Precedente - Rebelii irakieni folosesc "arme" neconventionale
O alta latura a razboiului din Irak este una neconventionala, dusa de rebeli care, incepand din 2003, au declansat "razboiul psihologic", spectaculos si intens mediatizat, al rapirilor din randul jurnalistilor, dar si al angajatilor unor companii ale tarilor care fac parte din coalitie. Potrivit Institutului National al Presei, numai in 2004, in Irak si-au pierdut viata 23 de jurnalisti, cu patru mai mult decat in anul precedent.
|
INUMANI. Insurgentii irakieni au inceput sa rapeasca civili inca din 2003, inainte de terminarea "oficila" a razboiului
|
22 MARTIE 2003: Cameramanul francez FRED NERAC, angajat al postului britanic de televiziune ITN, a fost dat disparut in apropiere de orasul Basra. Despre soarta acestuia nu s-a aflat nimic nici pana in prezent, dar se presupune ca ar fi fost ucis.
12 NOIEMBRIE 2003: Reporterul portughez CARLOS RALEIRAS, in varsta de 33 de ani, corespondentul postului de radio TSF, a fost rapit de persoane inarmate intr-o ambuscada produsa in sudul Irakului. Raleiras se deplasa impreuna cu alti ziaristi portughezi si tocmai intrase in Irak, venind din Kuwait, fara a avea escorta militara. El a fost eliberat a doua zi.
8 APRILIE 2004: Fotoreporterul independent japonez SOICHIRO KORIYAMA, in varsta de 32 de ani, a fost rapit la 8 aprilie 2004 impreuna cu alti doi cetateni niponi, toti fiind eliberati dupa o saptamana.
Citește pe Antena3.ro
12 AUGUST 2004: JAMES BRANDON, corespondentul cotidianului britanic Sunday Telegraph, a fost capturat de persoane inarmate la hotelul din Basra. A doua zi, postul de televiziune britanic BBC a difuzat o inregistrare in care un militant purtand cagula ameninta ca il va omori pe Brandon daca fortele americane nu vor inceta, in cel mult 24 de ore, operatiunile de la Najaf. Brandon a fost eliberat totusi a doua zi, dupa ce Armata lui Mehdi, condusa de liderul radical siit Moqtada Sadr, a facut apel pentru eliberarea acestuia.
RAZBOI. Rebelii irakieni prefera victime din tarile coalitiei
|
14 AUGUST 2004: MICAH GAREN, in varsta de 36 de ani, fondatorul si directorul Four Corners Media, trust de presa cu sediul in Statele Unite, a disparut impreuna cu traducatorul sau, in orasul Nasiriyah, in timp ce realizau un reportaj despre vestigiile arheologice din regiune. Dupa patru zile, postul arab de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video in care Escadroanele Martirilor, o grupare terorista necunoscuta, ameninta sa il ucida daca fortele americane nu se vor retrage din Najaf in 48 de ore. Captivul a fost eliberat la 22 august.
19 AUGUST 2004: Ziaristul italian ENZO BALDONI, in varsta de 56 de ani, angajat al saptamanalului Diario, a disparut la 19 august impreuna cu traducatorul care il insotea pe drumul spre Najaf. Sase zile mai tarziu, o grupare terorista a difuzat o caseta video ce continea executia jurnalistului.
7 SEPTEMBRIE 2004: Reporterul canadian SCOTT TAYLOR a fost rapit pentru scurta vreme in nordul Irakului si predat militantilor arabi, care l-au agresat si au amenintat ca il decapiteaza. Taylor a fost eliberat pe 12 septembrie.
17 OCTOMBRIE 2004: Jurnalistul australian de televiziune JOHN MARTINKUS a fost luat ostatic in Irak si tinut in captivitate timp de 24 de ore, a fost interogat si apoi eliberat.
23 NOIEMBRIE 2004: Postul de televiziune Al-Arabiya a anuntat eliberarea corespondentului sau la Fallujah, ABDEL KADER AL-SAADI, care fusese tinut ostatic timp de 11 zile de trupele americane.
26 NOIEMBRIE 2004: RAAD BERIEJ AL-AZZAWI, ziarist la Sada Wasit, a fost rapit la Bagdad de barbati inarmati. El a fost eliberat pe 2 decembrie, dupa ce rapitorii au primit o rascumparare de 7.000 de dolari.
5 IANUARIE 2005: Jurnalista FLORENCE AUBENAS, de la cotidianul francez Lib"ration, si HUSSEIN HANOUN AL-SAADI, asistentul sau irakian, au disparut. Cei doi nu au mai fost vazuti dupa ce au parasit hotelul din Bagdad, unde erau gazduiti, si sunt dati disparuti de peste 80 de zile.
Italienii ii platesc pe teroristi
NOROC? Dupa ce a vazut moartea cu ochii, Giuliana Sgrena si-a reintalnit familia
|
Din nefericire, imediat dupa eliberare, masina cu care cei doi se indreptau spre aeroportul din Bagdad a fost atacata de trupele americane, care ar fi confundat-o cu o masina-capcana. Calipari a murit pe loc, aparand-o cu trupul pe Giuliana, care a fost ranita la umar.
Presa italiana a declansat imediat o campanie de critici la adresa Guvernului, despre care se spunea ca a preferat sa plateasca bani grei teroristilor (intre 6 si 13 milioane de euro) pentru eliberarea ziaristei, in loc sa reziste revendicarilor acestora si, astfel, sa nu contribuie la finantarea terorismului international. (Ana Ilie)