În urma primei zile a reuniunii de trei zile a Comitetului Executiv, președintele CIO, Thomas Bach, a afirmat că organismul de conducere încă deliberează cu privire la includerea Rusiei și Belarusului la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris, relatează insidethegames.
CIO a recomandat o interdicție pentru sportivii care au contracte cu armata rusă sau belarusă sau cu agențiile naționale de securitate.
De asemenea, Rusiei și Belarusului li se va interzice să participe la sporturi de echipă, precum handbalul și voleiul.
Bach a susținut că "nu este potrivit" să ofere un termen pentru o decizie în această privință afirmând de mai multe ori că Biroul Executiv al CIO nu a discutat încă despre Paris 2024, ci doar despre "revenirea la sportul internațional".
Cu toate acestea, el a fost ferm în recomandarea sa conform căreia orice atlet care își manifestă în mod deschis solidaritatea cu Rusia și războiul său din Ucraina nu ar trebui să fie autorizat să concureze.
În condițiile lansate de CIO, decizia sporturilor de echipă și a evenimentelor de echipă ar trebui să urmeze regulamentele proprii ale Federației Internaționale.
La Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, care au fost reorganizate, Rusia a obținut 21 de medalii la sporturi și probe de echipă, dintre care șapte de aur.
"Comisia executivă a CIO emite către federațiile internaționale și către organizatorii de evenimente sportive internaționale, următoarele recomandări:
Sportivii cu pașaport rusesc sau belarus trebuie să participe doar ca sportivi individuali și neutri", a declarat Bach. Echipele de sportivi cu pașaport rusesc sau belarus nu pot fi luate în considerare. Sportivii care susțin în mod activ războiul nu pot concura. Personalul de sprijin care susține activ războiul nu poate fi înscris".
În cazul în care Federația Internațională ar urma aceste recomandări, ar decima șansele de medalii ale Rusiei.
La Tokyo 2020, Comitetul Olimpic Rus a luat 71 de medalii - cel mai bun rezultat pentru o echipă de sportivi din țară de la Atena 2004, unde țara a obținut 90.
Aproape jumătate din podiumurile din capitala japoneză au fost obținute de membri ai cluburilor militare și de aplicare a legii.
Scrimera Sofya Velikaya, care a câștigat medalia de aur pe echipe și argintul în proba individuală la Tokyo, este căpitan al forțelor armate.
Ea a declarat deja că nu va concura la Jocurile Olimpice fără steagul și imnul Rusiei.
Vitalina Batsarashkina, în vârstă de 26 de ani, a cucerit două medalii olimpice de aur și una de argint la tir la Jocurile Olimpice și riscă să fie sancționată, deoarece este locotenent în cadrul Gărzii Naționale.
CIO a avertizat că sportivii și personalul lor de sprijin trebuie să se abțină de la orice activitate sau comunicare asociată cu simbolurile naționale rusești sau belaruse la toate competițiile.
Pentru a impune acest lucru, a recomandat organismelor relevante să ia măsuri stricte.
"În cazul în care un sportiv nu respectă condițiile stricte de participare, Federația Internațională și organizatorii evenimentelor sportive în cauză ar trebui să îl elimine imediat din competiție și să îl suspende de la orice altă competiție", a declarat pentru insidethegames directorul CIO pentru departamentul sportivilor, Kaveh Mehrabi.
"Veți vedea aici că, prin acest criteriu, încercăm să abordăm punctul referitor la orice sportiv care face declarații legate de război."
Există îngrijorări că va fi dificil de știut cine susține războiul Rusiei și Belarusului, dacă nu a făcut deja acest lucru în mod explicit, și, ca atare, recomandările CIO vor fi ușor de ocolit.
În martie 2022, la scurt timp după ce Moscova și-a lansat invazia în Ucraina, mai mulți atleți olimpici au luat parte la un miting care a inclus un discurs al președintelui rus Vladimir Putin.
Medaliații de la schi fond, gimnastică, patinaj artistic și înot s-au adunat pe scena de pe stadionul Luzhniki, ca parte a programului de concerte și divertisment din jurul discursului lui Putin.
Dublul medaliat olimpic cu aur la înot, Evgeny Rylov, sergent în cadrul poliției din Moscova, a fost interzis pentru nouă luni de către World Aquatics ca urmare a apariției sale la eveniment.
CIO a fost criticat pentru refuzul său de a lua o decizie cu privire la cele două țări care vor concura la Paris 2024.
"Nu așteptăm. Cu toții am dori ca războiul să se încheie acum și asta este ceea ce ce cerem, dar, după cum puteți vedea din toate motivele pe care le dăm, condițiile nu sunt legate de evoluția războiului, ele sunt legate de respectarea Cartei Olimpice și a valorilor olimpice.”, a declarat Bach.
"De fapt, trebuie să abordăm aceste întrebări dacă cineva susține activ războiul în orice fel și trebuie să respectăm, de asemenea, declarația clară a raportorilor Organizației Națiunilor Unite (ONU)."
În ciuda acestui fapt, raportorul special al ONU pentru drepturile culturale, Alexandra Xanthaki, a susținut că soldaților ruși care au luptat deja în Ucraina ar trebui să li se permită să se prezinte la Paris 2024.
Grecul a sugerat că doar rușii implicați direct în crime împotriva umanității sau în propagandă pentru război ar trebui să fie excluși din sportul internațional.
(sursa: Mediafax)