x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Sportiva Brittney Griner a fost dusă într-o închisoare de femei din regiunea Mordovia din Rusia

Sportiva Brittney Griner a fost dusă într-o închisoare de femei din regiunea Mordovia din Rusia

18 Noi 2022   •   06:30
Sportiva Brittney Griner a fost dusă într-o închisoare de femei din regiunea Mordovia din Rusia
Sursa foto: Hepta

Vedeta americană de baschet Brittney Griner, care riscă să stea 9 ani în spatele gratiilor, în Rusia, după ce a fost condamnată pentru trafic de droguri, a fost transferată într-o închisoare de femei situată la aproximativ 500 km sud-est de Moscova, au anunțat joi avocații ei, citați de Reuters.

Griner a fost condamnată în august, în urma arestării sale pe un aeroport din Moscova, în februarie, având în bagaje cartușe de țigări care conțineau ulei de canabis. Ea a fost mutată de la un centru de detenție din apropierea Moscovei pe 4 noiembrie pentru a fi dusă într-o locație închisă nedeclarată.

Echipa sa de avocați a confirmat pentru Reuters că Griner a fost dusă la Închisoarea Feminină IK-2 din orașul Yavas din regiunea Mordovia.

„Putem confirma că Brittney a început să-și ispășească pedeapsa la IK-2 din Mordovia. Am vizitat-o la începutul acestei săptămâni”, au precizat avocații Maria Blagovolina și Alexander Boikov într-o declarație.

„Brittney se descurcă atât de bine pe cât era de așteptat și încearcă să rămână puternică în timp ce se adaptează la un nou mediu”, au continuat ei.

Mordovia este regiunea în care un alt american, Paul Whelan, ispășește o pedeapsă de 16 ani într-o altă închisoare, după ce a fost condamnat pentru acuzații de spionaj, pe care acesta le neagă.

Întrebat despre cazul lui Griner înainte de a fi emisă declarația avocaților, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat „Suntem la curent cu rapoartele privind locația ei și în contact frecvent cu echipa de avocați a doamnei Griner. Cu toate acestea, Federația Rusă nu a reușit încă să furnizeze nicio notificare oficială pentru o astfel de mutare a unui cetățean american, lucru față de care protestăm cu fermitate”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Deținuții din penitenciarele rusești sunt obligați să muncească ore îndelungate pentru un salariu de mizerie la sarcini manuale precum cusutul. Foștii prizonieri și grupurile pentru drepturile omului descriu condițiile ca fiind dure și neigienice, cu acces redus la asistență medicală.

Rusia și Statele Unite au discutat despre un schimb între Griner și Whelan, un fost pușcaș marin american, și un traficant de arme rus încarcerat în Statele Unite, dar niciun acord nu s-a concretizat, pe fondul tensiunilor sporite din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

În timpul procesului său, Griner - care a jucat baschet pentru o echipă rusă în intersezonul american - a declarat că a folosit canabis pentru ameliorarea leziunilor sportive, dar că nu a vrut să încalce legea.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: baschet închisoare de femei Rusia