x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vreau sa ma duc la tatal meu"

"Vreau sa ma duc la tatal meu"

11 Mar 2004   •   00:00
"Vreau sa ma duc la tatal meu"

S-a intors acasa de la sedinta cu parintii de duminica, a scris un biletel pe o foaie de dictando, s-a incuiat in baie si s-a spanzurat cu un cordon. In urma baiatului de 12 ani din Husi, judetul Vaslui, au ramas 30.000 de lei, lasati celei mai mici dintre surori, un pachet de tigari, pentru sora cea mai mare, si doua fotografii.

Garsoniera familiei Zlatan e plina de fum. Soba improvizata din tabla, in care mama tocmai a facut focul cu niste scanduri, scoate un miros de vopsea arsa. Fata cea mai mare, Catalina, deschide geamul si se lipeste de soba vopsita cu var verde. Cea mica nu e acasa.

Mama hohoteste: "Copilul meu, copilul meu... Au scris urat despre el". In presa locala au aparut articole despre moartea fiului ei, Petrica Zlatan, in care ziaristii spuneau ca era un copil dezechilibrat si cu note mici la scoala. Baiatul s-a spanzurat pe 13 februarie 2004. Mama l-a gasit dupa ce s-a intors de la "uzina", unde platise curentul electric.

"N-as vrea sa se mai scrie urat despre el. Copilul meu era bun. Copilul meu era cuminte", spune femeia plangand si se asaza pe pat cu capul in maini. Catalina se uita in podea.

Un elev de 10, orfan de tata

"Era un copil foarte bun la invatatura, un copil foarte cuminte, comunicativ, foarte bun coleg. Nimic din comportarea lui nu a dus la concluzia ca avea de gand sa faca asa ceva", povesteste Eufrosina Baltatu, directoarea scolii unde a invatat Petrica. Baiatul avea numai doua medii de 9 in primul semestru, restul, doar note de 10.

"Ne-am gandit ca el a suferit o trauma la moartea tatalui sau, acum 5 ani." Tatal era muncitor la posta. Apropiatii povestesc ca era foarte legat de copil, ii ducea dulciuri, chiar si din leafa lui mica. "El se simtea probabil protejat, era tata. La moartea lui taica-sau s-a produs o ruptura ", spune si diriginta baiatului, Ioana Staicu.

O familie nevoiasa

Cei trei copii au tati diferiti, spun politistii care au investigat moartea lui Petrica.

"Fetele sunt dintr-o casatorie si se numesc Zlatan, iar baiatul este dintr-o relatie de durata a mamei lui cu un cetatean numit Croitoru", spune comandantul Sectiei de Politie Husi, Vasile Ionescu Puflea.

"Copilul cred ca s-a simtit izolat in cadrul familiei", povesteste directoarea. In mapa dirigintei se afla un desen pe care l-a facut Petrica pe cand era in clasa a V-a. O lucrare pe care diriginta le-a dat-o drept tema: "Locul vostru in familie". Desenul reprezinta un interior de camera, chiar garsoniera in care locuia baiatul. In mijlocul camerei e o masa, pe o latura a mesei - membrii familiei, mama, cele doua surori si o alta persoana blonda, pe alta latura e un scaun gol, scaunul lui. In partea stanga a desenului e el, intins pe pat.

Mama lui Petrica s-a imbolnavit de cancer in 1999 si a fost operata. E pensionata "pe caz de boala", cum povesteste chiar ea. A locuit mereu intr-o grasoniera dintr-un ghetou construit pentru muncitorii care lucrau odata in fabricile din zona industriala a oraselului de provincie. O camera cu patru paturi asezate ca la spital.

Cele doua surori au fost si ele elevele aceleiasi scoli. Baiatul a fost mai bun la invatatura. "Chiar ii spuneam: "Tu, Petrica, ai sa fii toata nadejdea familiei!"", spune diriginta.

