x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport „Soarecele" care a ros la Scornicesti

„Soarecele" care a ros la Scornicesti

08 Mai 2004   •   00:00

Cel mai prolific atacant care a evoluat la FC Olt, Gheorghe Soarece, traieste acum la tara, departe de fotbalul care l-a transformat intr-un adevarat idol la Scornicesti.

SORIN ANGHEL, VICENTIU NEAGOE

Apusa o data cu sistemul comunist, echipa din Scornicesti starneste pentru nostalgicii vremii amintiri nebanuite. Toata lumea stie de celebra gasca formata din Ariciu, Prepelita si Soarece. Acesta din urma a fost si cel mai reprezentativ jucator care a evoluat pentru FC Olt.

Retras la tara

Dupa ce a jucat sute de meciuri pe prima scena a fotbalului romanesc, Gheorghe Soarece s-a retras acum la Osica de Sus, o comuna pierduta in Campia Romana, la cativa kilometri de Slatina. In localitatea sa natala, golgheterul Scornicestiului este un adevarat star in localitate. Cunoscut de toti cei din jurul sau, Soarece deapana cu placere amintirile stranse la Scornicesti.

O butelie la „instalare"

Adus in 1977 de la Dinamo Slatina, Gheorghe Soarece a cam strambat din nas la venirea la Scornicesti. „Eu evoluam la Slatina, care era resedinta de judet si juca in Divizia B. Scornicestiul era un sat cu echipa in Divizia C. Nu am avut cum sa ma impotrivesc si m-am dus, chiar daca nu-mi convenea. Mi-au dat 5.000 de lei si o butelie si a inceput sa-mi placa. Nici nu credeam eu ca vor avea ganduri asa de mari", povesteste acum Soarece. Atacantul s-a adaptat rapid in localitatea natala a lui Ceausescu, castigand, prin talentul si determinarea care il caracterizau atunci, banderola de „capitan".

Nu mai stie cate goluri a dat

Sezonul 1979-1980, primul in Divizia A pentru FC Olt, a reprezentat si confirmarea valorii lui Soarece, care pana atunci nu avea in palmares decat un titlu de golgheter in liga a doua, unde reusise sa inscrie 22 de goluri intr-un campionat. „In prima etapa am jucat cu Olimpia Satu-Mare. Am castigat cu 6-0..., dar nu mai stiu daca am dat vreun gol", spune fostul varf, care este corectat imediat de sotia sa, Maria: „Ba ai dat, cum sa nu? Tu ai deschis scorul. Eu eram la meci cu Manuela, fata cea mare, o tineam in brate si cand ai dat gol am scapat-o". Soarece nu a uitat insa golurile inscrise in poarta „granzilor" Steaua si Dinamo.

Dinamo le-a prins frica

Prima intalnire cu Dinamo s-a consemnat la Scornicesti. Echipa pregatita atunci de Mitica Anescu s-a impus cu un sec 3-0, golurile fiind inscrise de Rotaru, Soarece si Iamandi. „La ei juca libero Cornel Dinu, care mai tarziu a ajuns antrenor la FC Olt, dar eu plecasem de mult. Ne-au prins frica si anul urmator si-au luat masuri. Inaintea jocului am mers la Slatina, la Hotel Parc, acolo unde erau ei cazati. Am intrat cu totii intr-o camera si am stabilit sa facem meci egal. Cred ca le-a fost frica sa ne ceara sa pierdem. Ne-am fi enervat si i-am fi batut a doua zi. Pe teren am facut-o in asa fel incat a iesit 1-1 si toata lumea a fost multumita", povesteste acum Soarece, trecandu-si mana prin parul incaruntit de vreme.

Este „caine"

In cel de-al doilea an in Divizia A pentru FC Olt, a venit randul Stelei sa devina victima oltenilor. La meciul de la Scornicesti, gazdele s-au impus cu 1-0, Gheorghe Soarece fiind autorul golului. „Cred ca meciul ala este cea mai frumoasa amintire a mea de la Scornicesti. Eram cel mai fericit atunci. Batusem Steaua, rivala lui Dinamo, echipa cu care eu tineam si tin si acum", spune acum fostul fotbalist, unul dintre putinii suporteri ai „cainilor" in Oltenia.

