x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Armenia - Romania / Misiune clara: 3 puncte!

Armenia - Romania / Misiune clara: 3 puncte!

17 Noi 2004   •   00:00
Armenia  -  Romania / Misiune clara: 3 puncte!

Astazi, de la ora 17:00, pe stadionul "Republican" din Erevan, reprezentativa Romaniei va disputa, impotriva Armeniei, ultimul meci din acest an in preliminariile CM 2006.

Ultimul meci al echipei nationale din acest an, contra Armeniei, se disputa in conditii foarte speciale: un lot "carpit", la putin timp dupa megascandalul Mutu, si cu un silenzio stampa al jucatorilor fata de presa.

SORIN ANGHEL - Erevan

Cu toate aceste probleme de efectiv si mentalitate, in aceasta seara, orice rezultat in afara de victorie ne-ar indeparta alarmant de calificarea la CM 2006.

FAVORITI. Desi nationala este compusa in majoritate din jucatori care reprezinta modesta Divizie A, Romania este favorita certa in meciul cu Armenia, prima partida oficiala dintre cele doua reprezentative. In fata "tricolorilor" se vor afla fotbalisti care evolueaza la echipe anonime din Belarus (FC Darida sau MTZ-RIPO Minsk), Rusia (Stal Alcevsk) sau la "celebra" MIKA Astarak, iar in aceste conditii orice scuze in caz de semiesec sau esec nu ar sta in picioare. Armenia este o echipa pe care fostul ei selectioner, Mihai Stoichita, o stie aproape ca pe propria camera, iar acesta poate fi un alt mare atu. Este si sansa tinerilor din campionatul intern sa dovedeasca macar ca pot fi o solutie viabila de criza.

OBIECTIV. Desi negata de ambele parti, raceala dintre selectioner si presedintele FRF este evidenta, iar un eventual pas gresit pe stadionul "Republican" din Erevan i-ar putea fi fatal Generalului. Din cele 12 puncte stabilite ca obiectiv de Mircea Sandu pentru campania din acest an, au fost cucerite 9, iar calculele liderului de la Casa Fotbalului cuprind victoria in Armenia, acolo unde cehii s-au impus si, mai mult ca sigur, o vor face si olandezii.

SITUATIE. "Nu cred ca ne-ar ierta nimeni acasa daca nu am reusi sa obtinem victoria impotriva Armeniei", spunea inaintea plecarii cel mai probabil capitan de echipa in meciul din aceasta dupa-amiaza, "veteranul" Bogdan Stelea. Este reactia logica a singurului jucator din actualul lot al lui Iordanescu obisnuit cu aerul tare al succeselor cu adevarat importante. In rest, o tensiune evidenta la nivel de conducere, un silenzio-stampa din partea "tricolorilor", niste gazde amarate din cauza greutatilor vietii si trei puncte care ne sunt necesare ca aerul.

LINISTE

"Ne-ati catalogat drept echipa de mana a doua. Va rugam sa ne scuzati, dar nu mai dam nici o declaratie. Am intrat in silenzio stampa" - pozitia jucatorilor inaintea partidei

DECIZIE

"Orice meci naste emotii. Iordanescu va ramane selectioner chiar daca va castiga un post de senator. Va avea timp pentru ambele posturi" - Mircea Sandu presedinte FRF

OBIECTIV

"Chiar daca ne lipsesc multi jucatori importanti, trebuie sa castigam. Aceste 3 puncte sunt foarte importante pentru noi. Am fi in grafic" - Anghel Iordanescu selectioner Romania

CONFLICTE SI LA ARMENI
Meciul din aceasta seara se va desfasura pe stadionul "Republican" din Erevan, o arena cocheta, dar care este a doua ca marime din capitala Armeniei. De fapt, nationala ex-sovietica era obisnuita sa evolueze pe imensul "Hrazdan", un stadion de 70.000 de locuri, unul dintre cele mai vechi din aceasta zona a Europei. "Din cate stiu eu, intre administratorii celui mai mare stadion si actuala conducere a Federatiei este un puternic conflict, si de aceea nationala lor nu joaca pe Hrazdan", a explicat Mihai Stoichita.

