maria Băsescu. "Bună ziua!", ne-a spus zâmbitor şeful Casei Albe, trăgând cu ochiul înspre locul în care stătea, tăcută, soţia sa. Bush a mustăcit puţin înainte de a-şi începe discursul. Flancaţi de SPP şi de serviciile secrete americane, de cabluri şi camere de filmat, de distinse personalităţi de la Casa Albă, precum şi de oficiali români, cei doi preşedinţi au elogiat meritele fiecăreia dintre ţări în cadrul Alianţei. Din delegaţia americană au făcut parte ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, şeful administraţiei Casei Albe, Joshua Bolten, consilierul preşedintelui SUA pe probleme de securitate naţională, Stephen Hadley, şi consilierul prezidenţial pentru comunicare, Kevin Sullivan. Traian Băsescu a fost însoţit de ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, de ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, de consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Mihai Stănişoară, de ambasadorul României la Washington, Adrian C. Vieriţa, de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan etc.
CA ÎNTRE PRIETENI. "Vă admir curajul şi conducerea. În urmă cu 20 de ani, România era membră a Pactului de la Varşovia şi a suferit enorm din cauza unui dictator foarte crud. Astăzi, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Românii sunt acum liberi, sunt aliaţi puternici şi vreau să vă mulţumesc pentru contribuţia voastră din Afganistan. Vreau să vă mulţumesc şi pentru contribuţia voastră în Irak", a declarat liderul de la Casa Albă. Bush a vorbit în continuare despre deciziile "foarte dure, dar necesare pentru menţinerea păcii" în zonele actuale de conflict, în care NATO şi România se implică în mod activ.
"Apreciez foarte mult discuţiile pe care le-am avut privind extinderea NATO. SUA au convenit că Alianţa trebuie să fie deschisă către noi aliaţi, către noi reforme. Şi cred că trebuie să deschidem porţile şi pentru o colaborare mai strânsă cu Serbia", a mai spus preşedintele american. Bush a apreciat totodată calitatea României de lider în zona Mării Negre. "Noi împărtăşim preocupările pe care le aveţi privind securitatea, dorinţa dumneavoastră de a oferi greutate rolului acestei zone. Vreau să vă felicit pentru creşterea economică", a conchis Bush.
DULCEGĂRII. Şeful statului român a confirmat declaraţiile omologului său de la Washington, nu înainte de a-l întâmpina în mod personal pe Bush: "Doresc să vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei de a sta câteva ore pe pământul pe care eu m-am născut – în Dobrogea, la malul Mării Negre".
"Aşa cum discutam la Washington în 2005 şi în 2006, parteneriatul nostru a depăşit de mult faza unui simplu parteneriat militar. Suntem acum în faţa unuia care are o componentă economică foarte puternică. În 2005, în România a venit Oracle, a venit Smithsfield cu investiţii foarte mari în industria alimentară, anul acesta a venit Ford. Ceea ce înseamnă că parteneriatul româno-american acoperă practic toate valenţele, şi noi sperăm în continuare în dezvoltarea lui", şi-a început preşedintele Traian Băsescu scurta intervenţie în faţa presei şi a înaltului său oaspete.
Şeful statului român şi-a continuat discursul mulţumindu-i omologului său american pentru interesul pe care l-a acordat regiunii Mării Negre, precum şi nevoii de a garanta securitatea şi democraţia în această regiune, dar şi pentru încrederea pe care Washingtonul a manifestat-o faţă de trupele române, oferindu-le comanda unor efective importante în Afganistan. "Aş vrea să subliniez similitutidinea de abordări legate de zona în care se află România – fie că vorbim despre Balcani, fie că vorbim despre Ucraina sau Georgia. Sunt abordări care vizează în primul rând securitatea României şi a regiunii şi mă bucur că, deşi americanii sunt departe de această zonă, au înţeles îngrijorările şi priorităţile noastre şi ale regiunii. Vreau să vă asigur că România va rămâne o ţară care-şi va respecta toate angajamentele legate de relaţia cu NATO, cu UE, de relaţia bilaterală cu SUA", a mai spus Băsescu.
Întrebaţi despre angajamentele de viitor ale statelor membre NATO pentru Afganistan, cei doi lideri şi-au exprimat dorinţa ca ţările angajate în procesul de reconstrucţie să-şi îndeplinească angajamentele acolo.
