x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zburatorii

Zburatorii

02 Aug 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Pintea Haiducul a bagat spaima in grofi zburand cu un aparat, la 1700. Vuia a inventat zborul modern. Coanda a facut farfuria zburatoare si avionul cu reactie. 400 de ingineri romani au ajuns la NASA. Cercetatorii romani studiaza bacteria magnetica de pe Marte. Suntem un popor cu vocatia zborului.

Zburatorii

Suntem un popor cu vocatia zborului. Editia de colectie de astazi este inchinata acelor romani care au infrant, de-a lungul timpului, prejudecatile si au crezut ca pot sa "infiga" tricolorul in cer.
RAZVAN BELCIUGANU

Faptul ca Vuia, Vlaicu, Coanda, Carafoli au fost printre cei care a pus bazele aeronauticii mondiale incepe sa fie uitat chiar in tara lor. Credinta lor, geniul lor sunt astazi cumva considerate bune doar pentru cartea de istorie. Si-atunci, faptele lor sunt evocate in treacat. Cine stie ca Pintea Haiducul mesterise pe la 1700 un aparat de zbor cu care baga spaima in grofi? Sau cine a auzit de avionul lui Tache Brumarescu, de Georges Arion, care a proiectat "aripa delta", sau de Grigore Briscu, care a conceput avionul-elicopter, sau de Vasile Dimitrescu, proiectantul avionului cu geometrie variabila? Nici macar in patria lor nu sunt cunoscuti, la fel ca alte zeci de inventatori ce au invins prin forta spiritului.

Din pacate, asa cum sunt tratati inaintasii este tratata astazi intreaga aviatie de politicieni si strategi fara viziune.

Uitam ca in mileniul acesta, distantele se comprima. Si gratie aviatiei, relatiile comerciale intre state, intre companii private, dar si turismul se dezvolta in ritm ametitor. Si gratie cercetarii aerospatiale se descopera fel de fel de solutii in informatica, in chimie, in fizica, in mecanica, in electronica etc.

Fara indoiala ca aceste descoperiri tin omenirea legata de viitor. O tara care este o putere in aeronautica este puternica si economic, si stiintific.

In aceste conditii, noi ne permitem sa lasam in paragina scolile de aviatie, cercetarea, fabricile de avioane, proiectele autohtone si, in primul rand, ne risipim inginerii, pilotii, controlorii de zbor si cercetatorii prin toata lumea.

Cladim pentru altii, ii facem pe altii sa zboare, iar noi mai ca nu dinamitam acasa totul. Exemplul edificator este acela al "Soimului", un avion conceput si fabricat intru totul de romani, dar care a fost lasat de izbeliste. Ce daca este, la clasa lui, cel mai bun din lume? Daca ne-ar vedea Vuia, Vlaicu, Coanda, Carafoli si ceilalti pionieri care ne-au creat o avutie, ne-ar blestema!

SUMAR - EDITIE DE COLECTIE

Cei care au pus cerul la picioarele omenirii

Genii necunoscute

Inginerii romani lucreaza pentru NASA

Cercetarea aerospatiala romaneasca, in declin

"Sa zbori ca si cum ar fi aripile tale"

"Un pilot nu este deloc un supraom"

Campioana la acrobatie

Dumitru Prunariu ne-a dus in stele

Pilotii care leaga civilizatiile

Avioanele zboara cum le canta dirijorul

Poarta romanilor catre Univers
×
Subiecte în articol: special