x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cocoşi sub ghilotină

Cocoşi sub ghilotină

de Delia Gomoescu    |    10 Sep 2008   •   00:00
Cocoşi sub ghilotină

CM 2010 ● Franţa – Serbia, în direct la TVR 1, de la ora 22:00
Pentru francezi, miza jocului cu sîrbii este enormă. Ei trebuie să încerce să-i salveze capul selecţionerului Domenech, să spele ruşinea după înfrîngerea cu Austria, dar mai ales să adune puncte importante în lupta pentru un loc la turneul final.



CM 2010 ● Franţa – Serbia, în direct la TVR 1, de la ora 22:00
Pentru francezi, miza jocului cu sîrbii este enormă. Ei trebuie să încerce să-i salveze capul selecţionerului Domenech, să spele ruşinea după înfrîngerea cu Austria, dar mai ales să adune puncte importante în lupta pentru un loc la turneul final.

La sfîrşitul unui Euro 2008 dezastruos, Domenech şi-a păstrat postul pe banca tehnică a naţionalei cu condiţia să aibă un parcurs mulţumitor în primele trei meciuri de calificare la Mondialul din Africa de Sud. Dar, după eşecul de la Viena, laţul a început să se strîngă din ce în ce mai tare în jurul gîtului selecţionerului. Oficialii francezi au convocat un consiliu federal pentru vineri, iar în cazul în care nu va cîştiga nici întîlnirea de azi, pe Domenech îl paşte mai mult ca sigur demiterea. Iar Didier Deschamps, Gerard Houllier, Laurent Blanc şi Alain Boghossian sînt pregătiţi să-i ia locul.  

BILANŢ. “Cocoşii” au încasat 11 goluri în patru partide şi au pierdut ultimele lor trei meciuri oficiale, 1-4 cu Olanda şi 0-2 cu Italia la Euro 2008, dar şi 1-3 cu Austria în preliminariile CM 2010. Apărarea era bătrînă la Euro – Thuram s-a şi retras între timp –, iar acum este prea puţin experimentată. La 26 de ani, Mexes are doar zece selecţii în naţională, din cauza relaţiilor nu foarte amicale cu Domenech, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru Evra, care la 27 de ani n-are decît 15 prezenţe în tricoul albastru. În ceea ce-i priveşte pe portari, lucrurile stau şi mai rău. Steve Mandanda are trei selecţii, iar Hugo Lloris e debutant. Aici însă Domenech a apelat la varianta “sună un prieten”: l-a chemat de urgenţă la Clairfontaine pe Fabien Barthez. Nu ca să joace, ci ca să-i pregătească intensiv pe cei doi goalkeeperi pentru confruntarea de astăzi.

Lituanieni entuziasmaţi

După ce au cîştigat surprinzător cîte trei puncte în primele lor meciuri din grupa 7, Lituania şi Austria se vor afla azi faţă în faţă (TVR 2, ora 21:30). Antrenorul reprezentativei Lituaniei, portughezul Jose Couceiro, a încercat să mai tempereze entuziasmul care a cuprins ţara baltică după victoria de sîmbătă cu România. “Starea de entuziasm din jurul echipei naţionale este periculoasă. Pînă acum am cîştigat doar un singur meci, nu Cupa Mondială”, a declarat Couceiro. “Austria s-a impus în faţa Franţei. Este o echipă foarte puternică şi periculoasă. Ne aşteaptă un meci greu şi cred că şansele de a cîştiga acest joc sînt egale”, a adăugat selecţionerul Lituaniei. Partida va avea loc pe noul stadion din Marijampole, localitate aflată în sud-vestul Lituaniei.

Răzbunare

Adversare în preliminariile Euro 2008, Croaţia şi Anglia vor fi faţă în faţă şi în calificările pentru CM 2010. Englezii nu pot uita însă că au văzut Euro 2008 la televizor tocmai din cauza croaţilor, care au învins cu 3-2 chiar în Albion, aşa că vor acum răzubunare cu orice preţ. Cu Fabio Capello pe banca tehnică, britanicii au debutat cu dreptul în acuala campanie: 2-0 cu Andorra. Antrenorul italian ştie însă că nu poate compara cele două echipe: “Aş fi fericit ca şi Croaţia să joace precum Andorra, dar nu cred că asta o să se întîmple”.

×
Subiecte în articol: sport