x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Dorin Goian: "Specialistul nostru"

Dorin Goian: "Specialistul nostru"

de Marius Mihalcea    |    15 Oct 2007   •   00:00
Dorin Goian: "Specialistul nostru"
Sursa foto: Christian Silva/

Aşa l-a catalogat selecţionerul Victor Piţurcă pe stelist la finalul unui meci in care uriaşul fundaş golgeter a apărut din nou decisiv in faţa porţii adverse.

Aşa l-a catalogat selecţionerul Victor Piţurcă pe stelist la finalul unui meci in care uriaşul fundaş golgeter a apărut din nou decisiv in faţa porţii adverse.

Dorin Nicolae Goian. S-a făcut fundaş, pentru că n-are gleznele fine precum cele ale lui Mutu. Şi nici ruperile de ritm ale lui Marica. Dar golul tot ii place. De fapt, il adoră! Il iubeşte atăt de mult incăt şi-a făcut un obicei din a marca. Acum doi ani, cănd Steaua a bătut la porţile finalei Cupei UEFA, "Goe", cum ii spun prietenii, a inscris nu mai puţin de cinci goluri. Anul acesta a recidivat. A inscris cu Zaglebie Lubin, cu BATE Borisov şi cu Slavia Praga in Liga Campionilor şi cu Belarus in preliminariile CE. Germania, probabil cea mai in formă "naţională" a momentului, nu s-a putut nici ea opune poftei nebune de gol a lui Goian. Un fundaş care are in palmares mai multe goluri decăt au foarte mulţi atacanţi veritabili.

TOT EL. Sămbătă seară, nimic suprinzător. Bijuteria Stelei, omul potrivit la locul potrivit, a pus latul la o minge respinsă in faţă de Stekelenburg după un "cap" al lui Codrea şi a intrat definitiv in sufletele romănilor de pretutindeni. "Am avut probleme in prima repriză, dar e meritul băieţilor că au ştiut să treacă peste ele şi in cele din urmă să marcăm dintr-o fază fixă prin specialistul Goian", a spus Piţurcă. Chit că a marcat un gol căt o calificare, suceveanul a rămas la fel de modest. "Nu ştiu dacă visam să fiu eroul Romăniei. Credeam... La fiecare meci intru pe teren cu găndul să căştigăm, iar dacă pot să şi marchez, este foarte bine. E cel mai important gol din cariera mea. Mă bucur enorm. Eu spun că suntem calificaţi", a spus Goian.

RECUNOŞTINŢĂ. Şi-a indreptat atenţia şi către cei dragi de-acasă: "După ce a intrat mingea in poartă m-am găndit la soţia mea, pentru că toată ziua meciului am vorbit cu ea la telefon şi mi-a spus că o să dau gol. Ii dedic golul ei, fetiţei mele şi intregii familii". Eroul meciului de sămbătă şi-a amintit apoi de un pronostic mai vechi de-al său: "Anul trecut am spus că putem să-i batem şi noi pe olandezi de două ori, aşa cum ne-au bătut ei in campania predecentă de calificare. Nu i-am bătut de două ori, dar am scos patru puncte cu ei, şi ăsta e un lucru mare. Cu sacrificiu mult şi cu puţin noroc s-a reuşit acest lucru. Cred că toţi băieţii au dat dovadă de bărbăţie".

Gol perfect regulamentar

Presa olandeză şi nu numai a pus eşecul "Portocalelor" in faţa Romăniei pe seama faptului că reuşita lui Goian a venit după un ofsaid nesemnalizat de asistentul grec Dimitrios Saraidaris. Observănd mai cu atenţie faza, se poate constata că golul victoriei s-a inscris in condiţii regulamentare şi că asistentul a avut de judecat o fază foarte grea. Chivu a executat o lovitură liberă de pe partea stăngă in careul batavilor, Codrea a reluat spre poartă, Stekelenburg a respins cu măna pănă la Goian, care a impins balonul in plasă. După cum se poate observa şi din imaginea alăturată, intr-adevăr, cănd Codrea trimite cu capul spre poartă, Goian se află cu corpul in faţa lui Mathijsen, dar cu picioarele pe aceeaşi linie cu fundaşul olandez. Este tipicul de fază la care UEFA solicită să se dea credit atacului, astfel că golul inscris de Goian este perfect regulamentar. Cu alte cuvinte, nici vorbă despre ofsaid. "Pentru mine e important că am căştigat, şi nu că ar fi fost ofsaid", a comentat Victor Piţurcă la final. Aşa s-a scris istoria primei infrăngeri a Olandei, sub comanda lui Marco van Basten, intr-un meci de calificare.

