x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Victoriile la Wimbledon o motivează pe Anhelina Kalinina să ajute la lupta Ucrainei împotriva Rusiei

Victoriile la Wimbledon o motivează pe Anhelina Kalinina să ajute la lupta Ucrainei împotriva Rusiei

28 Iun 2022   •   09:20
Victoriile la Wimbledon o motivează pe Anhelina Kalinina să ajute la lupta Ucrainei împotriva Rusiei

Jucătoarea ucraineană Anhelina Kalinina spune că este motivată să câștige la Wimbledon pentru a aduna cât mai mulți bani pentru a-i ajuta pe cei de acasă să supraviețuiască războiului.

După ce a obținut prima sa victorie pe tabloul principal la Wimbledon, Kalinina a dezvăluit că locuința părinților săi din Irpin a fost bombardată, în contextul în care atacurile Rusiei continuă.

„Este greu să mă concentrez, dar contează dacă eu câștig sau dacă pierd", a spus ea, citată de BBC Sport.

Kalinina joacă în continuare cu compatrioata Lesia Tsurenko, care a declarat că vrea să le reamintească oamenilor că Ucraina este încă în dificultate.

Kalinina, în vârstă de 25 de ani, a declarat că părinții ei sunt „în viață și în siguranță" și că acum stau în apartamentul ei în timp ce își reconstruiesc casa.

Cu toate acestea, bunicii ei sunt încă blocați în teritoriile ocupate, iar Kalinina spune că locuiesc „alături de soldații ruși".

„Cu cât câștig mai mult, nu-mi ajut doar familia, ci și alte familii și alți oameni", a declarat Kalinina, cap de serie 29, care s-a impus cu 4-6, 6-2, 6-4 în fața unguroaicei Anna Bondar.

„Mergi mai departe. Câștigi mai mulți bani. Atunci sunt capabilă să ajut, și ajut cât pot de mult și nu doar familia mea. Așa că pentru mine asta contează.

Nu sunt un superstar, așa că ajut cu ce pot. Și pentru ei contează foarte mult, iar pentru mine asta este o motivație uriașă pentru a juca. Imensă."

De când Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie, mii de civili și combatanți au fost uciși sau răniți, iar cel puțin 12 milioane de oameni și-au părăsit casele.

Tsurenko, în vârstă de 33 de ani, a declarat că a avut loc un atac cu bombă la doar 100 de metri de casa ei din Kiev și a lucrat în mod regulat cu un psiholog pentru a încerca să facă față traumelor provocate de ceea ce se întâmplă acasă.

„Când a început războiul, am început să simt această tensiune în interiorul meu și cred că, chiar dacă lucrez în fiecare zi cu un psiholog și încerc, nu știu cum, încerc să evit aceste emoții. Este imposibil", a declarat Tsurenko, care a ajuns pe locul 23 în lume, cel mai bun din carieră, în februarie 2019.

„Cred că acest sentiment, această tensiune, se va elibera doar atunci când războiul se va termina. Nu pot face nimic în privința asta".

Dar ea a adăugat: „Simt că joc mai bine, doar pentru că pentru mine, din punct de vedere emoțional, a câștiga sau a pierde nu mai există.

Există o mare problemă în viața mea: este războiul. Și nu există nimic altceva care poate învinge acest lucru".

Tsurenko a spus că ar vrea să poarte o panglică ucraineană pe echipamentul ei în timpul meciului cu Kalinina dacă i se va permite, All England Club confirmând că poate „presupunând că s-a convenit" cu organizatorii în prealabil.

Victoriile celor două ucraineence au venit în aceeași zi în care ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie, Vadym Prystaiko, a fost unul dintre invitații din loja regală de pe Centre Court.

De asemenea, au fost prezenți și reprezentanți ai Asociației Familiilor Poloneze - o organizație caritabilă susținută de Fundația Wimbledon care se ocupă de refugiații ucraineni care sosesc în Polonia și în Marea Britanie.

În urmă cu două zile, fostul jucător ucrainean Sergiy Stakhovsky, care a ajuns în turul al treilea la Wimbledon în 2013 și 2014, a postat pe Twitter fotografii din timpul războiului pentru a ilustra modul în care își va petrece următoarele două săptămâni în timp ce se desfășoară turneul londonez.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: wimbledon