ADRIAN MUTU A STAT INCHIS IN CAMERA
Ziua de luni a fost una extrem de monotona pentru Adrian Mutu, care a insotit reprezentativa Romaniei la Erevan. Fostul atacant al lui Chelsea a preferat sa ramana inchis in camera sa de la hotelul Marriott, unde s-a odihnit, a ascultat muzica si s-a jucat pe laptop. El a coborat abia la ora 18:10 in holul hotelului, unde a discutat pret de cateva minute cu antrenorul Mihai Stoichita, dupa care s-a imbarcat in autocarul "tricolorilor" care i-a transportat la antrenament. Pana sa urce in vehicul, Mutu a fost nevoit sa acorde cateva autografe unor pusti care l-au recunoscut.

INTERES
Partida din aceasta dupa-amiaza nu a starnit un interes prea mare in Armenia, locuitorii din Erevan avand cu totul alte preocupari. Fostul selectioner al Armeniei, Mihai Stoichita, spune ca s-a ajuns in aceasta situatie dupa ce prima reprezentativa a armenilor a suferit mari modificari de efectiv: "S-au schimbat 9 jucatori de cand am plecat eu de aici. Oricum, nu trebuie priviti de sus, pentru ca pot fi periculosi. Artavazd Karamyan, care joaca la Rapid, nu este cel mai bun jucator al lor. Deci putem spune ca Armenia are un potential bun. Au cativa tineri foarte talentati".

PROGRAM
"Tricolorii" au efectuat luni seara primul antrenament pe stadionul "Republican" din Erevan. Alaturi de elevii lui Anghel Iordanescu s-a pregatit si Adrian Mutu, care a parut bine pus la punct fizic si a lucrat cot la cot cu coechipierii sai. Ieri-dimineata, nationala a avut programata o sedinta de analiza video a adversarului de astazi, iar aseara, de la ora 17:00, cea a Romaniei, s-a desfasurat antrenamentul oficial. La solicitarea lui Iordanescu, acesta a fost inchis presei. Dupa antrenament, la hotelul "Marriott", unde e cazata echipa nationala, Mircea Sandu si Anghel Iordanescu au sustinut o conferinta de presa.

SUPORTER
Un suporter armean, amator de autografe, si-a facut luni dupa-amiaza aparitia la hotelul "Marriott". Primul care a iesit din stabiliment a fost presedintele FRF, dar acesta a refuzat sa se semneze pe hartia intinsa de pusti. Interesant este ca acesta l-a confundat pe "Nasu" cu selectionerul Anghel Iordanescu. Liderul "federal" a crezut ca suporterul armean este manevrat de ziaristii romani. Alti suporteri l-au confundat si pe "Oache" Piscanu cu Iordanescu. "Vezi, ma, daca ai jucat la Jiul? Te stie lumea si aici", a glumit Mircea Sandu pe seama confuziei careia i-a cazut victima angajatul sau.

Nasu’ neaga cearta cu Iordanescu

S-AU IMPACAT? Iordanescu si Mircea Sandu au negat vehement ca ar fi tensiuni intre ei
Presedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat ieri ca speculatiile privind cearta sa cu selectionerul Anghel Iordanescu sunt nefondate.

TACERE. Ultimul meci al echipei nationale din acest an in preliminariile CM 2006 a cazut intr-un moment total nefavorabil. Confruntat cu 15 indisponibilitati, selectionerul a fost nevoit sa intocmeasca un lot "second-hand". Eticheta primita de "tricolorii" de ocazie nu le-a prins tocmai bine jucatorilor convocati pentru operatiunea Armenia, acestia alegand sa intre in "silenzio stampa", decizie adoptata luni seara, tarziu. Surse apropiate lotului reprezentativ sustin ca nu numai fotbalistii au decis sa adopte aceasta atitudine, solutia fiindu-le impusa, din cate se pare, si de catre presedintele FRF, Mircea Sandu, si selectionerul Anghel Iordanescu.