TVR 1, lider

Victoria Romăniei impotriva Olandei, transmisă sămbătă seara de TVR 1, a fost urmărită de circa 5 milioane de telespectatori la nivel naţional. TVR 1 a fost lider de audienţă la nivel naţional, cu un rating mediu pe durata meciului de 25,5% (4.917.000 de telespectatori) şi cu o cotă de piaţă medie de 52%, fiind urmat in clasamentul audienţelor de Pro TV (rating de 3,5%, 671.000 de telespectatori, cotă de piaţă medie de 7,1%) şi Antena 1 (rating de 2,5%, 481.000 de telespectatori, cotă de piaţă medie de 5,1%).

"Pisica"

"Este o victorie importantă pe care am obţinut-o la capătul unui meci extrem de dificil, de luptă. Cele trei puncte sunt cele mai importante şi trebuie să ne continuăm parcursul la fel de bine, pentru că mai sunt de jucat trei meciuri. Trebuie să recunoaştem că am invins şi cu puţin noroc"

Bogdan Lobonţ

Măndrie

"Ultimele 15 minute nu am mai rezistat şi am stat in spatele porţii olandeze. La fiecare corner, aut, şut stăteam cu degetele incrucişate. Cred că acum nu mai suntem generaţia rataţilor sau generaţia second-hand. Prima victorie impotriva Olandei a obţinut-o generaţia rataţilor, aşa cum ne-au tot făcut anumite persoane"

Cosmin Contra

Extaz

"Meritam această victorie, a fost un joc tactic strălucit. E o seară foarte mare pentru fotbalul romănesc. Suntem sută la sută calificaţi. Sunt foarte fericit. Mi-au plăcut in mod deosebit Goian, Mutu, Chivu şi Lobonţ. Cel mai mult mi-a plăcut cum a aşezat Piţurcă echipa, cum i-a sfătuit pe jucători"

Dumitru Dragomir, preşedinte LPF

Sandu şi Dragomir n-au rezistat

Imediat după ce Dorin Goian a marcat, preşedintele FRF, Mircea Sandu, a părăsit tribuna oficială a stadionului din Constanţa, acesta recunoscănd că pleacă din superstiţie de la meci. "Am mai procedat aşa şi a ieşit. Ar fi extraordinar să batem de această dată", a declarat vizibil stresat "Naşu’", care a plecat pe jos din complexul Farul. După numai două minute, acesta a fost urmat de Dumitru Dragomir, preşedintele Ligii recunoscănd că nu mai face faţă tensiunii: "Mi-e rău, nu vreau să mor aici. Plec şi eu din superstiţie. Umblăm pe străzi de nebuni. Mă duc in maşină să văd meciul pănă la final. Nu mai suportam să stau in stadion, era prea mare incărcătura. La gol era să murim cu toţii, iar finalul cred că ne-ar incerca prea tare".

Adrian Mutu avertizează

Urmănd să absenteze in meciul de miercuri din Luxemburg din cauza cumulului de cartonaşe, Adrian Mutu a spus că nu trebuie să ne considerăm deja invingători. "Mai trebuie să căştigăm in Luxemburg. E foarte ciudat să spui că e un meci important cu Luxemburg, avănd in vedere că e o echipă mică, dar suntem avertizaţi de victoria ei in Belarus", a declarat decarul naţionalei. Acesta a mai afirmat că succesul contra Olandei are şi o conotaţie simbolică: "Este o victorie a generaţiei noastre, un test de maturitate trecut cu brio. Acum vrem să terminăm neinvinşi grupa. Mi-ar plăcea ca alături de noi să se califice Olanda, sunt mai civilizaţi", a spus Mutu. De la partida cu Luxemburg vor mai lipsi Paul Codrea şi Bănel Nicoliţă, de asemenea suspendaţi.

2000

este anul in care Romănia a bifat ultima prezenţă la un turneu final, respectiv la CE din Belgia şi Olanda. Ca şi acum, succesul tricolorilor a fost păstorit de pe bancă tot de Victor Piţurcă, acesta fiind insă indepărtat la finalul campaniei după un conflict cu Gică Hagi şi cu Gică Popescu.

marius.mihalcea@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: sport goian