Ultima sedinta cu parintii

"Mi-a pregatit mancare in ziua aceea. Era tacut de dimineata. Dar n-am avut timp sa-l intreb ce-i cu el. Am plecat la serviciu", isi aminteste Catalina.

In ultimul timp, copilul se incapatana, in semn de protest, spune directoarea scolii.

La sedinta cu parintii, mama s-a plans ca Petrica devenise foarte dificil, ca "nu stiu ce sa ma mai fac cu el, l-am prins fumand azi-dimineata ". I s-a plans doamnei diriginte ca fumeaza, ca nu o mai asculta.

"Noi ne-am gandit ca era nemultumit de faptul ca mama incerca sa-si refaca viata cu un alt barbat. Le-a povestit colegilor ca ii spusese mamei ca "ori pleaca el, ori plec eu". "De aici poate a pornit ideea", povesteste Baltatu.

S-a terminat sedinta, mama a plecat sa plateasca lumina, baietelul, acasa. Dupa jumatate de ora l-a gasit mort. A lasat un bilet pentru surorile lui: "Vreau sa ma duc la tatal meu". Celei mici i-a lasat averea lui: 30.000 de lei, ascunsi in fata de perna. Iar celei mari, un pachet de tigari.

O sinucidere spontana?

"Nu cred ca avea pregatit asa ceva. Sunt lucruri care cer mult curaj si trebuie sa fii un caracter autoritar, hotarat", spune comandantul Puflea. "Cazurile de sinucideri apar de obicei primavara si toamna. Sinuciderea lui s-a intamplat in februarie. Nu e o perioada in care se intampla asemenea lucruri."

Directoarea Eufrosina Baltatu spune ca, totusi, unele gesturi ale copilului au dat de gandit.

Intr-o zi, dupa ce adunase ceva fier vechi si-l vanduse, Petrica Zlatan a cumparat napolitane si a impartit tuturor colegilor de clasa.

"Luati acum, cat mai am si mai pot sa va dau", spunea el. "Nici nu terminam bine, ca iar ne dadea", povestesc copiii. ( ANA-MARIA LUCA )

Copii care s-au sinucis cu sau fara voie

  • O fetita de 5 ani a murit in 2002, in Bucuresti, dupa ce s-a aruncat de la etajul 11. Parintii o lasasera singura acasa, linistiti ca ea doarme. Vazuse la desene animate ca personajele nu patesc nimic si chiar zboara cu ajutorul unei umbrele sau al unui cearsaf. Parintii au spus ca au avut incredere sa-si lase fetita singura in timp ce dormea. Mai facusera acest lucru si nu s-a intamplat nimic. Dupa tragedie, parintii au spus politistilor care investigau cazul ca ea le tot spunea, de cateva zile, ca ar vrea sa zboare ca personajele pe care le vedea la televizor, in desenele animate.
  • Chiar la inceputul anului 2004, un baiat in varsta de 12 ani din Aiud a fost gasit spanzurat, in magazia din curtea casei sale. Pentru ca nu avea la scoala rezultatele dorite de el si de parinti, el a considerat ca nu merita sa mai traiasca. A last in urma lui un bilet in care scria ca se considera "un esec".
  • Un elev de la o scoala brasoveana a incercat sa se spanzure dintr-un motiv similar de clanta usii. Baiatul aflase ca va ramane din nou repetent.
  • Tot in judetul Brasov, la Feldioara, pe 4 martie 2004, un copil de 14 ani s-a aruncat in fata trenului. Nimeni nu stie de ce.
  • Tot la inceput de 2004, un tanar din Giurgiu s-a sinucis in direct. El si-a inregistrat sinuciderea pe o camera video. A lasat un mesaj-testament celor pe care ii iubea cel mai mult: prietena, pentru care a facut acest "gest suprem", si parintii, pe care i-a parasit pentru totdeauna.

CONTINUARE: "Bunico, ce simt oamenii cand se spanzura?"

×
Subiecte în articol: special mama petrica