x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cu bine in China

Cu bine in China

de Vlad Ionescu    |    29 Iul 2008   •   00:00
Cu bine in China

JOCURILE OLIMPICE ● Mai sint 11 zile pina la start
Aeronava Airbus 310 a companiei Tarom, care a transportat delegatia olimpica a Romaniei la Beijing, a aterizat pe aeroportul international din capitala Chinei ieri-dimineata, la ora locala 8:55.



JOCURILE OLIMPICE ● Mai sînt 11 zile pînă la start
Aeronava Airbus 310 a companiei Tarom, care a transportat delegaţia olimpică a României la Beijing, a aterizat pe aeroportul internaţional din capitala Chinei ieri-dimineaţă, la ora locală 8:55.

Călătoria a durat exact opt ore şi zece minute şi a decurs fără probleme. Imediat după îmbarcare, cei mai mulţi dintre sportivi au schimbat ţinuta oficială cu haine lejere, care să le asigure un zbor cît mai comod. Unii şi-au omorît timpul citind, alţii s-au uitat la filme pe DVD sau au ascultat muzică. Luptătorii, în frunte cu Eusebiu Diaconu, campionul european de anul trecut la categoria 60 kg, au încins o partidă de cărţi, iar gimnastele au fost invitate de comandantul aeronavei, Ion Şerbu, în cabina piloţilor, unde au zăbovit minute bune. "M-a lăsat să conduc avionul", a exclamat fericită Sandra Izbaşa, cînd s-a întors la locul său. De altfel, piloţii i-au primit în cabină pe toţi cei care au vrut, explicîndu-le în cîteva cuvinte cum se pilotează o aeronavă. Steliana Nistor a arătat o formă de zile mari şi nu a refuzat nici o cerere a însoţitoarelor de bord care au dorit să se fotografieze alături de ea.

ODIHNĂ.
Pînă la urmă, oboseala şi-a spus cuvîntul, iar gimnastele au încercat să fure cîteva ore de somn, aşa cum a făcut majoritatea sportivilor. Unii s-au ghemuit în fotolii, alţii s-au întins pe locul de alături, iar cîţiva au dormit pur şi simplu pe jos, în spaţiul îngust dintre rînduri. Judoka Alina Dumitru nu s-a simţit prea bine, fiind nevoie ca antrenoarea de înot Doina Sava să îi facă masaj la ceafă pentru a-şi reveni. "De două zile sînt un pic răcită şi nici nu prea am mîncat. Eu nu pot să dorm în avion şi de aceea am luat o revistă de Sudoku, poate aşa trece timpul mai repede", a spus cvintupla camioană olimpică.

FORMALITĂŢI. Odată ajunşi la destinaţie, sportivii şi oficialii au fost preluaţi la Terminalul 3 al aeroportului, cea mai mare construcţie de acest gen din lume, de o armată de voluntari, toţi zîmbitori şi foarte amabili, dar prea puţin vorbitori de engleză. Formalităţile de verificare a paşapoartelor, validarea acreditărilor şi recuperarea bagajelor au decurs foarte repede, astfel că în mai puţin de o oră sportivii noştri s-au urcat în autocarele care i-au transportat în Satul Olimpic. Pînă la debutul JO de la Beijing au mai rămas 11 zile. Pentru sportivii români, numărătoarea inversă a început.

Dramă

Printre pasagerii aeronavei Airbus 310 s-a aflat şi Toma Prădatu, fost secretar al Federaţiei Române de Gimnastică, care a venit la Beijing pentru o intervenţie chirurgicală. În 1998, pe cînd se afla cu echipa naţională feminină în Venezuela, la Caracas, acesta a fost împuşcat într-un magazin, rămînînd paralizat. "Urmează să fac un transplant de celule stem. Nu ştiu ce rezultat va avea, dar măcar sper să mai scap de dureri. Indiferent cum mă voi simţi, mă voi duce şi în genunchi să le văd pe fete în concurs", a mărturisit fostul oficial al FRG, care se va întoarce în ţară după Jocurile Olimpice, tot cu avionul delegaţiei.

Primul şoc

Pentru cei veniţi pentru prima oară la Beijing a fost un adevărat şoc să constate că oraşul este acoperit de un nor gros, cenuşiu, pe care razele soarelui cu greu îl pot străpunge. Capitala Chinei este unul dintre cele mai poluate oraşe din lume, iar măsurile pe care gazdele le-au luat în ultimul timp, de la închiderea temporară a unor fabrici pînă la introducerea unor restricţii de circulaţie a automobilelor, n-au avut efect.

×
Subiecte în articol: sport