IAR CU MAREA NEAGRĂ. Delicatul subiect al Mării Negre, care prezintă o importanţă majoră pentru România şi ţările riverane, a fost tratat superficial în timpul conferinţei. Cu spatele la Marea Neagră şi "la câteva pă-sări", după cum a ţinut să precizeze preşedintele Bush, liderul american a ţinut un discurs scurt şi stângaci cu privire la această chestiune. Întrebat de jurnalistul de la Radio România Actualităţi dacă există o viziune comună româno-americană cu privire la securitatea Mării Negre, liderul din Biroul Oval a ales să-l laude pe Băsescu în loc să ofere un răspuns la întrebare. "Preşedintele României cunoaşte mai bine Marea Neagră ca şi căpitan. Vorbeam cu dânsul despre viaţa de căpitan şi mi-a spus că nu de mult şi-a reînnoit licenţa de căpitan", a spus Bush, sugerând că Băsescu este mai în măsură să înţeleagă chestiunile legate de această regiune, prin prisma faptului că a avut legătură directă cu marea şi conduce această ţară riverană la Marea Neagră. "Mai sunt multe de făcut în direcţia securităţii, a traficului de carne vie, a promovării potenţialului economic. Este nevoie de o strategie globală pentru a aborda această problemă. Trebuie să promovăm potenţialul economic al zonei, importanţa energetică. Înţeleg pe deplin importanţa acestei regiuni", a spus Bush.
RUSIA. Cât priveşte Rusia – ţară pe care SUA nu o consideră un duşman, ci mai degrabă un partener –, preşedintele Bush şi-a exprimat speranţa ca administraţia de la Kremlin să înţeleagă importanţa şi necesitatea scutului american antirachetă şi extinderea mult spre est a Alianţei Nord-Atlantice. "Lucrăm de şapte ani împreună", a spus Bush referindu-se la omologul său rus, Vladimir Putin, pe care îl va întâlni la Bucureşti şi duminică în staţiunea Soci de la Marea Neagră. "Îi voi mulţumi (lui Putin – n.r.), că a fost drăguţ cu mine. Vom avea o discuţie prietenească, pe care voi o numiţi «oportunitate diplomatică». Suntem cordiali întotdeauna, chiar dacă nu suntem de acord şi putem vorbi mereu deschis despre problemele noastre", a adăugat Bush despre apropiata întâlnire cu Putin.
România are o abordare simplă faţă de relaţia cu Rusia. "Trebuie să ieşim din logica războiului rece, pentru că în momentul de faţă nimic nu mai justifică această logică", a spus Băsescu. Preşedintele a insistat, întocmai preşedintelui american, asupra ameninţărilor comune cu care se confruntă toate ţările partenere şi/ sau partenere în UE şi NATO: terorismul, traficul de arme, de droguri, de carne vie, atacurile cibernetice. Toate acestea afectează în mod egal Rusia, România, Ucraina, SUA, Franţa etc.
Cu câteva minute înainte de apariţia celor doi preşedinţi, doi aghiotanţi americani au săltat steagurile României şi ale SUA de pe podium. Privelişea a fost, în fine, eliberată, lăsată în splendoare ei. Şi Marea Neagră mai expusă, pentru a-şi vrăji oaspeţii.
Undeva în spatele nostru, pe treptele vilei Nufărul din Neptun, şi-au făcut apariţia, la 13:35, Bush şi Băsescu. Au făcut o plimbare de câteva minute în jurul lacului din faţa Nufărului, admirând cele trei lebede tăcute şi discutând între patru ochi, probabil chestiuni importante, şi-abia apoi s-au îndreptat spre locul amenajat pentru conferinţa de presă. Dintr-o altă parte a clădirii şi-au făcut apariţia şi soţiile preşedinţilor – Laura Bush şi, respectiv, Maria Băsescu. "Bună ziua!", ne-a spus zâmbitor şeful Casei Albe, trăgând cu ochiul înspre locul în care stătea, tăcută, soţia sa. Bush a mustăcit puţin înainte de a-şi începe discursul. Flancaţi de SPP şi de serviciile secrete americane, de cabluri şi camere de filmat, de distinse personalităţi de la Casa Albă, precum şi de oficiali români, cei doi preşedinţi au elogiat meritele fiecăreia dintre ţări în cadrul Alianţei. Din delegaţia americană au făcut parte ambasadorul SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, şeful administraţiei Casei Albe, Joshua Bolten, consilierul preşedintelui SUA pe probleme de securitate naţională, Stephen Hadley, şi consilierul prezidenţial pentru comunicare, Kevin Sullivan. Traian Băsescu a fost însoţit de ministrul român de Externe, Adrian Cioroianu, de ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, de consilierul prezidenţial pe probleme de securitate, Mihai Stănişoară, de ambasadorul României la Washington, Adrian C. Vieriţa, de purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan etc.
