x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Bine ati venit acasa!

Bine ati venit acasa!

31 Aug 2004   •   00:00

Pentru romani, editia din acest an a Jocurilor Olimpice s-a incheiat ieri dupa-amiaza, o data cu revenirea in tara a ultimilor sportivi ai delegatiei noastre la Atena.

FLORIN GONGU, IONUT PADURARU

Printre acestia si patru medaliati olimpici: pugilistul Ionut Gheorghe si atletii Marian Oprea, Ionela Tarlea si Maria Cioncan.

EMOTII. Putini oficiali au fost prezenti ieri la Aeroportul "Henri Coanda" pentru a-i primi pe performerii nostri. Doar Iolanda Balas si Nicolae Marasescu, reprezentand Federatia de Atletism, sportul care ne-a produs cele mai placute surprize spre sfarsitul competitiei olimpice. Cu toate acestea, atmosfera de la Salonul Oficial a fost plina de emotie. Rude si prieteni ai sportivilor, cu bratele incarcate de buchete de flori, asteptau sa ii intampine pe cei intorsi in tara dupa o absenta de aproximativ trei saptamani. De exemplu, Ionela Tarlea s-a grabit sa isi imbratiseze nepotica, despre care spune ca o iubeste ca si cum ar fi fetita ei.

CADOURI. Fiecare isi arata in felul sau bucuria revederii. Unii plangeau, altii glumeau sau faceau schimburi de cadouri. Acestea erau mai numeroase din partea celor veniti din Grecia, dar nici cei din tara nu s-au lasat mai prejos. Cel mai spectaculos a fost cel primit de pugilistul Ionut Gheorghe din partea familiei sale: o sticla de sampanie de 5 litri, pe care era lipita o poza a medaliatului cu bronz la JO. "O s-o bem diseara cu totii", a spus boxerul de numai 20 de ani la vederea cadoului.

LACRIMI. Dar nu toate lacrimile varsate au fost de bucurie. Mitica Pricop, multiplu campion olimpic si mondial, a izbucnit in plans pentru ca nu a castigat nici o medalie la Atena. "Sunt dezamagit, nu am mai luat nici o medalie. Am avut si ghinion, din cauza vantului, dar cea mai mare parte din vina o avem noi", a spus Pricop, consolat apoi de prieteni. "Ghinionul ni l-am facut si noi, cu mana noastra. Urmeaza sa analizam unde s-au facut greselile", a spus si antrenorul lotului national de kaiac-canoe, Ivan Patzaichin. Pentru majoritatea sportivilor nostri urmeaza o meritata perioada de pauza inainte de reluarea pregatirilor pentru urmatoarele competitii. Pauza indulcita, pentru cei mai merituosi, de premiile pe care le vor primi din partea COR si ANS.

SPERANTE

"Eu am fost omul surpriza la Atena, tinand cont ca am luat o medalie la numai 20 de ani. Acum o sa-mi iau un concediu de o luna, dupa care imi voi relua pregatirile. Sper din tot sufletul ca data viitoare, la Beijing, sa iau o medalie mai stralucitoare, argint sau chiar aur"Ionut Gheorghe, medaliat cu bronz la box

MULTUMIRE

"Este un vis implinit. Aceasta medalie este cel mai important lucru care mi s-a intamplat vreodata in viata. Nu cred ca am ajuns inca la nivelul maxim, mai pot sa progresez. Nu ma asteptam sa fiu desemnat purtatorul drapelului Romaniei la ceremonia de inchidere, am fost foarte onorat" - Marian Oprea, medaliat cu argint la triplusalt

FARA PAUZA

Ionela Tarlea, medaliata cu argint la 400 m garduri, spune ca nu toata lumea se astepta la o medalie din partea ei. "Inainte de Atena aveam al noualea timp si nu eram o favorita. Mi-am dorit foarte mult acest lucru si dupa rezultatul din semifinale mi-am dat seama ca pot castiga o medalie. Tot ce imi doresc acum e doar sa fiu sanatoasa", a spus atleta, care a fost felicitata pe aeroport de catre presedintele Federatiei Romane de Atletism, Iolanda Balas. Ionela Tarlea nu isi va lua inca vacanta: "Mai am o serie de Grand Prix-uri, mai sunt 3 concursuri si abia apoi voi face o pauza".

Mai slabi ca la Sydney

Maria Ciocan (foto) a adus Romaniei ultima medalie la Jocurile Olimpice de la Atena, la finalul carora tara noastra s-a clasat pe locul 14 in clasamentul general.

Au fost in total 19 medalii (8 de aur, 5 de argint si 6 de bronz), fata de 25 la precedenta editie, Sydney 2000 (11 de aur, 6 de argint si 8 de bronz). Tara noastra se poate mandri la aceasta editie cu prima medalie a natatiei masculine, prin Razvan Florea (bronz la 200 metri spate), si cel mai bun rezultat al atletismului masculin, argintul lui Marian Oprea la triplusalt. Dezamagitor s-au comportat sportivii nostri de la scrima, haltere si kaiac-canoe, ramuri care in ultimii ani ne-au obisnuit cu medalii olimpice. Fata de Sydney insa au crescut premiile oferite medaliatilor. COR premiaza cu 50.000 de euro medalia de aur, argintul cu 25.000 si bronzul cu 15.000, in timp ce ANS ofera 55.000 de euro pentru titlul olimpic, respectiv 44.000 si 33.000 pentru urmatoarele trepte ale podiumului.
×
Subiecte în articol: sport medalie