x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Dobrin a fost mai mare decat Hagi!"

"Dobrin a fost mai mare decat Hagi!"

22 Sep 2004   •   00:00

Fost capitan al "Craiovei Maxima", Costica Stefanescu antreneaza de cateva luni formatia siriana Al Jaish. Considerat cel mai bun "libero" din tara, el a parcurs un "arc peste timp", referindu-se la numele celebre ale fotbalului romanesc: Nicolae Dobrin si Gheorghe Hagi.

DELIA GOMOESCU, MARIAN STEFAN

Costica Stefanescu este unul dintre antrenorii nostri care isi practica meseria pe meleaguri indepartate. Aflat cu echipa sa la Calcutta, unde a intalnit pe East Bengal in sferturile Cupei Asiei, capitanul tricolorilor de la Euro ’84 le-a povestit indienilor despre doua legende ale fotbalului romanesc.

OPINIE. Cu toate ca "Regele" este "vazut" ca fiind cel mai mare fotbalist roman al tuturor timpurilor, Costica Stefanescu nu impartaseste aceasta opinie. "Nicolae Dobrin a avut o influenta mult mai mare in fotbalul romanesc. A fost un jucator de exceptie", a spus Stefanescu intr-un interviu acordat cotidianului local Calcutta Telegraph. Tehnicianul lui Al Jaish a explicat si de ce popularitatea actualului antrenor al lui Galatasaray o depaseste cu mult pe cea a lui Dobrin. "Gica a jucat multi ani in strainatate, in timp ce Dobrin a evoluat numai in Romania. Din acest motiv este foarte putin cunoscut peste hotare. Dar a fost mai mare decat Hagi!"

APRECIERI. Antrenor secund la echipa nationala intre 1994 si 1998, Stefanescu recunoaste insa ca valoarea liderului "generatiei de aur" este incontestabila: "Hagi a fost un jucator senzational. De multe ori l-am vazut castigand meciuri de unul singur. Avea o abilitate uimitoare de a marca goluri". In plus, fosta legenda a Baniei crede ca Hagi face mari progrese si in noua sa meserie, cea de antrenor, si ca in cativa ani Gica va fi gata sa revina pe banca tehnica a echipei nationale. "Chiar imi doresc sa-l vad din nou selectioner", a adaugat Stefanescu.

El considera ca numele lui Hagi poate reprezenta o buna motivare pentru tinerii jucatori din Romania, care pot da nastere unei noi "generatii de aur".

PARALELA

"Nicolae Dobrin a avut o influenta mult mai mare decat Hagi in fotbalul romanesc. A fost un jucator de exceptie. Gica a jucat multi ani in strainatate, in timp ce Dobrin a evoluat numai in Romania. Din acest motiv este foarte putin cunoscut peste hotare" - Costica Stefanescu, antrenor Al Jaish

LIDERUL PREZENTELOR IN "A"

In varsta de 53 de ani, Costica Stefanescu a fost legitimat la Steaua in anul 1965, insa a debutat pe prima scena in 1969 (1 iunie), ca atacant, intr-o partida Steaua-Rapid, 2-0. In 1973 a fost adoptat de Universitatea Craiova, la schimb cu Stefan Sames. Dupa un scurt experiment ca mijlocas, Stefanescu a devenit unul dintre cei mai buni "libero" din Romania. A fost capitanul "Craiovei Maxima", cu care a cucerit trei titluri, patru cupe si s-a calificat in semifinalele Cupei UEFA (1983). Detine recordul la numarul de jocuri in Divizia A (490/ 19 goluri), 66 de jocuri la echipa nationala (fiind de 44 de ori capitan). Ca antrenor a pregatit pe FC Brasov, Steaua (1990), Al-Wahda (Qatar), Selena Bacau, Poli Timisoara, secund la nationala, Astra, CSM Resita, Hapoel Tzafririm Holon (Israel). In prezent antreneaza formatia Al-Jaish (Siria).

JOC DECISIV

Al Jaish a reusit un rezultat de egalitate, 0-0 la Calcutta, impotriva campioanei Indiei, East Bengal, intr-o partida din prima mansa a AFC Cup. Stefanescu a apreciat ca fomatia sa a fost dezavantajata de terenul greu datorat precipitatiilor abundente. Al Jaish va putea obtine biletele pentru semifinale in returul programat astazi la Damasc. Al Jaish este cea mai titrata echipa siriana, ultimul trofeu obtinut fiind Cupa Siriei, luna trecuta.

FOTO

AMICI. Costica Stefanescu (stanga), la o sueta cu Hans Peter Briegel (actualul antrenor al Albaniei), cel cu care a ramas bun prieten dupa ce Univ. Craiova a eliminat pe FC Kaiserslautern in "sferturile" Cupei UEFA din 1983

NOROC. Fotbalistul Nicolae Dobrin (stanga) n-a avut sansa sa prinda vreun transfer in Occident. Sansa de care s-a bucurat insa succesorul sau, Gheorghe Hagi, cel care avea sa fie considerat cel mai bun jucator roman al tuturor timpurilor
×