CA ÎNTRE PRIETENI. "Vă admir curajul şi conducerea. În urmă cu 20 de ani, România era membră a Pactului de la Varşovia şi a suferit enorm din cauza unui dictator foarte crud. Astăzi, lucrurile s-au schimbat foarte mult. Românii sunt acum liberi, sunt aliaţi puternici şi vreau să vă mulţumesc pentru contribuţia voastră din Afganistan. Vreau să vă mulţumesc şi pentru contribuţia voastră în Irak", a declarat liderul de la Casa Albă. Bush a vorbit în continuare despre deciziile "foarte dure, dar necesare pentru menţinerea păcii" în zonele actuale de conflict, în care NATO şi România se implică în mod activ.
"Apreciez foarte mult discuţiile pe care le-am avut privind extinderea NATO. SUA au convenit că Alianţa trebuie să fie deschisă către noi aliaţi, către noi reforme. Şi cred că trebuie să deschidem porţile şi pentru o colaborare mai strânsă cu Serbia", a mai spus preşedintele american. Bush a apreciat totodată calitatea României de lider în zona Mării Negre. "Noi împărtăşim preocupările pe care le aveţi privind securitatea, dorinţa dumneavoastră de a oferi greutate rolului acestei zone. Vreau să vă felicit pentru creşterea economică", a conchis Bush.
DULCEGĂRII. Şeful statului român a confirmat declaraţiile omologului său de la Washington, nu înainte de a-l întâmpina în mod personal pe Bush: "Doresc să vă mulţumesc că aţi dat curs invitaţiei de a sta câteva ore pe pământul pe care eu m-am născut – în Dobrogea, la malul Mării Negre".
"Aşa cum discutam la Washington în 2005 şi în 2006, parteneriatul nostru a depăşit de mult faza unui simplu parteneriat militar. Suntem acum în faţa unuia care are o componentă economică foarte puternică. În 2005, în România a venit Oracle, a venit Smithsfield cu investiţii foarte mari în industria alimentară, anul acesta a venit Ford. Ceea ce înseamnă că parteneriatul româno-american acoperă practic toate valenţele, şi noi sperăm în continuare în dezvoltarea lui", şi-a început preşedintele Traian Băsescu scurta intervenţie în faţa presei şi a înaltului său oaspete.
Şeful statului român şi-a continuat discursul mulţumindu-i omologului său american pentru interesul pe care l-a acordat regiunii Mării Negre, precum şi nevoii de a garanta securitatea şi democraţia în această regiune, dar şi pentru încrederea pe care Washingtonul a manifestat-o faţă de trupele române, oferindu-le comanda unor efective importante în Afganistan. "Aş vrea să subliniez similitutidinea de abordări legate de zona în care se află România – fie că vorbim despre Balcani, fie că vorbim despre Ucraina sau Georgia. Sunt abordări care vizează în primul rând securitatea României şi a regiunii şi mă bucur că, deşi americanii sunt departe de această zonă, au înţeles îngrijorările şi priorităţile noastre şi ale regiunii. Vreau să vă asigur că România va rămâne o ţară care-şi va respecta toate angajamentele legate de relaţia cu NATO, cu UE, de relaţia bilaterală cu SUA", a mai spus Băsescu.
Întrebaţi despre angajamentele de viitor ale statelor membre NATO pentru Afganistan, cei doi lideri şi-au exprimat dorinţa ca ţările angajate în procesul de reconstrucţie să-şi îndeplinească angajamentele acolo.
