Zeci de mii de specialisti s-au angajat in strainatate, pe salarii generoase, conforme calificarii lor, preferand exodul, la aproape un an de la diminuarea salariilor din sectorul bugetar cu 25%, reiese din datele comunicate Jurnalului National de agentiile de recrutare.
Medici, asistente, profesori, ingineri, dulgheri, sudori, tamplari, petrolisti, receptioneri, ospatari, bucatari au urmat indemnul presedintelui Traian Basescu si s-au angajat in Germania, Marea Britanie, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Franta, Belgia si alte tari din Vestul Europei.
Ofertele disponibile ti numarul aplicantilor dovedesc ca e vorba de un trend ascendent. in plus, sondajele arata ca trei sferturi dintre absolventii invatamantului mediu sau superior isi doresc sa munceasca 'afara'.
62.000 de romani au aplicat pentru un job in strainatate doar in cursul lunii mai 2011, dintre care 15.200 s-au orientat catre cele 7.082 oferite de angajatori britanici, informeaza Daily Express. Dintre acestea, 1.060 (16%) sunt in sectorul medical - pentru medici, asistente, infirmieri.
Marea Britanie este statul-angajator european al momentului, cu o treime din cele 22.000 de joburi care sunt ofertate prin anunturile de recrutare, iar romanii s-au orientat in consecinta.
Pe piata fortei de munca necalificata romanii au intrat in competitie cu asiaticii (chinezi, filipinezi) si pierd teren in fata acestora. in schimb, daca ai o calificare intr-un domeniu cautat (Sanatate, Invatamant, Turism, Constructii) si vorbesti acceptabil macar o limba straina, ai sanse foarte mari sa fii recrutat.
'Pentru personalul calificat si pentru specialisti, salariile pornesc de la 2.000 euro / luna pentru asistente medicale si ajung la 80.000-90.000 euro / an pentru un medic specialist. In domeniul petrolier specialistii sunt platiti cu 3-4.000 euro /luna si pot ajunge si pana la 10.000 euro, in functie de experienta', a declarat, pentru Jurnalul National, Cristian Tudorache, director general Thera Group, una dintre cele mai active agentii de recrutare pentru joburi in strainatate, de pe piata romaneasca.
Numarul aplicantilor la joburile ofertate de Thera a crescut de 3 ori, in 2010, fata de 2009, cifrandu-se la 20.000, iar pentru 2011 se estimeaza ca vor fi 30.000 de aplicanti.
O jumatate de milion de romani au plecat, in 2010, la munca in strainatate, conform datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM). Dintre acestia, circa 130.000 de au folosit serviciile ANOFM, dar majoritatea au preferat agentiile private de recrutare. ANOFM a mai trimis 52.000 de romani 'afara', in primele trei luni din 2011.
Tendinta de crestere este foarte vizibila si pe site-urile de recrutare online, cum sunt Bestjobs.ro, ejobs.ro sau Tjobs.ro. 'In luna mai 2011, suma joburilor disponibile pe strainatate a crescut cu 27.32%, comparativ cu mai 2010', a declarat, pentru Jurnalul National, Monica Cacina, Bestjobs.
Prin intermediul portalului Tjobs, romanii au trimis aproape 600.000 de Cv-uri catre angajatorii straini sau agentiile de recrutare, in 2010.
'Pentru trimestrul 1 din 2011 am avut 3.000 de locuri de munca disponibile, care s-au ocupat in proportie de aproape 100%. Cele mai populare programe de recrutare ale companiei au fost de tip Work & Travel pentru Spania si Grecia, urmate de locurile de munca oferite in domeniul hotelier sau agricultura. Multi aplicanti au ales tarile nordice (Norvegia, Suedia si Danemarca) unde sunt cautati soferii profesionisti, specialistii in domeniul petrolier sau constructii', spune Cristian Tudorache.
Cei mai bine platiti angajati plasati de Thera Group:
1. Muncitori calificati in constructii (dulgheri, sudori, tamplari, etc.) in Norvegia. Salariu: 3000-4000 euro/luna. Bonusuri: cazare asigurata, asigurari medicale platite de angajator, 100 euro/luna suplimentar pentru hrana.
2. Responsabil Agentie Rent-a-Car in Franta. Salariu: 3000 euro/luna. Bonusuri: cazare si asigurari medicale platite de angajator.
3. Soferi profesionisti in Norvegia. Salariu: 2700-3200 euro/luna. Bonusuri: cazare si asigurari medicale platite de angajator.
4. Asistente Medicale in Elvetia. Salariu: 3300-4000 franci elvetieni (2.700-3.300 euro)/luna. Bonusuri: cazare si asigurari medicale platite de angajator.
5. Profesor Engleza-Spaniola in Spania. Salariu: 2000 de euro/luna. Bonusuri: cazare si asigurari medicale platite de angajator.
Salariul pentru un muncitor necalificat porneste de la 600-700 euro si poate ajunge pana la 1.000 euro, in conditiile in care cazarea si masa sunt in general asigurate de angajator.
'Trebuie sa recunoastem ca ei (muncitorii din strainatate) sunt partea cea mai dinamica a natiunii noastre. Au fost acei romani care, constatand ca statul nu poate sa faca foarte multe pentru ei, au renun?at sa mai astepte de la stat, si-au luat soarta in propriile maini, si-au luat alaturi sotia si copilul si s-au dus sa castige un ban. (...) Spaniolilor si italienilor le convine mai mult sa stea in somaj decat sa faca muncile mai grele. Romanii accepta sa le faca si sa castige mai bine, iar eu multumesc acestei categorii de romani care muncesc in strainatate', declara presedintele Traian Basescu, in august 2010, postului public de televiziune.
Ulterior, Sebastian Lazaroiu, actualmente ministrul Muncii si pe atunci consilier prezidential, a precizat ca romanii din strainatate sunt o investitie a Romaniei, prognosticand ca acestia se vor intoarce in urmatorii 5-10 ani: 'Presedintele nu ii poate opri pe romani, care si-au castigat dupa 1990 dreptul la libera circulatie. Oamenii se duc unde e mai bine. Sigur, statul incearca sa ia masuri sa nu investeasca in ei, in educatia lor, si apoi sa ii piarda. (...) Cand se vor reintoarce, pentru ca noi speram ca 60-70% dintre cei plecati se vor intoarce in 5-10 ani, se poate spune ca statul a facut o investitie in acesti oameni'.