x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, omagiată la Budapesta

Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, omagiată la Budapesta

de Redacția Jurnalul    |    23 Aug 2023   •   10:45
Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, omagiată la Budapesta
Sursa foto: Hepta

Muzeul atletismului mondial (MOWA) a onorat marți 22 de sportivi medaliați cu aur la Jocurile Olimpice, campioni mondiali și recordmeni în cadrul unei expoziții organizate la la Muzeul Atletismului Mondial din Budapesta. Printre ei s-a numărat și campioana olimpică la maraton, Constantina Diță.

Obiecte precum încălțăminte, medalii și premii au fost donate de atleți pentru expoziția MOWA din Etele Plaza din Budapesta, care a fost deschisă în aprilie și a primit peste 34.000 de vizitatori.

Cadourile au fost înmânate sportivilor de către președintele World Athletics, Sebastian Coe, pentru a le mulțumi pentru contribuțiile lor.

Anjelina Nadai Lohalith a fost prima care a fost recunoscută în cadrul ceremoniei.

Atleta născută în Sudanul de Sud a devenit prima membră a Echipei Mondiale de Atletism pentru Refugiați care a câștigat o competiție internațională la Cupa Cluburilor Campionilor Europeni la Cros, în februarie, și urmează să concureze în proba feminină de 5.000 de metri la Budapesta.

Lohalith a donat MOWA tricoul pe care l-a purtat la evenimentul din Spania.

Coe a acordat placheta de patrimoniu a atletismului mondial președintelui Asociației Ungare de Atletism, Miklos Gyulai, în semn de omagiu pentru munca regretatului său tată, István Gyulai, fost secretar general al organismului de conducere, și a lui Bojidar Spiriev, căruia i se atribuie crearea tabelelor internaționale de punctaj.

Trofee de patrimoniu au fost înmânate donatorilor care au câștigat aurul la Campionatele Europene de la Budapesta în 1998 - aruncătorul de suliță britanic Steve Backley și atletul specialist în proba de 110 metri garduri Colin Jackson, maratonistul italian Stefano Baldini și alergătorul polonez în proba de marș 50 de kilometri Robert Korzeniowski.

La expoziție au participat, de asemenea, membrii Consiliului Mondial de Atletism Dame Valerie Adams din Noua Zeelandă, de patru ori campioană mondială la aruncarea greutății, Willie Banks din Statele Unite, fost deținător al recordului mondial la triplu salt masculin, și Nawal El Moutawakel din Maroc, membră a Comitetului Executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO), care a câștigat aurul la 400 metri garduri feminin la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984.

"Mă bucur să fiu aici și să particip la o ceremonie atât de minunată care reunește toate aceste legende venite din întreaga lume, care își arată sprijinul pentru sportul nostru", a declarat El Moutawakel pentru insidethegames.

"Când o vezi pe Dame Valerie și această listă uriașă de sportivi care au marcat istoria sportului nostru, este o adevărată bucurie pentru noi toți.

Fosta campioană olimpică la maraton a României, Constantina Diță, dublul campion olimpic la decatlon, britanicul Daley Thompson, și dubla campioană mondială la săritura în înălțime, croata Blanka Vlašić, s-au numărat printre ceilalți foști atleți legendari prezenți.

Președintele World Athletics, Coe, membru al CIO și dublu campion olimpic la 1.500 m cu Marea Britanie, a fost, de asemenea, omagiat în cadrul ceremoniei și a subliniat importanța reuniunii, care a urmat celei de la Eugene, în paralel cu Campionatele Mondiale de anul trecut, la care au participat 15 atleți.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: constantina diţă maraton