x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Week-end foc si para?

Week-end foc si para?

de Irina Cristea    |    Camelia Muntean    |    12 Noi 2005   •   00:00
Week-end foc si para?

Pace de Ziua Armistitiului Trimisii speciali ai Jurnalului, Toma Roman Jr si Dan Marinescu, au participat ieri la mitingul linistii dinaintea mobilizarii, cu ocazia Zilei Armistitiului.

Mobilizare generala Apeluri pe Internet si sms-uri care cheama la comiterea unor acte de violenta, mai ales la Paris, au determinat fortele de ordine sa se mobilizeze pentru week-end, in ciuda scaderii in intensitate a violentelor.
NOAPTEA DEVORATORILOR DE LIBERTATE

Autoritatile franceze se mobilizeaza pentru a preveni o eventuala intensificare a violentelor la sfarsitul saptamanii. Tinta rebelilor ar putea fi chiar centrul Parisului. Cea de-a treia noapte de dupa decretarea starii de urgenta a confirmat tendinta de scadere a violentelor urbane. Cu toate acestea, autoritatile franceze sunt in alerta maxima in asteptarea sfarsitului de saptamana, temandu-se ca rebelii s-ar putea mobiliza si ar aprinde din nou fitilul revoltelor.

TRENURI PAZITE. Ca masura de prevenire a unor eventuale tentative de dezordine, liniile de transport in comun spre Paris au fost "puse sub supraveghere" pentru prevenirea oricarei tentative de dezordine la sfarsitul saptamanii. Potrivit directorului general al politiei nationale, Michel Gaudin, nu exista deocamdata amenintari speciale care ar viza capitala, in afara unor mesaje postate pe Internet si care indeamna tinerii sa se mobilizeze si sa iasa pe strazile Parisului si sa protesteze violent fata de Putere. "Ceea ce s-ar putea intampla" ii ingrijoreaza pe reprezentantii fortelor de ordine, drept pentru care atentia lor s-a indreptat spre reteaua de trenuri regionale (RER), care face legatura intre Paris si suburbii. In aceste trenuri vor patrula 1.200 de politisti din cadrul serviciului regional de transport in comun.

In paralel, prefectul politiei, responsabil cu securitatea Parisului, a cerut trimiterea spre capitala a opt unitati mobile suplimentare", insemnand aproximativ 600 de functionari din politie si militari din cadrul jandarmeriei. In total, peste 3.000 de membri ai fortelor de ordine au fost mobilizati in oras.

MAI GRAV. Cotidianul Le Monde are insa propria versiune privind amenintarea reala ce vizeaza Parisul. Jurnalistii citeaza un responsabil din cadrul serviciilor de informatii, potrivit caruia au fost interceptate zeci de e-mail-uri care cheama la asedierea capitalei, arderea Turnului Eiffel si marsaluirea pe Bulevardul Champs-Elys...es. "De asemenea, avem informatii potrivit carora bande din suburbia Seine-Saint-Denis intentioneaza sa ajunga in zona inchisorii Bastilia, in Piata Republicii sau pe Bulevardul Saint-Michel. Este vorba despre circa 400 de tineri care vor sa comita atacuri in Paris. Este foarte dificila munca de adunare a datelor din e-mail-uri si mesaje telefonice, mai ales ca multe date si locuri nu coincid", spune responsabi-lul citat.

PREVENIRE. In afara masurilor luate pentru prevenirea unor noi violente din partea civililor, autoritatile se ocupa si de prevenirea violentelor indreptate spre civili. Opt politisti au fost suspendati ca masura disciplinara pentru ca au aplicat unui tanar, luni seara, "lovituri nejustificate". Incidentul a avut loc in Seine-Saint-Denis si a fost filmat de un cameraman al postului public de televiziune.

BILANT. De la inceputul violentelor, la 27 octombrie, peste 7.000 de autovehicule au fost incendiate si mai bine de 1.800 de persoane au ajuns in arestul politiei. Dintre acestea, 260 au primit deja condamnari la inchisoare, iar 12 minori au ajuns in centre de reeducare.

JUSTIFICARE. Jacques Chirac si-a asumat responsabilitatea masurilor luate pentru stoparea violentelor, incepand cu instituirea starii de urgenta, justificand ca aceasta masura se impunea pentru a da fortelor de ordine mijloacele necesare de a actiona in mod eficient.

Vorbind pentru a doua oara in fata presei de la inceputul violentelor, seful statului a incercat sa-si justifice relativa tacere in legatura cu evenimentele, afirmand ca "se cerea si inca este nevoie de timp pentru ca obiectivul sa fie atins". El a tinut sa sublinieze ca prioritatea sa absoluta, in acest moment, este aceea de revenire la calm. "Indiferent care ne-ar fi originea, suntem toti copiii Republicii", a declarat Chirac cu patetism.

POLITISTI SUSPENDATI PENTRU LOVITURI NEJUSTIFICATE
TRAUME. Copii terorizati
Opt politisti din suburbia nordica a Parisului, unde au avut loc violente, au fost suspendati in cadrul unei proceduri disciplinare pentru ca au aplicat unui tanar, luni seara, "lovituri nejustificate", au declarat joi surse din politie si din Ministerul de Interne.

Conform Ministerului, ancheta asupra acestor fapte, care s-au petrecut La Curneuve, in Seine-Saint-Denis, a "reliefat ca doi functionari au lovit in mod abuziv persoana retinuta si ca alti sase au fost martori". "Un certificat medico-legal a constatat leziuni cutanate superficiale" pe fruntea si pe piciorul drept al victimei, a adaugat ministerul, conform caruia raportul nu mentioneaza o eventuala "incapacitate temporara de munca". Scena a fost filmata de o camera a postului public de televiziune France 2, conform unei surse din politie. Inregistrarea a fost pusa la dispozitia anchetatorilor, a informat o sursa apropiata anchetei.

ASIGURARI
Valoarea despagubirilor care trebuie acordate de companiile de asigurari cetatenilor, ca urmare a violentelor din Franta din ultimele doua saptamani, se ridica la circa 200 de milioane de euro, a anuntat joi Federatia franceza a companiilor de asigurari (FFSA). "Totalul estimat al despagubirilor datorate in urma distrugerii bunurilor asigurate se situeaza in jurul valorii de 200 de milioane de euro, dintre care aproximativ 20 de milioane de euro numai pentru autoturisme", a precizat un reprezentant al Federatiei. In fata caracterului exceptional al acestor incidente, companiile de asigurari au anuntat joi ca ii vor despagubi integral pe proprietarii autoturismelor incendiate. Prin comparatie, bunurile distruse in inundatiile din decembrie 2003 i-au costat pe asiguratori 700 de milioane de euro.
×
Subiecte în articol: special violentelor