x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Box: Corpul neînsufleţit al lui Muhammad Ali a sosit în oraşul natal al legendarului pugilist

Box: Corpul neînsufleţit al lui Muhammad Ali a sosit în oraşul natal al legendarului pugilist

06 Iun 2016   •   14:48
Box: Corpul neînsufleţit al lui Muhammad Ali a sosit în oraşul natal al legendarului pugilist

Corpul neînsufleţit al legendarului boxer american Muhammad Ali a fost adus duminică în oraşul natal al acestuia, Louisville, unde va avea loc vineri ceremonia funerară.

Transportat cu avionul de la Phoenix (Arizona), sicriul cu rămăşiţele marelui campion a fost depus într-o capelă funerară din acest oraş aflat în statul american Kentucky.

"The Greatest", a cărui personalitate carismatică a marcat secolul XX, a încetat din viaţă vineri, la 74 de ani, în oraşul Phoenix, în care se stabilise în urmă cu un deceniu.

Boxerul care a câştigat meciuri epice în cele mai exotice capitale de la tropice, a efectuat ultimul său drum aerian într-un zbor privat şi discret, avându-i alături pe copiii săi.

Sicriul său a fost preluat de un dric chiar pe pista aeroportului din Louisville, vehiculul transportându-l apoi la capela unde era aşteptat de câteva zeci de fani. Omagiul public, probabil mondial, se va desfăşura vineri, când va avea loc şi o mare procesiune pe străzile din Louisville.

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, "intenţionează" să se meargă la Louisville pentru a-i aduce un ultim omagiu lui Muhammad Ali, după cum a dezvăluit primarul oraşului natal al pugilistului, Greg Fischer, citat de AFP, însă Casa Albă nu a dat niciun indiciu legat de o eventuală deplasare prezidenţială.

În schimb, s-a confirmat că fostul preşedinte american Bill Clinton va pronunţa o parte a elogiului funebru.

"Sperăm că numeroase personalităţi vor veni din străinătate", a precizat la rândul său Doland Lassere, preşedintele "Muhammad Ali Center", marele edificiul cultural dedicat vieţii boxerului, care s-a convertit la religia musulmană în 1964.

Duminică, sute de persoane au continuat să-i aducă omagiu lui Muhammad Ali, depunând buchete de flori la capelă precum şi în faţa casei copilăriei acestuia.

Toată lumea a salutat mesajul de toleranţă, de compasiune şi de pacifism al campionului, neexistând nicio îndoială că moştenirea sa va supravieţui anilor care urmează.

Muhammad Ali, considerat de mulţi cel mai mare boxer din toate timpurile, fusese spitalizat în urmă cu câteva zile din cauza unei probleme respiratorii. El suferea de maladia Parkinson de peste 30 de ani.

Fostul campion mondial la categoria grea, pe numele său real Cassius Clay Jr., s-a retras din activitate în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri. Ali s-a apucat de box la 12 ani, iar şase ani mai târziu îşi trecea în palmares aurul olimpic, la JO de la Roma, din 1960. El a câştigat, la doar 22 de ani, titlurile mondiale WBA şi WBC la categoria grea, după ce l-a învins pe compatriotul său Sonny Liston.

Până la sfârşitul carierei sale, Muhammad Ali avea să devină primul boxer care a reuşit să câştige de trei ori titlul de campion mondial, în 1964, 1974 şi 1978. AGERPRES

×
Subiecte în articol: muhammad ali cassius clay