x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Final clasic, cu scandal

Final clasic, cu scandal

de Marius Mihalcea    |    15 Iun 2009   •   00:00
Final clasic, cu scandal
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

Plin de conflicte, sezonul competiţional 2008-2009 s-a încheiat sâmbătă seară, o dată cu desfăşurarea finalei Cupei României Timişoreana, în aceeaşi notă, ultimul act al competiţiei KO fiind marcat de mai multe acte reprobabile.



Învingătoare cu 3-0, CFR Cluj şi-a păstrat trofeul cucerit anul trecut, dar triumful ardelenilor a trecut în plan secundar din cauza incidentelor provocate de fanii timişoreni pe parcursul meciului şi a deciziei jucătorilor lui Valentin Velcea de a nu se prezenta la final la festivitatea de premiere, pentru a le fi înmânate medaliile de finalişti.

Absolut monstruos, scandalul în urma căruia "Municipalul" din Târgu-Jiu s-a transformat într-un veritabil teatru de război, cu fanii timişoreni pătrunzând pe teren, aidoma celor ai lui Dinamo în meciul cu FC Argeş din ultima etapă de campionat, a pornit de la arbitrajul lui Cristi Balaj.

Concret, bănăţenii i-au reproşat centralului maniera părtinitoare în care a condus jocul, totul culminând cu decizia lui Balaj de a acorda penalty pentru CFR, la scorul de 1-0 pentru "feroviari", la intervenţia lui Latovlevici asupra lui Tony.

BALAJ, ŢAPUL ISPĂŞITOR
"Să nu creadă cineva că sunt de acord cu acele manifestări reprobabile ale suporterilor noştri, dar trebuie să vedem cine a generat aceste lucruri. Totul a fost umbrit de arbitru, dacă îl pot numi aşa, Cristi Balaj, şi de Ioan Igna. Când am cerut arbitri străini mi s-a spus că se garantează pentru Balaj. Nu puteam veni la premiere după acest joc, jucătorii erau foarte supăraţi şi nu se putea vorbi cu ei", a declarat preşedintele Consiliului Director al grupării de pe Bega, Gheorghe Chivorchian.

Antrenorul timişorenilor, Vali Velcea, a completat: "Sunt foarte trist pentru ceea ce s-a întâmplat. Am pierdut după un scenariu pe care nu mi l-am imaginat şi spun asta pentru că maniera de arbitraj a fost execrabilă, Balaj şi-a bătut joc de o întreagă echipă, de oficialităţile acestui oraş şi, nu în ultimul rând, de un patron care investeşte foarte mulţi bani în acest club.

Îi reproşez arbitrului un 11 metri inexistent la Latovlevici, acordat, şi un 11 metri la Gigel Bucur, pe care nu l-a dat". Velcea a ţinut apoi să-i disculpe pe fanii echipei sale. "Ceea ce s-a întâmplat aici nu-i caracterizează pe suporterii noştri, dar şi din cauza arbitrajului ei au fost provocaţi, pentru că un an au avut un comportament exemplar. Dar aşa se întâmplă când eşti oprit să faci performanţă de nişte arbitraje mizerabile."


Timişoara riscă excluderea din Cupă
Incidentele de la Târgu-Jiu, care s-au lăsat cu rănirea mai multor fani ai Timişoarei şi a unui jandarm, acesta din urmă fiind transportat la spital cu o mască de oxigen pe figură şi cu gâtul imobilizat, au fost condamnate aspru.

 "Nu mi-a făcut plăcere să dau acest trofeu pentru că o finală de Cupă trebuie să fie o sărbătoare. Superioritatea CFR-ului a fost evidentă. E drept că a fost acel penalty din prima repriză, care putea fi evitat, dar arbitrul era departe de fază şi s-a grăbit", a spus Mircea Lucescu, cel desemnat de FRF să înmâneze trofeul şi să-i premieze pe învingători şi învinşi.

"Comportamentul fanilor este o consecinţă a atitudinii conducătorilor. Mie îmi pare rău de Timişoara, admir ceea ce s-a întâmplat cu echipa în ultimele sezoane, dar nu aveau voie să procedeze aşa şi să nu se prezinte la festivitate", a declarat selecţionerul Răzvan Lucescu, prezent şi el la meci.

Cel mai dur a fost preşedintele FRF, Mircea Sandu. "Vom analiza ce s-a întâmplat, să vedem dacă Timişoara merită să mai joace anul viitor în Cupa României. Au fost probleme de securitate, dar cred că fanii au fost comandaţi", a spus "Naşu'".

×
Subiecte în articol: sport