x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Zilele naţionale în lume

Zilele naţionale în lume

15 Noi 2010   •   21:56
Zilele naţionale în lume
Sursa foto: Bertrand Langlois/AFP/Mediafax

Cu toate că majoritatea ţărilor au o singură zi naţională, există state cu mai multe zile naţionale, cum ar fi India sau Pakistan, sau teritorii aparţinând unui stat care sărbătoresc şi propria zi naţională, şi pe cea a statului de care depind. Există, de asemenea, ţări care nu au o zi naţională, cum ar fi Marea Britanie. În plus, în majoritatea statelor monarhice, aniversarea naşterii sau urcării pe tron a regelui ţine loc de zi naţională.

 UE – Nu doar statele naţionale au o sărbătoare, ci şi Uniunea Europeană sărbătoreşte pe 9 mai data la care Robert Schuman a propus crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, prima formă de organizare pan-europeană.

 Germania – Ziua naţională a Germaniei este Ziua Unităţii şi aniversează reunificarea statului din 3 octombrie 1990, de fapt unirea Germaniei Democrate (fostă comunistă, cu capitala la Berlin) cu Germania Federală (stat rămas în zona de influenţă a SUA, cu capitala la Bonn).

 Spania – Ziua naţională (Fiesta Nacional de Espańa sau Día de la Hispanidad) este 12 octombrie şi aniversează momentul în care Cristofor Columb a păşit, pentru prima oară, pe pământ american, în Bahamas. Regele şi prim-ministrul participă la o paradă militară în Madrid, iar forţele aeriene fac diverse acrobaţii în onoarea zilei naţionale.

 Italia – Pentru italieni, ziua de 2 iunie este zi naţională. Numită Ziua Republicii (Festa della Repubblica), sărbătoarea aniversează referendumul constituţional din 2 iunie 1946, desfăşurat prin sufragiu universal şi în urma căruia poporul a decis, după încheierea celui de-al doilea război mondial, transformarea ţării în republică şi exilarea ultimului descendent al Casei de Savoia. Preşedintele, premierul şi alte oficialităţi iau parte la o paradă militară în Roma. Anterior, Italia sărbătorea ca zi naţională prima duminica din iunie, aniversarea acordării “Statuto Albertino”.

 Grecia – Grecii sărbătoresc pe 25 martie Ziua Independenţei, aniversând momentul declanşării în 1821 a războiului antiotoman de independenţă. Ziua a fost aleasă intenţionat să coincidă cu Bunavestire.

 Austria – Ziua naţională aniversează momentul în care Austria şi-a declarat neutralitatea permanentă, după ce trupele aliate au părăsit ţara.

 Elveţia – Elveţienii sărbătoresc pe 1 august înfiinţarea Confederaţiei Helvetice din 1291 (Germană: Schweizer Bundesfeier; Franceză: Fęte nationale Suisse; Italiană: Festa nazionale Svizzera; Romansa: Fiasta naziunala Svizra). A fost sărbătorită pentru prima dată la Berna în 1891 pentru a marca a 600-a aniversare. A înlocuit fosta cea mai importantă dată tradiţională, Rütlischwur, 8 November 1307. A fost votată ca zi naţională pe 26 septembrie 1993 şi celebrată prima oară oficial în 1994. Este marcată cu parade cu lămpi de hârtie, focuri în aer liber, ridicarea steagului elveţian şi focuri de artificii.

Portugalia – Spre deosebire de alte popoare, portughezii nu sărbătoresc, de ziua naţională, un eveniment al istoriei politice. Ei comemorează moartea la 10 iunie 1580 a poetului naţional Luis de Camoes (1524-1580).

 

 

Rusia – Ziua naţională aniversează data de 12 iunie 1990, când Rusia şi-a declarat în mod oficial suveranitatea, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Albania – Albanezii sărbătoresc Ziua Independenţei (Ziua Steagului Albanez), aniversând data de 28 noiembrie 1912, când micul stat şi-a câştigat independenţa faţă de Imperiul Otoman.

Bulgaria – Ziua Eliberării marchează recunoaşterea independenţei statale faţă de Imperiul Otoman a vecinilor noştri, prin Tratatul de la San Stefano din 3 martie 1878.

Cehia – Cehii sărbătoresc ziua întemeierii statului după eliberarea de sub dominaţia Imperiului Austro-Ungar din 28 octombrie 1918.

Slovacia – Pentru slovaci, ziua naţională este Ziua Constituţiei, marcând astfel data de 1 septembrie 1992, data la care a fost consfinţită despărţirea de Cehia. Slovacii sărbătoresc şi ziua de 29 august, pentru a marca insurecţia antinazistă a rezistenţei slovace din 1944.

