x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "A fost sau nu a fost?..."

"A fost sau nu a fost?..."

24 Iun 2004   •   00:00

Europeo lusitan - CORNEL DINU

Intr-un fel, compromisul nordic pe ploaie a facut dreptate. Asa cum a evoluat in grupa, cu exceptia a 60 de minute in jocul cu Suedia, italienii nu meritau sa mearga mai departe. Iar cei care se asteptau ca intre danezi si suedezi sa iasa o incaierare vikinga, cu morti si raniti, ca in "Peer Gyunt" sau "Hamlet" si-au pus pofta in cuiul nostru oriental. A fost doar un basm frumos, a la Andersen. Cu Tomasson si Ljungberg in roluri de pitici nastrusnici care totusi marcheaza frumos. Si cu Sorensen si Mellberg transformati in zane bune, care scapa mingea cand trebuie sau nu nimeresc poarta adversa la corner. Iar noi, ca spectatori, regizori, dar si martori la atatea matrapazlacuri inselatoare ce se petrec in toate domeniile pe meleagul nostru, trebuie sa recunoastem ca am remarcat talentul actoricesc al nordicilor. Jos palaria! Meserie mare. Nu ca la noi, unde, la astfel de puneri in scena, deghizarea minciunii premeditate nu mai preocupa pe nimeni s-o ascunda, cat de cat. N-ati vazut cu cata siguranta, provenita din atata pacaleala de care s-a folosit, se hlizea, anticipand deznodamantul, cu bucurie chiar, personajul mitic de pe la noi, intrebat si promovat cu "constienta" pe mai toate ecranele?...

Si la Guimaraes a plouat, incercand sa spele regia, poate, demna de un Felinni sau Zefirelli, dintre Bulgaria si Italia. Oamenii lui Trapattoni s-au chinuit rau. Lipsind gladiatorii Cannavaro si Gatusso, cei care le-au luat locul, Materazzi si Fiore au dovedit ca sunt doar persoane libere cu o conditie de sclavie: fotbalul, din care vor sa traiasca. Scoaterea si introducerea lui Vieri au dovedit ca nici Corradi nu-i o solutie. Cu atat mai mult primul, iesit cam de multisor din dispozitie de joc. Iar cealalta, de a marca mangaiat de sansa din mai toate unghiurile, este si ea pierduta.

Bulgarii, cu doua piese noi in banda dreapta, Borimirov si Lazarov, puteau sa marcheze in al treilea minut de prelungiri, atunci cand, scapat singur spre poarta, Martin Petrov a tras in Buffon. Palpitant final de ambele parti, cu bucuria dureroasa a lui Cassano, ca totusi a marcat, dar nu s-au calificat.

Per total, cele doua piese de teatru sau partide de fotbal ne obliga sa ne intoarcem la Shakespeare, parafrazandu-l pe printul sau nefericit de la Helsingor: "A fost sau nu a fost?..." Aceasta-i intrebarea!

×
Subiecte în articol: sport