x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport World Athletics interzice în continuare sportivii ruși și bieloruși

World Athletics interzice în continuare sportivii ruși și bieloruși

de Redacția Jurnalul    |    03 Aug 2023   •   01:00
World Athletics interzice în continuare sportivii ruși și bieloruși
Sursa foto: Hepta

Președintele World Athletics, Sebastian Coe, a apărat cu tărie decizia federației sale de a nu permite rușilor sau bielorușilor să participe la competițiile sale în urma invaziei de anul trecut din Ucraina, insistând: "Nu sunt un neutru".

Este posibil ca fraza lui Coe, rostită în timpul unei mese rotunde cu presa internațională, să fi fost o referire la limbajul folosit în ultimul an de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), care a recomandat la 24 martie ca rușilor și bielorușilor să li se permită să participe la competițiile internaționale în calitate de "neutri individuali", pe baza faptului că nu susțin războiul și nu au legături cu armata.

Poziția adoptată de CIO în luna martie contrastează puternic cu cea adoptată la 28 februarie anul trecut, la patru zile după începerea invaziei, când a recomandat ca sportivilor ruși și belaruși să le fie interzisă orice competiție internațională din cauza invaziei, declarație care a determinat numeroase federații internaționale, inclusiv World Athletics, să urmeze aceeași cale.

După ce a precizat că, în mod normal, nu ar căuta să pedepsească sportivii pentru deciziile unui guvern dacă aceștia nu participă activ la acestea, CIO a declarat că războiul din Ucraina a fost o circumstanță excepțională, iar Comitetul Executiv al CIO a luat această decizie pentru a "proteja integritatea competițiilor sportive mondiale și pentru siguranța tuturor participanților".

Însă, spre sfârșitul anului trecut, președintele CIO, Thomas Bach, a început să sublinieze că "niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său".

Săptămâna trecută, la Paris, în timp ce prezida ceremonia de lansare a invitațiilor CIO pentru Jocurile Olimpice de la Paris 2024, care vor începe la 26 iulie anul viitor, Bach a declarat:

"Misiunea Jocurilor Olimpice este de a dezlega întreaga lume într-o competiție pașnică. În lumea noastră fragilă, cu conflicte, diviziuni și războaie, avem nevoie mai mult ca niciodată de această putere unificatoare. Jocurile Olimpice trebuie să construiască întotdeauna punți. Jocurile Olimpice nu trebuie să ridice niciodată ziduri."

Rugat să răspundă la declarațiile lui Bach de la mijlocul săptămânii, în care acesta a susținut, de asemenea, că concurenții individuali ucraineni și ruși și bieloruși participă deja la evenimente internaționale fără a ridica "probleme de securitate", Coe a declarat pentru insidethegames:

"Atletismul nu va fi de partea greșită a istoriei. Am luat o hotărâre în calitate de Consiliu anul trecut, care a fost aproape unanimă. Am luat acea decizie la câteva zile după invazia ilegală a unui stat suveran și am făcut-o din motive de integritate - nu a fost vorba de pașapoarte sau de politică.

"Pur și simplu aveai o națiune care nu mai putea concura și care își vedea infrastructura distrusă, iar eu nu puteam, în cunoștință de cauză, să ofer o panoplie de servicii și un statut sportivilor din țările care provocau acest lucru.

„Vom revizui întotdeauna situația, de fapt, tocmai am creat un grup de lucru care va analiza, la momentul potrivit, care sunt parametrii care ar putea fi necesari pentru a elibera sancțiunile și a anula excluderea.

"Nu este ambiția noastră să avem acest lucru ca status quo, așa cum nu a fost nici ambiția noastră atunci când am suspendat Rusia în jurul atacului flagrant asupra integrității sportului nostru prin dopaj.

Coe, care a lăsat să se înțeleagă că va candida la președinția CIO la alegerile din 2025, a adăugat:

"Acestea sunt probleme dificile, dar trebuie să le abordezi. Uneori, deciziile devin foarte evidente cu cât te apropii mai mult de ele, dar această decizie pentru mine nu a fost niciodată pusă în discuție.

"Mă tem că nu pot fi neutru. În ajunul Campionatului European de la Munchen 2022, am stat de vorbă cu o ucraineancă care își pierduse mama cu patru ore mai devreme într-un atac asupra unui bloc turn din Kiev.”

"Îmi pare rău, dar nu sunt neutru".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: World Athletics rusi bieloruși