Ungaria – Ungurii au ca zi naţională sărbătoarea Sfântului Ştefan din 20 august. Sfântul Ştefan a fost primul rege al maghiarilor şi este considerat patronul Ungariei. Maghiarii mai sărbătoresc 15 martie, când comemorează începutul revoluţiei de la 1848, şi data de 23 octombrie, sfârşitul tranziţiei de la comunism la democraţie.

Letonia – Letonii sărbătoresc Ziua Independenţei pe 18 noiembrie, aniversând independenţa faţă de Uniunea Sovietică din 1918. În 4 mai 1990, după căderea imperiului sovietic, Letonia şi-a declarat din nou independenţa, obţinută de facto pe 21 august 1991.

Lituania – Şi lituanienii aniversează tot declararea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, din 1918, ca zi a independenţei, pe 16 februarie. Pe 11 martie 1990, Lituania şi-a recâştigat independenţa, tot faţă de Uniunea Sovietică.

Estonia – La fel ca şi celelalte două state baltice, Ziua Independenţei pentru estonieni marchează data de 24 februarie 1918, când Estonia şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Pe 20 august 1991, Estonia şi-a recăpătat independenţa faţă de aceeaşi Uniune Sovietică.

Belarus – Ziua Independenţei se sărbătoreşte pe 3 iulie, aniversând eliberarea capitalei Minsk de trupele germane în 1944. Pe 25 august 1991, bieloruşii aniversează independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

Ucraina – Ucrainenii sărbătoresc pe 24 august Ziua Independenţei, aniversând desprinderea de Uniunea Sovietică din 1991. Se mai sărbătoreşte ziua de 22 ianuarie 1918, cea în care Ucraina şi-a declarat pentru prima oară independenţa faţă de Rusia Sovietică, ca Ziua Unităţii.

Serbia – Sârbii au ziua naţională pe 15 februarie, marcând începutul revoluţiei din 1804.

Slovenia – Slovenii celebrează pe 25 iunie Ziua Independenţei, aniversând despărţirea de Iugoslavia din 1991.

Bosnia şi Herţegovina – Ziua naţională este pe 25 noiembrie, marcând independenţa faţă de Croaţia din 1943. Pe 1 martie se aniversează independenţa faţă de Iugoslavia, câştigată în 1992.

Croaţia – Croaţii aniversează, ca sărbătoare naţională, ziua de 8 octombrie 1991, când Parlamentul croat a votat o rezoluţie cu privire la relaţiile cu Iugoslavia; independenţa fusese votată pe 25 iunie 1991.

SUA – În Statele Unite, Ziua Independenţei (Independence Day), mai cunoscută ca 4 Iulie (Fourth of July or the Fourth), este sărbătoare federală. Este celebrată la această dată Declaraţia de Independenţă de pe 4 iulie 1776, când Uniunea şi-a declarat independenţa faţă de Marea Britanie. Ziua Independenţei este sărbătorită cu focuri de artificii, parade, picnicuri, grătare, carnaval, jocuri de baseball, dar şi cu discursuri politice, cuvântări şi ceremonii.

Australia – Cu toate că şeful statului este încă Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, australienii sărbătoresc pe 26 ianuarie Ziua Australiei, în amintirea datei fondării primei colonii penale britanice la Sydney Cove, în Port Jackson, în 1788,de căpitanul Arthur Phillip. Australienii mai sărbătoresc ANZAC Day, comemorarea debarcării trupelor din Australian and New Zealand Army Corps (Corpul de Armată Australia şi Noua Zeelandă) în timpul primului război mondial, pe 25 aprilie 1915.

China – Chinezii aniversează fondarea Republicii Populare Chineze pe 1 octombrie 1949.

Cuba – Ziua naţională a Cubei marchează Triumful Revoluţiei din 1 Ianuarie 1959.

Israel – Ziua Independenţei, pe 14 mai, aniversează Declaraţia de Independenţă din 1948, momentul în care existenţa statului a fost restabilită după aproape 1.900 de ani. Sărbătoarea poate să cadă, totuşi, în aprilie sau mai, din cauza calendarului evreiesc.

Japonia – Japonezii sărbătoresc, precum multe monarhii, ziua de naştere a Împăratului Akihito, pe 22 decembrie 1933.

Irak – Irakienii sărbătoreau, sub regimul Saddam Hussein, Ziua Revoluţiei, marcând data de 17 iulie 1968. După înlăturarea lui Saddam Hussein, Guvernul irakian nu a declarat o nouă zi naţională.

 

• După Front News, date publicate la 1 decembrie 2008

×