x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Cei mai bogaţi dintre cei buni

Cei mai bogaţi dintre cei buni

de Irina Stoica    |    13 Aug 2015   •   19:19
Cei mai bogaţi dintre cei buni

Sportivii de performanţă au parte de onoruri de care doar şefii de stat mai sunt demni. Sunt purtătorii de drapel ai ţărilor din care provin, iar în cinstea lor se intonează imnul naţional. Pentru cei mai buni şi norocoşi dintre ei, onorurile sunt dublate şi de câştiguri foarte importante. Boxul, fotbalul, baschetul, tenisul şi golful sunt în topul celor mai bănoase sporturi.

Sportivii de performanţă au parte de onoruri de care doar şefii de stat mai sunt demni. Sunt purtătorii de drapel ai ţărilor din care provin, iar în cinstea lor se intonează imnul naţional. Pentru cei mai buni şi norocoşi dintre ei, onorurile sunt dublate şi de câştiguri foarte importante. Boxul, fotbalul, baschetul, tenisul şi golful sunt în topul celor mai bănoase sporturi.

Doi bărbaţi foarte puternici deopo¬trivă fizic şi financiar conduc în clasamentul atleţilor cu cele mai bune performanţe băneşti în 2014. Cel mai recent clasament publicat de revista Forbes arată că boxerii Floyd Mayweather jr. şi Manny Paquiao au încasat în ultimul an 300, respectiv, 160 de milioane de dolari. Conturile au fost semnificativ alimentate şi de înfruntarea din ring a celor doi titani. Meciul, desf㬺urat în urmă cu trei luni, este cel mai profitabil din istorie, aducând câştiguri de 400 de milioane de dolari.

Trăgând linie, Mayweather şi Paquiao n-au avut un an prea rău. Le-au urmat în clasament fotbalistul Cristiano Ronaldo, cu 79,6 milioane de dolari, şi rivalul său de la Barcelona, Lionel Messi, cu 73 de milioane. Dar în afară de Mayweather, toţi ceilalţi sportivi de mare valoare nu prind un Top 5 al celor mai bogate personalităţi din lumea sportului. Asta dacă vorbim despre atleţi aflaţi încă în activitate.

Cu cariera la apus, cu veniturile pe val
Cel mai bogat sportiv rămâne jucătorul de golf Tiger Woods. Cariera lui a cam apus, dar perfor¬manţele lui financiare rămân la înălţime. Are o avere de 600 de milioane de dolari. Jucător profesi¬onist din 1996, Woods şi-a consolidat finanţele prin câştigarea turneelor, dar şi prin contracte publici¬tare foarte ofertante. Putea fi şi mai bine poziţionat în clasament dacă divorţul din 2011 nu i-ar fi afectat averea şi contractele cu sponsorii.

Pe locul doi, dar la destul de mare distanţă, se află „greul” Floyd Mayweather jr. La 38 de ani, pugi¬listul a câştigat nu mai puţin de şase titluri la cinci categorii diferite. Are un palmares uluitor: 48 de victorii, dintre care 26 prin KO, şi nicio înfrângere. Averea lui se ridică la 400 de milioane de dolari.

Un tenisman ocupă al treilea loc în clasamentul celor mai bogaţi sportivi în activitate. Finanţele-i merg ceas elveţianului Roger Federer, care a acumulat 320 de milioane de dolari. Câştigurile din tenis se ridică la 93 de milioane de dolari, potrivit datelor valabile în iulie 2015. Elveţianul, poreclit „Fed Ex”, stă foarte bine la capitolul marketing. Câteva dintre cele mai importante firme din lume i-au oferit con-tracte bănoase pentru a-şi asocia ima-ginea cu pro-dusele lor. De fiecare dată a fost un pa-riu câştigat. Viaţa spor¬tivă impe-cabilă a elve-ţianului, care a deţinut primul loc mondial pe o durată-record de 237 de săptămâni consecu¬tive, precum şi echilibrul din viaţa personală fac din e l un instrument de marketing absolut perfect. La 34 de ani, Federer ocupă locul 2 mondial, iar anul trecut a câş-tigat 9 milioane de dolari din tenis şi 58 de milioane din contracte.

Greii greilor

Le Bron James este cel mai bine plătit baschetbalist din lume, cu o avere de 300 de milioane de dolari, iar jucătorul de baseball Alex Rodriguez ţine aproape, cu puţin sub 300 de mili¬oane. Lui Cristiano Ronaldo îi revine titlul de cel mai bogat fotbalist. Are o avere de 280 de milioane de dolari. Doar anul trecut şi-a trecut în cont aproape 80 de milioane, dintre care 52 de milioane reprezintă salariul de la Real Madrid. Dintre greii din Marele Circ, cel mai gras este contul britanicului Lewis Hamilton, a cărui avere este de 220 de milioane de dolari.

Duel Serena - Sharapova

Doar două femei au reuşit să îşi f acă loc pe lista celor mai bogaţi sportivi. Dar joacă de la egal la egal cu bărbaţii. Serena Williams a câştigat până acum 140 de milioane de dolari. E o sumă care depăşeşte câştigurile numărului 1 masculin, Novak Djokovici, sau pe cele ale lui Rafael Nadal. Anul trecut, Serena a încasat 24,6 milioane de dolari, din care 13 milioane au provenit din contracte publicitare. Marea ei rivală, Maria Sharapova, a avut un an mai bun. A câştigat 29,7 milioane. De notat însă că din această sumă doar 3 milioane reprezintă câştigurile din tenis. Sharapova şi-a construit un imperiu publi¬citar redutabil, care a contribuit decisiv la averea ei totală, de 125 milioane de dolari.
 

×