x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Blaturi in Serie A

Blaturi in Serie A

13 Mai 2004   •   00:00

Siena, Chievo, Lecce si Reggina sunt gruparile din prima divizie acuzate ca ar fi aranjat rezultatele unor meciuri, astfel incat un grup de mafioti sa castige sume fabuloase la pariuri. Alte doua cluburi, Empoli si Modena, acuza: „Campionatul e trucat".

DELIA GOMOESCU

Ancheta Directiei Nationale Antimafie asupra implicarii a 12 cluburi si a mai multor jucatori in trucarea unor meciuri din primele trei divizii italiene a declansat un scandal de proportii in fotbalul peninsular. Marti, politia italiana a perchezitionat sediile a 12 grupari: Chievo, Lecce, Siena si Reggina, din Serie A, Ascoli si Piacenza, din Serie B, Catanzaro, Crotone, Fermana, Lumezzane, Sassari Torres si Taranto, din Serie C. Mai mult, s-a dispus urmarirea penala asupra a cinci jucatori: Nicola Ventola si Roberto D’Aversa (ambii Siena), Generoso Rossi (fostul portar al Sienei), Salvatore Ambrosino si Vincenzo Onorato. Conducerea Sienei a decis sa-i suspende pana la incheierea anchetei de Ventola si D’Aversa.

INTERCEPTARI. Ancheta a pornit dupa ce politia a interceptat cateva convorbiri telefonice intre persoanele implicate, printre care si indivizi care au legatura cu mafia napoletana, celebra Camorra. In linii mari, mecanismul era urmatorul: unul sau mai multi jucatori (desi se vorbeste chiar de implicarea directa a cluburilor) contactau colegi de la alte echipe si cadeau de acord asupra unui anume rezultat. Rezultatul era comunicat apoi unui intermediar care ii informa mai departe pe capii grupului mafiot. Acestia erau liberi sa parieze pe cai legale (in special case de pariuri din strainatate) sume mari de bani pe rezultatele deja stabilite.

PENALIZARI. Ieri, scandalul a luat amploare. Doua cluburi din Serie A, Empoli si Modena, au acuzat: „Campionatul e trucat". Ambele cluburi, aflate in lupta pentru salvarea de la retrogradare, au trimis memorii catre diferite institutii si au cerut Federatiei Italiene de Fotbal sa sanctioneze gruparile acuzate cu puncte de penalizare sau chiar cu retrogradarea. In plus, daca li se va dovedi vinovatia, jucatorii implicati risca sa fie suspendati cel putin trei ani.

Precedentele Milan si Lazio

Nu este prima data cand fotbalul italian se confrunta cu o asemenea situatie. In 1980, 11 jucatori din Serie A au fost arestati sub acuzatia de frauda. Fotbalistii erau banuiti ca ar fi primit sume importante de bani pentru a truca rezultatele meciurilor cu scopul de a garanta castiguri fabuloase unui grup de pariori. Desi in cele din urma toti jucatorii au fost absolviti de instanta civila, justitia sportiva a decis retrogradarea a doua dintre cluburile implicate: Milan si Lazio. Pentru „rossoneri" avea sa fie singura experienta in Serie B din istorie.

Jucatorii neaga acuzatiile

Atat reprezentantii celor 12 cluburi, cat si jucatorii implicati neaga acuzatiile care le-au fost aduse. Presedintele Sienei, Paolo De Luca, a declarat ca gruparea pe care o conduce este doar o „victima". „Societatea noastra este parte lezata in cadrul anchetei. Noi am fost dezavantajati in anumite situatii. Daca am fi trucat meciuri de ce am fi asteptat sa ne salvam de la retrogradare abia in penultima etapa", a declarat De Luca. Printre meciurile banuite ca ar fi fost „blat" se numara Chievo - Siena 1-1, Siena - Udinese 1-0, Chievo - Reggina 0-0.
×
Subiecte în articol: sport serie