DEZMINTIRE. Pe langa pomelnicul interminabil de accidentati, in sanul echipei nationale a mai aparut o problema care a incins situatia. Presedintele FRF s-a aratat iritat de faptul ca au aparut informatii potrivit carora s-ar fi certat cu Iordanescu, preferand sa nu mai dialogheze cu presa. "Nu m-am certat cu Iordanescu. Nu stiu de unde au aparut aceste zvonuri. Avem o relatie normala, ca de la presedinte la selectioner. S-a scris ca ne-am fi certat aici, la Erevan, dar nu este adevarat. De cand suntem aici, nici macar nu am vorbit", si-a precizat Mircea Sandu punctul de vedere.

CONFERINTA. Aseara, cei doi au organizat o conferinta de presa, tocmai pe aceasta tema, lasand meciul cu Armenia pe planul secund.

Am evoluat de unii singuri

CEL MAI BUN. Prin evolutiile sale de la echipa de tineret, Nicolae Mitea a demonstrat ca merita echipa mare
Dupa esecul categoric cu Cehia, scor 1-4, selectionata de tineret a Romaniei si-a luat o palida revansa in fata suporterilor, facand scor, 5-0, cu modesta echipa a Armeniei, pe o ruina de stadion.

NUME MARI. Cu nume precum Plesan, Mitea, Cocis sau Keseru in echipa de start, fotbalisti care pot oricand evolua in echipa mare, elevii lui Nicolae Manea au fortat inca din start. Dupa 15 minute era deja 2-0, prin golurile realizate de Cocis, dupa o pasa a lui Mitea si Tamas, care a inscris superb, din lovitura libera. Intre aceste doua reusite "tricolore", armenii au ratat un penalty, prin Grigorian, dupa un fault in careu al lui Moti asupra aceluiasi jucator. Linistea a adus-o spre finalul primei reprize Mitea, in urma unei actiuni personale.

LEJER. Dupa pauza, tinerii "tricolori" nu s-au mai omorat cu firea, gazdele echilibrand meciul. Chiar si in aceste conditii, Cocis a sutat in bara, iar Moti si Mitea au majorat diferenta la 5-0, consfintind un succes net. Obiectivul propus la plecarea spre Armenia a fost indeplinit, singurul regret fiind ca suntem zmei doar cu echipele mici. Nicolae Manea a utilizat urmatoarea echipa: Hutan - Prepelita, Tamas (’56 David), Moti, Frasinescu - Nicolita, N. Grigore, Plesan, Mitea - Cocis, Keseru (’53 Surdu). (Sorin Anghel, Erevan)

MITEA, ONE-MAN SHOW
Cel mai bun jucator al partidei disputate pe arena "Nairi" din Erevan a fost Nicolae Mitea. Mijlocasul echipei Ajax Amsterdam, "exilat" la echipa de tineret de selectionerul Anghel Iordanescu din motive personale, a inscris doua goluri superbe, dupa ce s-a jucat cu defensiva armeana, a pasat decisiv pentru reusitele lui Cocis si Moti si a creat multe alte faze spectacol. De precizat faptul ca Mitea a ajuns in Armenia dupa un drum plin de peripetii: a plecat din Amsterdam duminica dupa-amiaza spre Praga, insa odata ajuns in capitala Cehiei a constatat ca ratase cursa spre Erevan. A dormit doar patru ore, luni dimineata a plecat spre Paris, ajungand la destinatie abia seara, la ora 21:00. Ieri a fost introdus titular si a facut spectacol.

CEHII MERG IN MACEDONIA, FINLANDA STA
Alaturi de Romania, astazi joaca meciuri de calificare si cele mai importante rivale ale "tricolorilor" in cursa pentru CM 2006, Cehia si Olanda. De asemenea, Finlanda, formatia care se afla in acest moment la egalitate de puncte cu Romania, intalneste intr-o partida amicala reprezentativa Italiei. Echipa pregatita de Karel Bruckner evolueaza la Skopje contra Macedoniei, formatia care dupa ce a fost egala Olandei a pierdut surprinzator in fata Andorrei. Atuul cehilor se numeste Milan Baros (foto), cel care a revenit spectaculos sambata dupa o accidentare. Jucatorul lui Liverpool a semnat un hat-trick pentru echipa sa de club in meciul de campionat cu Crystal Palace si spera sa inscrie si in nationala". Intr-o alta partida din grupa 1, Olanda joaca la Barcelona contra Andorrei. "Portocaliii" au obtinut de la FIFA acceptul ca partida sa se joace in Spania, pretextand ca in Andorra nu le poate fi asigurata securitatea. Finlanda este singura echipa din grupa care nu are in program un meci oficial. Elevii lui Antti Muurinen nu vor sta insa degeaba. Ei vor juca la Messina impotriva Italiei. Selectionerul "azzurrilor", Marcello Lippi, face experimente si a chemat pentru aceasta partida mai multi jucatori debutanti.

