x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bascii nu castiga razboiul iberic

Bascii nu castiga razboiul iberic

22 Iun 2004   •   00:00

Europeo lusitan - CORNEL DINU
Rusii lui Yartev s-au imbracat in alb, dovedind orgoliu si noblete. Mai intai au simplificat jocul. Au trecut la "4-4-2", de la un "4-5-1", in primele doua partide, ce are nevoie de ceva timp pentru a-i invata dinamica. L-au mutat pe puternicul Evseev pe stanga, tamponandu-l pe "solul de la marathon" Zagorakis. Au inchis cu Radimov de data aceasta, dar cel mai important este ca au montat doua varfuri, veritabili "cai troieni", Bulikin si Kiricenko, in zidurile de aparare grecesti Dellas si Kapsis. Au pastrat jucatori rapizi pe benzi, Gusev si Karjaka, declansand inca din primul minut o sarja nebuna, parca de cavalerie cazaca. Au marcat repede prin cei doi atacanti, iar daca Karjaka, in minutul 25, nu reusea "doar o lumanare", peste transversala, singur-singurel!, la 7 metri de buturile lui Nikopolidis, era greu de crezut intr-o revenire elena. Reusind sa marcheze golul calificarii prin regulament, oamenii antrenati de Rehhagel au dovedit ca pastorii melancolici si negustorii de valuri pot aduce, bine struniti, chiar cu soldatii prusaci.

Razboiul iberic a fost doar palpitant. Scolari a avut, totusi, capacitatea sa admita ca cei mai buni atacanti de care dispune sunt Cristiano Ronaldo si Nuno Gomes. Ei au scris jocul. Ultimul nefiind doar un paravan, ca Pauleta, mai mult cu spatele la poarta, ci un pur-sange cu patrunderi si suturi necrutatoare, ceea ce a si dovedit. De partea cealalta, "granzii Spaniei", in frunte cu bascul Inaki Saez, au parut blocati. Raul s-a crezut ca poate fi mai periculos venind din spate, dar Costinha l-a anulat complet. Promitatorul Fernando Torres a ramas izolat intre Jorge Andrade si Carvalho, doi stoperi puternici, bine sincronizati. Portughezii se puteau desprinde si mai clar in final cand varful Benficai, de care ne amintim si noi, desi scapat singur de doua ori, n-a mai gasit si ultima traiectorie, izbavitoare in lupta cu secundele.

Plecarea Spaniei a dovedit ca atunci cand cearta dintre catalani si madrileni este perpetua, daca se opteaza, dupa compromisul presedintelui federal basc, Angel Villar, si acela al antrenorului de aceeasi origine, nu inseamna ca gasesc solutia invingatoare. In fond, de cativa ani, coroana fotbalului o poarta urmasii seleucizilor de la Valencia.

×
Subiecte în articol: sport