x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport 08.08.08 08:08

08.08.08 08:08

de Vlad Ionescu    |    08 Aug 2008   •   00:00
08.08.08 08:08

ASTAZI INCEP JOCURILE OLIMPICE DE LA BEIJING
Timp de sapte ani, China a pregatit Olimpiada de vara pina in cele mai mici detalii. Cum nimic nu a fost lasat la voia intimplarii, ceremonia de deschidere este programata azi, in Beijing, la ora 8 si 8 minute seara (15:08 la Bucuresti), in ziua de 8 a celei de-a 8-a luni a anului 2008, pentru ca numarul 8 este considerat in traditia locala aducator de noroc. Ceremonia este transmisa de TVR 1.



JOCURILE OLIMPICE ● Ochii întregii lumi sînt îndreptaţi spre Beijing
Aşteptarea a luat sfîrşit. Cea de-a XXIX-a ediţie a JO de vară începe în această seară, cînd este programată ceremonia de deschidere. Un show care se anunţă grandios şi care promite să depăşească prin desfăşurare orice altă manifestare similară care a avut loc pînă acum.

Timp de şapte ani, China a pregătit Olimpiada pînă în cele mai mici detalii. Şi cum nimic nu a fost lăsat la voia întîmplării, ceremonia de deschidere a fost programată la ora 8 şi 8 minute seara, în ziua de 8 a celei de-a 8-a luni a anului 2008, pentru că numărul 8 este considerat în tradiţia locală aducător de noroc. Direcţia artistică a spectacolului care va fi găzduit de Stadionul Naţional "Cuib de pasăre" a fost încredinţată celebrului regizor Zhang Yimou, cîştigător al unui Oscar, care a coordonat o echipă formată din mii de artişti profesionişti şi de figuranţi. Yimou şi-a asumat ingrata sarcină de a condensa în doar 60 de minute istoria milenară a Chinei, lucru care se pare că i-a reuşit pe deplin. Fondul muzical va fi asigurat de soliştii Sarah Brightman şi Liu Han. Pînă acum au avut loc trei repetiţii generale, toate cu porţile închise, pentru că organizatorii nu vor să dea prea multe amănunte despre surprizele pe care le-au pregătit.

PARADĂ. Un moment important al spectacolului îl va reprezenta defilarea celor 204 ţări participante. Conform tradiţiei, parada sportivilor va fi deschisă de Grecia, ţara în care s-au născut Jocurile Olimpice, după care vor urma, în ordinea alfabetului chinez: Guineea, Guineea-Bissau şi Turcia. Delegaţia României va fi a 118-a la intrarea pe stadion, precedată de Kenya şi urmată de Palau, defilarea urmînd să fie încheiată de China. Dacă la ultimele două ediţii portdrapelul României a fost canotoarea Elisabeta Lipă, acum această onoare îi va reveni căpitanului echipei de handbal, Valeria Beşe. Pentru că parada este destul de obositoare, presupunînd să stai ore întregi în picioare, unii sportivi, în special cei care vor intra în competiţie în primele zile, vor rămîne în Satul Olimpic.

VIP. Deşi în ultimele luni s-a vorbit pe plan internaţional despre boicotarea ceremoniei, la eveniment şi-au anunţat prezenţa peste o sută de şefi de stat şi de guvern. Printre aceştia se va afla şi preşedintele României, Traian Băsescu, care a ajuns ieri la Beijing. Acesta va sta la tribuna oficială alături de preşedintele american George W. Bush, de fostul preşedinte rus Vladimir Putin, de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, sau de Prinţul Albert de Monaco.

Alina Dumitru visează la podium

"Tu vei cîştiga prima medalie pentru România", spune secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu, aproape de fiecare dată cînd o vede prin Satul Olimpic pe Alina Dumitru. Cvintupla campioană europeană la judo zîmbeşte, dar chipul îi trădează emoţia care o stăpîneşte. Va intra în concurs sîmbătă, chiar în prima zi, iar românii de aici au şi pus şampania la rece. "Ştiu că oamenii au încredere în mine, dar nu e prea bine să auzi mereu că vei cîştiga. Pe de altă parte, acest lucru mă şi impulsionează. Pe măsură ce concursul se apropie, am emoţii din ce în ce mai mari. Sînt momente cînd nici nu dorm bine noaptea. Fireşte că mă gîndesc la aur, dar m-aş mulţumi şi cu argint sau cu bronz", mărturiseşte Alina, care nu ar mai vrea să treacă prin coşmarul de la Atena, cînd s-a aflat la doar cîteva secunde de podium.

Steliana Nistor are dureri la spate

Ieri-dimineaţă, la ora 10:00, ora la care vor intra în concurs duminică, în calificările la echipe, gimnastele lui Nicolae Forminte au efectuat antrenamentul oficial pe podium, alături de China şi de două grupe de sportive individuale. Dacă în seara precedentă, la antrenamentul băieţilor, sala era goală, acum tribunele au fost animate de cîteva sute de voluntari, care au făcut galerie pentru gazde. Sandra Izbaşa a arătat multă siguranţă la toate aparatele, în special la sol şi bîrnă. "Mi-a ieşit tot ce mi-am propus. Am emoţii, desigur, pentru că sînt şi eu om. Sîmbătă vor veni şi părinţii mei. Contează enorm să-i ştiu alături de mine", a spus campioana europeană. Din cauza unor dureri la spate, Steliana Nistor a avut dificultăţi în a duce la bun sfîrşit exerciţiile la sărituri şi la sol, la acest din urmă aparat fiind ajutată la aterizări de Nicolae Forminte. "A fost doar un antrenament. Steliana are probleme cu spatele, s-a protejat un pic, dar doctorii spun că va fi OK", a declarat tehnicianul.

Speculă

Capacitatea Stadionului "Cuib de pasăre" este de 91.000 de locuri, toate biletele pentru ceremonia de deschidere fiind epuizate de cîteva luni. Un bilet costă oficial 468 de euro, un preţ destul de mare pentru buzunarul chinezilor. Pe piaţa neagră, speculanţii cereau însă 10.000 de euro pe bilet.

Meteo

Prognozele meteorologice nu sînt deloc favorabile pentru seara zilei de 8 august, fiind posibil ca ceremonia de deschidere să fie perturbată de ploi torenţiale şi de vijelii. Autorităţile chineze au anunţat că dispun de tehnologii prin care vremea poate fi manipulată.

×
Subiecte în articol: sport