x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ziua Naţională – o zi cu trei zile libere, sărbătorite prin nemuncă

Ziua Naţională – o zi cu trei zile libere, sărbătorite prin nemuncă

de Diana Rotaru    |    16 Noi 2010   •   20:05
Ziua Naţională – o zi cu trei zile libere, sărbătorite prin nemuncă
Sursa foto: Karina Knapeck/Jurnalul Naţional

137920-kkk-2963.jpgAm purtat o discuţie cu elevii Şcolii Centrale despre Ziua Naţională a României. Apatici, intimidaţi pe alocuri de prezenţa doamnei directoare îşi pregăteau fiecare, în sinea lor, un răspuns. Am decis să îi lăsăm să-şi aştearnă gândurile pe o foaie de hârtie, poate în felul ăsta le va fi mai simplu să răspundă. În final, am descoperit că sinceritatea lor nu are cum să fie relaxată, nici argumentată, nici măcar îndârjită în păreri. Pur şi simplu, mulţi dintre ei nu prea au ştiut ce să răspundă, cum să rezoneze.

Pentru unii, 1 Decembrie s-a dovedit a fi un film de acţiune pe care îl savurezi în faţa televizorului mâncând popcorn. O zi care, parcă, şi-a pierdut semnificaţia, devenind un mod de promovare a partidelor politice. Mai este şi motiv de mândrie însă, doar cei în vârstă au mai rămas cu acest sentiment. Ziua Naţională a României este, fără doar şi poate, "o zi obişnuită de decembrie", în care avem liber de la şcoală.  

Andreea: "Numele meu este Andreea şi sunt mândră că sunt cetăţean român. Data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României reprezintă pentru mine un eveniment special, deoarece mă gândesc la acei oameni care s-au străduit, s-au chinuit să realizeze Marea Unire. Îmi pare rău că acest sentiment nu îl pot avea în fiecare zi din cauza celor care conduc această ţară. Însă, 1 Decembrie este o zi memorabilă, care merită să fie respectată şi sărbătorită cu patriotism, lucru care se şi întâmplă în opinia mea. Ceea ce îmi place cel mai mult este parada naţională şi documentarele care demonstrează efortul pe care alţii l-au făcut pentru noi".

Isabelle: "Din păcate, pentru mine, Ziua Naţională a României nu înseamnă nimic. Însă mi se pare normal să o serbăm precum francezii, cu o paradă militară. Tot din păcate, românii văd în această sărbătoare încă un motiv pentru a promova partidele politice, pentru a împărţi mici şi bere gratis pe străzi şi pentru a se îmbăta; nimic profund sau legat de istorie în aceste manifestări. Mulţi dintre români nici nu ştiu ce în­seam­nă data de 1 Decembrie. Pentru ei, în concluzie, Ziua României nu mai are nici o semnificaţie. Sunt de părere ca Ministerul Educaţiei ar trebui să desfăşoare campanii de informare în şcoli, la tv, la radio, pentru a-i face pe români conştienţi de istoria lor".

Ruxandra: "1 Decembrie este o zi obişnuită. Nu am un program special. În mod sigur urmăresc parada ofi­cială de acasă, în timp ce stau pe ca­­napea cu o pungă de popcorn în mâ­nă ca şi cum aş urmări un film de ac­ţiune. Sentiment de mândrie, de pa­triotism? Nu! Îmbrăcăminte în cele trei culori? Steagul? Toate aceste lucruri nu semnifică nimic pentru mine. În mod sigur mi-ar fi plăcut să trăiesc în trecut. Atunci aş fi putut ce­lebra această mare sărbătoare a României".

Emanuel: "Nu mi se pare necesar să fie artificii ca la americani, oricum 1 Decembrie este mai mult preferată ca o zi de vacanţă, decât ca sărbătoare na­­ţională. Pe mine 1 Decembrie mă face să mă simt mândru că sunt ro­mân. Eu zic că o paradă militară este fru­mos să se facă şi să fie cât mai multă lume prezentă. Eu recunosc că nu fac nimic special în această zi, dar părinţii mei se duc la evenimente".

Claudia: "Pentru mine ziua de 1 Decembrie este o zi ca oricare alta. Nu este nimic special, este o zi obiş­nuită de decembrie. Eu niciodată nu am considerat Ziua Na­ţi­onală a României ca o sărbătoare, este doar o mândrie. Singurul lucru pe care
l-aş schimba de 1 Decembrie ar fi ca românii să devină mai interesaţi de această zi naţională".

Ioana: "În opinia mea, Ziua Na­ţio­nală a României ar trebui săr­bătorită cum simte fiecare, nu ar trebui «setat» un model. În timp ce unii oameni participă la parade sau activi­tăţi specifice evenimentului, alţii (in­clusiv eu şi familia mea) preferă să îşi limiteze sărbătorirea zilei la o cină sau vizită la rude".

Ioana V.: "Fiecare persoană sărbătoreşte Ziua Naţională în propriul său mod. Din păcate, pentru cei tineri, această zi nu mai are acelaşi impact asupra lor. Ei consideră această zi o zi liberă, în care scapă de şcoală. Cred că ar fi bine să existe o metodă prin care să insuflăm cumva iubirea pentru Ziua noastră Na­ţională. De cele mai multe ori, petrec Ziua Naţională acasă, împreună cu familia, iar acum, pentru că am crescut, pot merge singură la paradele militare. Nu cred că ar trebui schimbată data Zilei Naţionale, dar ar trebui schimbat modul în care este săr­bătorită. De exemplu, am putea organiza ceva şi noi, ca elevi, o întâlnire între cei bătrâni şi noi, generaţia viitoare. Astfel, ei ne-ar putea inspira respectul şi iubirea lor pentru Ziua Naţională".