GRUPA 1
MECIURI JUCATE: Macedonia - Armenia 3-0; ROMANIA - Finlanda 2-1; Finlanda - Andorra 3-0; ROMANIA - Macedonia 2-1; Andorra - ROMANIA 1-5; Olanda - Cehia 2-0; Armenia - Finlanda 0-2; Cehia - ROMANIA 1-0, Finlanda - Armenia 3-1; Macedonia - Olanda 2-2; Andorra - Macedonia 1-0; Armenia - Cehia 0-3; Olanda - Finlanda 3-1

CLASAMENT
  • 1. ROMANIA 4 3 0 1 9-4 9
  • 2. Finlanda 5 3 0 2 10-6 9
  • 3. Olanda 3 2 1 0 7-3 7
  • 4. Cehia 3 2 0 1 4-2 6
  • 5. Macedonia 4 1 1 2 6-5 4
  • 6. Andorra 3 1 0 2 2-8 3
  • 7. Armenia 4 0 0 4 1-11 0

    MECIURI RAMASE:
  • 17 noiembrie: Armenia - ROMANIA, Macedonia - Cehia, Andorra - Olanda; 9 februarie: Macedonia - Andorra;
  • 26 martie: ROMANIA - Olanda, Cehia - Finlanda, Armenia - Andorra;
  • 30 martie: Olanda - Armenia, Macedonia - ROMANIA, Andorra - Cehia;
  • 4 iunie: Olanda - ROMANIA, Armenia - Macedonia, Cehia - Andorra;
  • 8 iunie: Finlanda - Olanda, ROMANIA - Armenia, Cehia - Macedonia;
  • 17 august: Macedonia - Finlanda, ROMANIA - Andorra;
  • 3 septembrie: ROMANIA - Cehia, Armenia - Olanda, Andorra - Finlanda;
  • 7 septembrie: Olanda - Andorra, Cehia - Armenia, Finlanda - Macedonia;
  • 8 octombrie: Cehia - Olanda, Finlanda - ROMANIA; 12 octombrie: Finlanda - Cehia, Olanda - Macedonia, Andorra - Armenia.
  • PRELIMINARII CM

    MECIURILE DE AZI

    ZONA EUROPA

    Grupa 1
  • 17:00 Armenia - Romania
  • 18:30 Macedonia - Cehia
  • 21:30 Andorra - Olanda

    Grupa 2
  • 20:00 Georgia - Danemarca
  • 20:30 Turcia - Ucraina
  • 21:30 Grecia - Kazahstan

    Grupa 3
  • 18:00 Rusia - Estonia
  • 20:00 Liechtenstein - Letonia
  • 21:00 Luxemburg - Portugalia

    Grupa 4
  • 19:00 Cipru - Israel

    Grupa 7
  • 21:15 Belgia - Serbia-Muntenegru
  • 21:30 San Marino - Lituania

    Grupa 8
  • 20:30 Malta - Ungaria

    ZONA AMERICA DE SUD

  • 23:00 Ecuador - Brazilia
  • 00:45 Uruguay - Paraguay
  • 01:00 Columbia - Bolivia
  • 02:45 Argentina - Venezuela
  • 03:00 Peru - Chile

    MECIURI AMICALE

  • 18:00 Azerbaidjan - Bulgaria
  • 18:30 Slovacia - Slovenia
  • 21:45 Germania - Camerun
  • 22:00 Italia - Finlanda
  • 22:00 Franta - Polonia
  • 22:00 Scotia - Suedia
  • 22:45 Spania - Anglia
  • ×