x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Ministrul australian pentru Imigrație i-a anulat viza lui Novak Djokovic!

Ministrul australian pentru Imigrație i-a anulat viza lui Novak Djokovic!

de Şerban Mihăilă    |    14 Ian 2022   •   09:04
Ministrul australian pentru Imigrație i-a anulat viza lui Novak Djokovic!
Sursa foto: Hepta

Alex Hawke, ministrul australian pentru Imigrație, a decis anularea vizei lui Novak Djokovic (34 de ani, locul 1 ATP).

Ministrul australian și-a folosit puterea excepțională de decizie și a dictat în urmă cu câteva minute anularea vizei lui Novak Djokovic, pentru a doua oară, anunță BBC. Altfel spus, liderul ATP va trebui să părăsească Australia imediat.

Justificarea deciziei

Hawke a anulat viza australiană a lui Djokovic „pe motiv că era în interesul public să facă acest lucru”. „Astăzi mi-am exercitat puterea, în conformitate cu secțiunea 133C(3) din Legea privind migrația, de a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic din motive de sănătate și de ordine publică, pe baza faptului că este în interesul public să fac acest lucru”, a declarat Hawke, într-un comunicat. 

Premierul Australiei, Scott Morrison, l-a susținut pe ministrul său, spunând că această decizie a fost luată pentru a proteja sacrificiile făcute de australieni în timpul pandemiei. Discursul lui are însă un puternic iz electoral, în condițiile în care Australia organizează alegeri parlamentare în această primăvară.

„Pandemia a fost incredibil de dificilă pentru fiecare australian, dar am rămas uniți și am salvat vieți și mijloace de trai. Împreună am obținut una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate, cele mai puternice economii și cele mai ridicate rate de vaccinare din lume!”, a spus Morrison, citat de ziarul „The Guardian”.

„Australienii au făcut multe sacrificii în timpul pandemiei și se așteaptă, pe bună dreptate, ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat. Politicile noastre puternice de protecție a frontierelor au menținut australienii în siguranță, atât înainte de COVID, cât și acum, în timpul pandemiei.”, a adăugat el.

Cale de atac

Cu toate acestea, numărul unu mondial va contesta din punct de vedere legal această decizie, încercând să rămână la Australian Open. El ar trebui să se întoarcă însă în detenție, dacă vrea să atace hotărârea în instanță.

Avocații lui Djokovic speră ca audierile să aibă loc în weekend, iar o decizie finală să vină cel târziu duminică, astfel încât Novak să poată participa la Australian Open, pe baza unei noi vize, provizorii. Cazul ar trebui să-i revină judecătorului Anthony Kelly, cel care a întors prima decizie de anulare a vizei, dar acesta l-ar putea trimite către Curtea Federală.

Dacă apelul lui Djokovic este respins, tenismenul nu va mai putea primi altă viză pentru intrarea în Australia timp de 3 ani.

Scandal planetar

Inițial, viza lui Djokovic a fost anulată la sosire, după ore întregi de interogatoriu, de către oficialii Forțelor de Frontieră.

Kelly a anulat această decizie în instanță, luni, după ce Djokovic a petrecut cinci zile reținut într-un hotel pentru imigranți.

Liderul mondial a intrat imediat pe terenurile de antrenament de la Melbourne Arena, după ce a fost eliberat de autorități.

Cu toate acestea, au existat o serie de neconcordanțe cu testele sale COVID-19, iar Hawke a deschis o anchetă pentru a face o analiză aprofundată a situației.

×
Subiecte în articol: Novak Djokovic