Marilena: "Pentru mine, 1 De­cembrie nu are o semnificaţie deosebită. Este prilej de bucurie când aflu că stăm acasă. Consider că dacă s-ar sărbători în continuare pe
23 au­gust, tinerii ar uita din ce în ce mai mult de această zi. Suntem mulţi care o considerăm importantă pentru că nu mergem la şcoală".

Veronica: "Ce înseamnă 1 De­cem­brie pentru mine? Hmmm… trebuie să recunosc că nu m-am gândit niciodată că o să răspund la această întrebare. 1 Decembrie este Ziua Na­ţi­onală a României şi, prin urmare, zi­ua tuturor românilor. Îmi place foarte mult această sărbătoare, în primul rând pentru că avem liber şi de la liceu, şi de la muncă şi, în al doilea rând, pentru că în acea zi Bucureştiul este decorat cu steagurile României, de unde reiese că suntem mândri că sun­tem români. Mi-ar plăcea ca de 1 De­cembrie să aibă loc mai multe concerte de muzică populară şi uşoară".

Liliana: "Ar trebui să fie sărbă­to­ri­tă în aceeaşi zi. Eu consider că este o tradiţie care trebuie respectată. Nu se poate schimba după bunul plac al societăţii. Mi-aş dori ca de Ziua Na­ţio­nală a României să avem trei zile li­bere, sărbătorite prin nemuncă. Ro­mâ­nia este o ţară liberă din punctul meu de vedere. Aş vrea să aibă loc o pa­radă militară în faţa Parlamentului României, unde să fie focuri de artificii".

Ana-Maria: "Consider că Ziua Naţională a României, serbată pe 1 Decembrie, înseamnă o zi specială, în care trebuie să ne simţim români cu adevărat. Din păcate, oamenii nu mai au încredere că se va schimba ceva în Ro­mânia, dar totuşi trebuie să fim puţin optimişti. De 1 Decembrie, de obi­cei este o zi liberă, atunci se orga­ni­zează parade şi diverse spectacole pentru a celebra această zi de săr­bătoare".

Elena: "Am dori mai multe zile libere, mai multe festivităţi prin care să simţim spiritul naţiunii. Consider că trebuie să rămână aceeaşi zi, de 1 Decembrie, însă datorită faptului că este o zi importantă din istoria noastră, ar trebui să avem mai multe priorităţi pentru a simţi fericirea zilei de 1 Decembrie".

Georgiana: "Ziua Naţională avea mai mult farmec atunci când eram copil, deoarece eram profund fascinată de paradă. Astăzi îmi inspiră doar un sentiment de pace, care îmi dă o stare de linişte… Ar trebui să se organizeze mai multe evenimente care să prezinte istoria României".

Ana: "Pentru mine, 1 Decembrie nu reprezintă nimic. Ştiu de semnificaţia zilei şi ştiu de asemenea că se organizează parade militare în centrul oraşului, însă spiritul patriotic cred că s-a dus de mult, doar cei mai în vârstă au mai rămas cu un asemenea sentiment".

Denisa Nicoleta: "Ce înseamnă pentru mine 1 Decembrie? Semni­fică o zi a victoriei, a unirii, a solida­rităţii pentru noi, toţi românii. Este o zi pe care toţi ar trebui să o celebrăm. Părinţii şi bunicii mei îmi povestesc cele petrecute în trecut şi cum po­porul nostru a înfruntat multe, dar şi a reuşit multe. De obicei nu o serbăm cu mare fast. O petrecem în casă lângă cei dragi, spunând istorioare. În Franţa şi alte ţări se celebrează altfel. Dar aici e vorba şi de educaţia, şi de civilizaţia fiecărui popor.
Personal, nu cred ca ar fi indicate o paradă şi o serbare în plină stradă (pentru România). Conse­cin­ţe­le ar fi nefaste şi nu s-ar alege cu nimic mai mult decât un imens haos. E interesant şi poate ar trebui să se facă ceva privind readuce­rea aminte a marilor evenimente ro­mâ­neşti, dar nu numai cu ocazia săr­bătorilor. Copiii de astăzi constat cu stupoare că nu-şi mai cunosc istoria propriei ţări. Unde vom ajunge dacă vom uita tot ce România a făcut cândva? Ce rost ar mai avea ser­bă­ri­le? România mai are nevoie de multă edu­caţie şi oameni inteligenţi pentru a ajunge să valorifice cele cu ade­vărat importante".


Jurnalul Naţional in­vi­tă cititorii şi persona­li­tăţi ale vieţii publice să răspundă cu o deplină libertate în gândire la următoarele întrebări despre Ziua Naţională:
1. Consideraţi 1 De­cem­brie cea mai po­tri­vi­tă zi pentru a fi săr­bă­toarea naţională?
2. Dacă nu, la ce altă zi din istorie vă gândiţi?
3. De 1 Decembrie, sen­ti­men­tul de mân­drie că sun­teţi român îl simţiţi mai puternic decât de obicei?
Aşteptăm răspunsurile la: 1decembrie@jurnalul.ro,  gabriela.antoniu@jurnalul.ro, razvan.barbulescu@jurnalul.ro

×