x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Eliza, arma Europei în războiul cu Asia

Eliza, arma Europei în războiul cu Asia

de Mihai Igirosanu    |    29 Ian 2013   •   14:01
Eliza, arma Europei în războiul cu Asia
A doua jucătoare din Europa, Elizabeta Samara, e sprijinită de Federaţia Internaţională să pătrundă în top 10 mondial 

Într-o ţară care i-a oferit lumii sportului pe inegalabilii Nadia Comăneci, Ilie Năstase şi Gică Hagi, dar care azi nu prea mai produce vedete cu adevărat importante şi promovează aproape exclusiv starurile mondene, există o fată de 23 de ani, din Constanţa. Este Elizabeta Samara, a doua jucătoare de tenis de masă din Europa şi a 14-a în ierarhia Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă (ITTF) la începutul acestui an. În viziunea forului mondial, Eliza este singura jucătoare originară de pe Bătrânul Continent capabilă să străpungă aproape inexpugnabila blocadă asiatică şi să pătrundă între primele 10 din lume. Ea este una dintre extrem de puţinele nume româneşti cu adevărat importante în sportul european şi mondial. Constănţeanca din topul european face parte din categoria vedetelor puţin scoase la lumină, din categoria vedetelor care lucrează doar în săli, la mese şi cu micuţa minge de celuloid la capitalul de imagine. Deloc prin apariţii mondene, televizate sau scandaluri menite să ridice ratinguri.

ITTF o vede în top 10 mondial

Cea mai importantă veste pentru tenisul de masă românesc, dar în special pentru Elizabeta Samara, a sosit la începutul acestui an. Jucătoarea noastră a intrat într-un complex program special de pregătire, care se va întinde pe doi ani şi este finanţat de Federaţia Internaţională de Tenis de Masă. Eliza a fost selecţionată de ITTF şi considerată singura jucătoare din Europa care este capabilă să ajungă în Top 10 mondial. Un obiectiv extrem de îndrăzneţ şi onorant dacă ne gândim că primele zece poziţii ale clasamentului mondial ITTF pentru luna ianuarie sunt ocupate exclusiv de jucătoare asiatice, care fac legea în tenisul de masă mondial. Primele patru locuri sunt ocupante de chinezoaicele Ding Ning, Shiwen Liu, Li Xiaoxia şi Guo Yan, naţiune care domină cu autoritate acest sport. Pentru a înţelege mai bine la ce nivel suntem prin Elizabeta Samara în tenisul de masă mondială este de semnalat doar că, alături de jucătoarea noastră, în top 20 internaţional se mai află o singură sportivă din Europa, bielorusa Viktoria Pavlovich!

Diseară joacă pentru România

În această seară, începând cu ora 18:30, la Sala Sporturilor Romeo Iamandi din Buzău, Eliza poate fi văzută în acţiune de fanii tenisului de masă românesc cu prilejul confruntării România – Germania. Samara şi celelalte componente ale lotului reprezentativ se vor lupta cu nemţoaicele într-un meci care se anunţă expoziv, între cele două echipe existând o rivalitate istorică. “Este bine de ştiut că există o rivalitate aş putea spune istorică între echipele noastre, o rivalitate între două echipe cu condiţii oarecum diferite de pregătire. Condiţii care provin din bugetele total diferite alocate acestui sport. Aş putea să dezvolt, dar orice discuţie despre bugete plictiseşte. Oricum, în timp ce la fiecare competiţie de anvergură Germania deplasează un staff format care cuprinde cam un antrenor la 2-3 sportivi, preparatori fizici, maseuri, psihologi, doctori şI aşa mai departe, noi suntem un soi de Cenuşăreasa în variantă sportivă. Dar, spre norocul nostru, se pare că ceea ce contează cu adevărat în sport este valoarea care naşte performanţă, indiferent de cortul sub care le aşezi”, a prefaţat partida din această seară Beatrice Romanescu, PR&marketing manager al Federaţiei Române de Tenis
de Masă.

Eliza versus Germania

În ultimii 5 ani de confruntări directe între România şi Germania, Elizabeta Samara a contribuit decisiv la cele patru victorii obţinute de echipa tricoloră. Prima întâlnire din perioada respectivă a avut loc la Jocurilor Olimpice din 2008 de la Beijing, unde România s-a impus în faţa Germaniei cu un categoric 5-0, iar Samara a câştigat cu 3-0 la seturi în faţa lui Elke Schall. Ultimele două partide directe au avut loc la Campionatele Europene. În 2010, la Ostrava, condusă de Elizabeta Samara, România a revenit senzaţional şi a câştigat cu 3-2 după ce nemţoaicele conduceau cu 2-0. Eliza a pierdut dramatic la Wu Jiaduo, după ce a avut 2-0 la seturi, dar a câştigat meciul decisiv, cu 3-0, împotriva lui Kristin Silbereisen. În 2011, la CE de Gdansk, româncele s-au impus tot cu 3-2, iar Eliza a repurtat două victorii, 3-0 cu Wu Jiadula şi 3-2 cu Irene Ivancan.

Prin Eliza Samara, tenisul de masă românesc este la nivel înalt. În Top 20 mondial, printre asiaticele care domină acest sport, se află doar două jucătoare din Europa: Samara şi bielorusa Pavlovich!


×
Subiecte în articol: eliza europa razboi jucătoare europa