x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Cazul Valiza: Becali îi acuză pe Doboş şi Andone de blat

Cazul Valiza: Becali îi acuză pe Doboş şi Andone de blat

14 Mar 2011   •   13:06
Cazul Valiza: Becali îi acuză pe Doboş şi Andone de blat
Sursa foto: /Intact Images
156169-20110211153520002.jpg

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a declarat azi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în prima zi de cercetare judecătorească în dosarul "Valiza", că există un martor care ar deţine şi fotografii cu banii pentru un blat dintre Anton Doboş, fostul preşedinte al lui U Cluj, şi Ioan Andone, fost antrenor al lui CFR Cluj, care ar fi trebuit daţi înaintea sa în cazul meciului dintre cele două echipe.

Becali a fost singurul care a vrut să dea declaraţii azi, după ce Teia Sponte şi avocata Alina Ciul, ambii prezenţi la şedinţa de judecată, s-au folosit de dreptul la tăcere. "Voi spune absolut tot adevărul adevărat", a spus Becali, care a vorbit despre acuzaţiile referitoare la tentativa de dare de mită în cazul meciului dintre U Cluj şi CFR Cluj, din mai 2008.

"Dacă U Cluj câştiga sau făcea egal se stabilea clasamentul corect. Steaua ar fi luat campionatul, evident dacă ar fi bătut Buzăul. Eu am vorbit la acea vreme cu mâna dreaptă a lui Doboş, care mi-a spus: «Toată ziua mă sună Andone. Ce faci, vii?». Am spus atunci legat de premiere pentru că U Cluj nu era motivată să mai câştige meciul, motiv pentru care ar fi existat riscul să vândă meciul. Între timp, eu am aflat că se făcuse o manevră de 800.000 de euro. A existat un martor care a fotografiat banii. Atunci, văzând asta, eu am trimis la Cluj cei 1,7 milioane de euro prin Teia Sponte, care trebuia doar să le arate banii, ca judecătorii de acolo să-i vadă, să fie motivaţi să câştige şi să nu vândă meciul. Eu l-am trimis pe Sponte la Cluj şi i-am zis să aştepte instrucţiunile mele ulterioare", a declarat Becali în faţa instanţei.

El a reafirmat că, în opinia sa, faptul că dorea să premieze nişte jucători pentru a-şi apăra corect şansele într-un meci astfel încât să nu perturbe întreg clasament nu constituie o faptă de corupţie. Becali a precizat că jucătorii de fotbal nu sunt obligaţi prin contract să câştige, astfel că nu există raport juridic şi că nu puteau fi traşi la răspundere dacă făceau blat.

Întrebat de procurorul DNA de ce nu a sesizat organele de anchetă şi pe cele sportive dacă a avut informaţii cu un posibil blat la meciul U Cluj-CFR Cluj, Becali a arătat că informaţia "a venit fulgerător" şi nu a avut timp pentru alte pregătiri în afară de a trimite o sumă mai mare de bani pentru premiere. "Eu nu provin dintr-o familie de turnători şi nici nu aveam probe concrete. Presa a atenţionat de-a lungul timpului astfel de blaturi şi nu înţeleg de ce Ministerul Public nu s-a sesizat din oficiu", a adăugat Becali.

Instanţa a stabilit un nou termen în dosarul "Valiza" pentru 18 aprilie, când vor fi citaţi pentru audieri zece martori. Totodată, judecătorii au dispus emiterea unei adrese pe numele lui Victor Piţurcă, prin care să fie chemat la instanţă pentru a spune dacă vrea să dea sau nu declaraţii în dosar, în contextul în care acesta a lipsit la termenul de luni.

Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. otrivit DNA, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Ligii 1 circa 100.000 de euro pentru fiecare, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu CFR Cluj.

Cei 1,7 milioane de euro găsiţi atunci în valiza aflată la Teia Sponte au fost sechestraţi printr-o ordonanţă din 8 mai 2008.

×