Dragomir l-a furat

Perioada de glorie a lui Gheorghe Soarece la Scornicesti s-a sfarsit in 1983. Dar asta nu din cauza faptului ca vedeta oltenilor de atunci ar fi apucat pe cai gresite. Nenumaratele reusite ale sale in Divizia A l-au transformat intr-unul dintre cei mai temuti atacanti, fiecare antrenor dorindu-si sa-l aiba in echipa. Ajuns intre timp la Brasov, Dumitru Dragomir a facut in asa fel incat l-a adus pe Soarece sub Tampa. Transferul jucatorului s-a produs fara stirea conducatorilor de la Scornicesti. Stiind ca sefii de la FC Olt sunt plecati impreuna cu ansamblul folcloric din localitate la un turneu in Franta, Dragomir l-a rapit pe atacantul oltenilor. „Daca erau astia de la Scornicesti in tara nu mai plecam eu la Brasov. Cand s-au intors si au vazut ca nu mai sunt la ei a iesit mare scandal. Eu m-am dus la Dragomir sa-i zic sa ma lase sa ma intorc la FC Olt, dar el imi daduse niste bani pe care eu ar fi trebuit sa-i dau inapoi si mie nu mi-a convenit treaba asta. Eu luasem deja banii, parca vreo 10.000 de lei, si ii cheltuisem repede. Nu mai aveam de unde sa-i dau inapoi pentru ca nici astia de la Scornicesti nu-mi dadeau, pentru ca nu aveau de ce", povesteste Soarece detaliile despartirii sale de formatia din Scornicesti. La Brasov, atacantul care a cunoscut consacrarea la FC Olt a jucat 3 ani, dupa care a plecat la Inter Sibiu. La formatia din Ardeal, Soarece a jucat pana in 1990, cand a decis sa se retraga, spunand adio unei cariere care i-a adus mai multa glorie decat bucurii materiale.

„Castigam cate 20.000 de lei pe luna"

  • Jurnalul National: A fost perioada de la Scornicesti cea mai placuta din viata dumneavoastra?

    Gheorghe Soarece: Mi-a mers bine si la FC Olt, atata timp cat a fost Dragomir presedinte. Oricum, pe mine m-a iubit lumea peste tot pe unde am fost.

  • Cum a fost perioada in care presedinte era Dumitru Dragomir?

    Am dus-o cel mai bine cu el. Si acum se vede ca este un adevarat conducator. Degeaba il critica lumea acum. El face totul numai pentru fotbal. Omul asta daca se nastea in America era cel mai mare actor din lume.

  • Cat castiga un fotbalist la FC Olt?

    A fost o perioada foarte fasta in ceea ce priveste castigurile materiale. Bine, in comparatie cu ce primesc astia de acum nu prea inseamna mare lucru, dar pe vremea aia erau bani seriosi. Am castigat si cate 20.000 de lei pe luna, iar aprobarea pentru Dacie nu era o problema. Eu luam doua salarii, unul de la „Prestarea" si altul nu mai stiu de unde.

  • Dintre antrenorii pe care i-ati avut la FC Olt, care a fost cel mai bun?

    Toata lumea spune ca Florin Halagian. Eu am avut si momente mai tensionate cu el. Nu-i convenea de mine, care aveam personalitate, si ma scotea mereu din lot. Ma chema insa inapoi cand avea nevoie de mine. Tin minte ca o data m-a enervat atat de tare incat am sarit sa-l bat. Nu am fost eu insa primul si nici ultimul jucator care a avut conflicte cu el.

    A jucat in celebrul „18-0"

    Unul dintre cele mai cunoscute blaturi din istoria fotbalului romanesc i-a avut in prim plan pe cei de la FC Olt. Aflati inca in Divizia C, oltenii se bateau pentru promovare cu Flacara Moreni. Inaintea ultimei etape, cele doua echipe se aflau atat la egalitate de puncte, cat si la golaveraj, care era al doilea criteriu de promovare. In ultima etapa, Oltul juca acasa cu Electrodul Slatina, iar Flacara cu Rova Rosiori. La pauza, Scornicestiul conducea cu 8-0, iar cei de la Moreni cu 2-1. Formatia lui „Lica" Barbulescu avea un om trimis la meciul rivalei. La pauza acesta i-a anuntat pe olteni ca scorul este 2-1, dar la Scornicesti s-a inteles 9-1. Astfel, in repriza a doua, Oltul a mai reusit inca zece goluri, impunandu-se cu 18-0. „Dupa meci a venit antrenorul la noi in vestiar si ne-a zis sa nu ne schimbam ca daca mai trebuie mai intram pe teren si le mai dam cateva, numai sa promovam", povesteste Soarece.
  • ×
    Subiecte în articol: sport scornicesti soarece