x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Au plecat miei, au venit eroi!

Au plecat miei, au venit eroi!

de Daniel Stan    |    29 Aug 2009   •   00:00
Au plecat miei, au venit eroi!
Sursa foto: Zoltan Simonffy/JURNALUL NAŢIONAL

Calificarea fabuloasă în grupele Europa League obţinută în faţa cehilor de la Slovan Liberec, după 0-3 la "masa verde" în prima manşă la Bucureşti, a făcut să se şteargă toate frustrările "câinilor" din ultimii ani Victoria obţinută după loviturile de departajare, scor 9-8, reuşită pe terenul celor de la Slovan Liberec, i-a reapropiat pe suporteri de echipă. Aceiaşi suporteri care îi vârâseră în haznaua Europei după ce, în prima manşă, au invadat terenul în minutul 88, iar UEFA a dictat meci pierdut la "masa verde". După această calificare, în care puţini mai sperau, în jur de 500 de fani i-au aşteptat pe jucători ieri după-amiază, la aeroportul Otopeni. Cum fotbaliştii au cam întârziat, fanii au început deja "războiul" cu Steaua, de duminică.



Nebunia s-a declanşat în momentul în care jucătorii au ieşit spre autocar. "Mulţumim, Dinamo!", "Batem pe Steaua", "Pentru noi, sunteţi nişte eroi", au fost doar câteva din scandările suporterilor. A apărut totuşi şi un banner care a adus aminte de incidentele din urmă cu o săptămână: "Mândru să sunt huligan". Cei mai aclamaţi au fost portarul Florin Matache, eroul de la Liberec, Claudiu Niculescu dar mai ales Ionel Dănciulescu.

"Danciu, nu pleca"
Aflat aproape de a părăsi pe Dinamo pentru divizionara secundă din Spania, Hercules Alicante, Dănciulescu a scăpat cu greu de fani, care i-au cerut să coboare din autocar pentru a cânta împreună. Atacantul s-a conformat, iar scandările au început: "Danciu, Danciu nu pleca" şi "Danciu, te iubim". Golgeterul dinamovist a făcut promisiuni pe care însă nu le-a auzit nimeni în vacarmul creat. În final, întreaga echipă, împreună cu staff-ul tehnic, s-a strâns în faţa suporterilor. Singurul oficial al "câinilor" prezent pe aeroport a fost preşedintele Consliului de Administraţie, Nicolae Badea, care a precizat: "O calificare la care visam, dar la care nu prea mai speram. Nu cred că poate exista o asemenea satisfacţie după ce remontezi de la 0-3, pe teren străin".

După amenzi, prime mari
Eliminarea istorică a lui Slovan Liberec şi calificarea în Europa League va duce la alimentarea conturilor jucătorilor dinamovişti, jucătorii urmând a încasa câte 50.000 de dolari. "Aşa cum am promis, jucătorii îşi vor încasa banii, iar asta cât mai repede", a confirmat preşedintele executiv al roş-albilor, Cristi Borcea. Marcator a două goluri cu gruparea din Cehia, atacantul Marius Niculae a declarat: "Am muncit mult pentru această calificare şi am crezut şi mai mult în ea după ce am marcat repede. E bine să mai luăm şi noi prime, după câte amenzi am încasat. Acum trebuie să ne concentrăm, ne aşteaptă un meci crucial, în Ghencea". Imediat după revenirea de la Liberec, dinamoviştii au intrat direct în cantonament, la Săftica, pentru a pregăti partida cu Steaua, de duminică.

Cehii îi desfiinţează pe cei de la Slovan
La finalul loviturilor de departajare, suporterii lui Slovan Liberec erau împietriţi, nevenindu-le să creadă că favoriţii lor au fost eliminaţi după 3-0 în prima manşă şi au ratat accederea în grupele Europa League. "Doar fanii oaspeţilor se mai auzeau pe stadion", a notat "Sport". Cotidianul ceh a mai adăugat, taxând în termeni duri evoluţia elevilor lui Ladislav Skorpil: "La modul în care a pierdut calificarea, Liberec s-a făcut de râs în cupele europene. Fotbaliştii lui Slovan nu au profitat de victoria acordată la «masa verde». Înainte de meci, antrenorul lui Dinamo a declarat că echipa sa nu va avea nimic de pierdut şi acesta a fost avantajul oaspeţilor. Slovan a trăit o adevărată dramă". Site-ul lui Slovan a lăudat jocul dinamoviştilor: "Românii au fost mai periculoşi, Dinamo a reuşit o performanţă istorică. Să sperăm că această eliminare nu va afecta evoluţia echipei în campionat. Fotbalul este câteodată foarte dur. Ceea ce trebuia să fie un vis frumos, s-a transformat într-un adevărat coşmar". "O adevărată ruşine", a spus şi fostul internaţional ceh, Ladislav Vizek.

Încredere în Bonetti5171-100402-intactimagesgazetasporturilorraedkrishan20090821115621020.jpg
Preşedintele executiv al "câinilor", Cristi Borcea, s-a "sucit" după calificarea dinamoviştilor. Oficialul i-a criticat pe jucători la finalul primei manşe cu Slovan, anunţând chiar că părăseşte gruparea din Ştefan cel Mare. De data aceasta, Borcea şi-a schimbat discursul: "Dacă nu credeam în această calificare nu ofeream o primă aşa de mare. Este cu atât mai frumoasă victoria, pentru că am pornit de la 0-3. Jucătorii au făcut ceva extraordinar. Trebuia să ne mai bucurăm şi noi, dacă nu acum, atunci când? Sper ca de acum înainte conflictele să înceteze la Dinamo". Borcea nu l-a uitat nici pe antrenorul Dario Bonetti (foto): "Am avut încredere în el de la început. Cu toate că era contestat din toate părţile, a fost confirmat şi, cu toate că nu are o mare experienţă, a dovedit că ştie să pregătească un meci, mai ales unul cum a fost cel cu Slovan, de o încărcătură maximă". Oficialul dinamovist a plecat direct la Monte Carlo, pentru a participa la tragerea la sorţi a grupelor Europa League, fiind prezent şi aseară la finala Supercupei.

"Calificarea obţinută cu Slovan este una istorică, dar să nu se creadă că acum s-au rezolvat problemele la Dinamo. Trebuie să existe în continuare profesionalism şi dăruire"
Cornel Dinu - oficial Dinamo

"Aceştia sunt adevăraţii suporteri ai lui Dinamo, care ne-au aşteptat la aeroport. Le mulţumim şi sperăm să nu mai existe disensiuni între jucători şi fani. Vreau să cred că ultimele evenimente sunt de domeniul trecutului. Avem nevoie de suporteri pentru îndeplinirea obiectivelor"
Gabi Tamaş - fundaş Dinamo

"Pentru un fotbalist, este o mare satisfacţie să te simţi adulat de suporteri, te simţi mai împlinit. Am obţinut un rezultat istoric, nemairealizat în România"

Andrei Cristea - atacant Dinamo

×
Subiecte în articol: sport dinamo