IAR CU MAREA NEAGRĂ. Delicatul subiect al Mării Negre, care prezintă o importanţă majoră pentru România şi ţările riverane, a fost tratat superficial în timpul conferinţei. Cu spatele la Marea Neagră şi "la câteva pă-sări", după cum a ţinut să precizeze preşedintele Bush, liderul american a ţinut un discurs scurt şi stângaci cu privire la această chestiune. Întrebat de jurnalistul de la Radio România Actualităţi dacă există o viziune comună româno-americană cu privire la securitatea Mării Negre, liderul din Biroul Oval a ales să-l laude pe Băsescu în loc să ofere un răspuns la întrebare. "Preşedintele României cunoaşte mai bine Marea Neagră ca şi căpitan. Vorbeam cu dânsul despre viaţa de căpitan şi mi-a spus că nu de mult şi-a reînnoit licenţa de căpitan", a spus Bush, sugerând că Băsescu este mai în măsură să înţeleagă chestiunile legate de această regiune, prin prisma faptului că a avut legătură directă cu marea şi conduce această ţară riverană la Marea Neagră. "Mai sunt multe de făcut în direcţia securităţii, a traficului de carne vie, a promovării potenţialului economic. Este nevoie de o strategie globală pentru a aborda această problemă. Trebuie să promovăm potenţialul economic al zonei, importanţa energetică. Înţeleg pe deplin importanţa acestei regiuni", a spus Bush.
RUSIA. Cât priveşte Rusia – ţară pe care SUA nu o consideră un duşman, ci mai degrabă un partener –, preşedintele Bush şi-a exprimat speranţa ca administraţia de la Kremlin să înţeleagă importanţa şi necesitatea scutului american antirachetă şi extinderea mult spre est a Alianţei Nord-Atlantice. "Lucrăm de şapte ani împreună", a spus Bush referindu-se la omologul său rus, Vladimir Putin, pe care îl va întâlni la Bucureşti şi duminică în staţiunea Soci de la Marea Neagră. "Îi voi mulţumi (lui Putin – n.r.), că a fost drăguţ cu mine. Vom avea o discuţie prietenească, pe care voi o numiţi «oportunitate diplomatică». Suntem cordiali întotdeauna, chiar dacă nu suntem de acord şi putem vorbi mereu deschis despre problemele noastre", a adăugat Bush despre apropiata întâlnire cu Putin.
România are o abordare simplă faţă de relaţia cu Rusia. "Trebuie să ieşim din logica războiului rece, pentru că în momentul de faţă nimic nu mai justifică această logică", a spus Băsescu. Preşedintele a insistat, întocmai preşedintelui american, asupra ameninţărilor comune cu care se confruntă toate ţările partenere şi/ sau partenere în UE şi NATO: terorismul, traficul de arme, de droguri, de carne vie, atacurile cibernetice. Toate acestea afectează în mod egal Rusia, România, Ucraina, SUA, Franţa etc.
Importante, dar expediate
În cadrul întâlnirii bilaterale de la Neptun de ieri, cei doi preşedinţi au discutat despre alte două chestiuni "care-i interesează în mod direct pe români: ridicarea obligativităţii vizelor pentru SUA şi cazul Teo Peter". "Sperăm să demarăm în perioada imediat următoare mecanismele bilaterale privind chestiunea vizelor şi să nu rămânem doar la stadiul negocierilor în care este angajată UE", a spus Băsescu. Pe scurt, aşteptările românilor privind renunţarea la obligativitatea vizelor au fost înşelate. Preşedintele a amintit că, în urma discuţiilor cu Bush, Bucureştiul şi Washingtonul se vor angaja în găsirea unei soluţii rezonabile şi acceptate de familia lui Teo Peter, regretatul muzician ucis în decembrie 2004 într-un accident de circulaţie, produs de un puşcaş marin din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.
Delicii prezidenţiale
Preşedintele american i-a mulţumit personal primei doamne a României, Maria Băsescu, pentru ospitalitatea cu care a fost întâmpinat şi s-a arătat deosebit de încântat pentru trataţia pe care a primit-o din partea gazdelor la Neptun. La finalul scurtului discurs pe podiumul din faţa vilei Neptun, Bush a glumit puţin pe seama bunătăţilor româneşti: "Dacă jurnaliştii americani nu au gustat încă din îngheţata românească, vă sugerez să o faceţi. Este delicioasă".
Citește pe Antena3.ro