Cu toate acestea, prin decizia de astăzi a Comitetului Executiv, "sportivii individuali neutri" din cele două țări vor putea concura din nou, în ciuda faptului că FIG a insistat asupra "condamnării invaziei fără sens a Ucrainei de către Rusia și a angajamentului său de a impune pedepse severe oricărei persoane din comunitatea internațională de gimnastică care este implicată în război sau susține războiul".
FIG susține că, pentru a primi statutul de neutralitate, sportivii trebuie să solicite acest lucru "în conformitate cu regulile Ad-hoc" și, dacă vor avea succes, vor fi eligibili pentru a participa la evenimentele organizației începând cu 1 ianuarie 2024.
Regulile ad-hoc și documentele justificative urmează să fie publicate în următoarele săptămâni, după ce vor fi finalizate de către Comitetul Executiv.
"Prin acceptarea gimnastelor din Rusia și Belarus de a participa la competiții în calitate de atlete neutre independente, FIG se asigură că drepturile tuturor sportivilor sunt respectate și trimite un mesaj lumii că gimnastica își dorește pacea", a declarat președintele FIG, Morinari Watanabe.
Decizia vine ca urmare a recomandărilor Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a permite rușilor și bielorușilor să concureze în calitate de persoane neutre, atât timp cât nu susțin războiul și nu sunt afiliați cu armata țărilor lor.
FIG a precizat că concurenții din cele două țări ar putea concura la evenimentele de calificare olimpică, organizate de Federația Internațională, dar a insistat că decizia privind posibilitatea ca rușii și belarușii să concureze la Paris 2024 este responsabilitatea CIO.
Condiția de neutralitate prevede, de asemenea, că sportivii pot concura doar fără nicio implicare sau asociere cu guvernul lor, federația națională sau Comitetul Olimpic Național.
Comitetul Executiv al FIG trebuia să ia o decizie în luna mai, dar a fost nevoit să o amâne pentru ședința de miercuri.
Watanabe a declarat pentru insidethegames că acest lucru s-a datorat numărului de discipline pe care FIG le guvernează și nu unor dispute interne în cadrul Comitetului.
În prezent, FIG controlează gimnastica artistică masculină și feminină, ritmică, trambulină, acrobatică, aerobică, parkour și gimnastica pentru toți.
În Comitetul Executiv al FIG se află mai mulți membri din țările care se opun repunerii în drepturi a Rusiei și Belarusului, printre care Jani Tanskanen din Finlanda, Arturs Mickevics din Letonia și Maria Fumea din România.
Sportivii ruși și bieloruși vor putea acum să participe la celelalte probe de calificare pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024.
Deși calificările pentru Campionatele Mondiale de gimnastică artistică din 2022 și 2023 au trecut, ei ar putea încă să figureze la seria de Cupe Mondiale pe aparate, din ianuarie până în martie 2024, și la Campionatele Europene din aprilie și mai pentru bărbați și, respectiv, femei.
Campionatele Europene de gimnastică ritmică vor avea loc între 22 și 26 mai, în timp ce competiția continentală de trambulină va avea loc între 3 și 7 aprilie în localitatea portugheză Guimarães.
(sursa: Mediafax)