x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Probleme MARI pentru echipa de fotbal ACS Poli Timișoara. Curtea de Conturi consideră ca finanțarea clubului este ILEGALĂ

Probleme MARI pentru echipa de fotbal ACS Poli Timișoara. Curtea de Conturi consideră ca finanțarea clubului este ILEGALĂ

28 Aug 2015   •   18:00
Probleme MARI pentru echipa de fotbal ACS Poli Timișoara. Curtea de Conturi consideră ca finanțarea clubului este ILEGALĂ
Controalele Curții de Conturi la Primăria Timișoara și Consiliul Județean Timiș au dus la o veste teribilă pentru echipele sportive din oraș susținute de autorități, anunță pressalert.ro.

Dintre cele patru cluburi de primă ligă care au beneficiat de o astfel de finanțare, ACS Poli primea felia cea mai mare. BC Timișoara (baschet), Saracens RCM (rugby) și CH Politehnica (handbal) sînt celelalte trei cluburi care au fost finanțate ilegal de către autoritățile locale.
Curtea de Conturi nu a contestat legalitatea contractului de asociere, acesta fiind atributul evident al instanţei de judecată, ci verifică legalitatea cheltuirii fondurilor publice.

“Forma pe care a luat-o noua asociație înființată – acea de persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial nu este în acord cu prevederile Legii nr. 215/2001, republicată, actualizată, deoarece noua asociație înființată nu este de utilitate publică și nici nu este serviciu public de interes local.

Echipa de audit arată faptul că atîta timp cît asociaţiile, fundaţiile, federaţiile asociaţiilor sau ale fundaţiilor nu și-au obținut statutul de utilitate publică, ele sunt persoane de drept privat fără scop lucrativ”, susţin cei de la Curtea de Conturi, conform sursei citate.
Valoarea estimată a prejudiciului e de 35.250.000 lei în cazul Primăriei (perioada 2012-14). În timp ce în cazul CJ Timiş valoarea prejudiciului a fost stabilită la 17.105.000 lei. Din suma totală, cea mai mare s-a dus la ACS Poli – 23.474.800 lei, Baschet Club Timişoara – 11.054.000 lei, Saracens Rugby Club – 8.217.177,65 lei şi Handbal Club Politehnica – 3.545.000 lei, notează aceeași sursă.

De semenea printre cei găsiţi vinovaţi se numără primarul Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu, city managerul Sorin Drăgoi, dar şi membrii Consiliului Local Timişoara, în cazul municipalităţii, iar în cazul CJ Timiş, preşedintele Titu Bojin.

Deciziile pot fi atacate de instituţiile publice. Pentru toată suma de 52.355.000 lei, Curtea de Conturi a dispus să fie recuperată şi să se găsească formulele legale de finanţare pentru cluburile sportive. 

Citeste mai mult pe pressalert.ro

×
Subiecte în articol: acs poli timisoara curtea de conturi